Wyjątkowy czas wymaga wyjątkowej oprawy.  Zapraszamy do naszego kulinarnego przewodnika, w którym znajdziesz garść inspiracji na nowoczesne potrawy wigilijne. 

Wigilijna tradycja

Jak mówi tradycja na wigilijnym stole znaleźć powinno się 12 potraw. Na pamiątkę 12 apostołów oraz w odniesieniu do liczby miesiący w roku. Jednak w zależności od zwyczajów regionalnych czy domowych równie dobrze na stołach może pojawić się nieparzysta liczba potraw: 5, 7, 9, 11 lub 13, która oznacza szczęście. Dodatkowo 7 symbolizuje dni tygodnia, a 9 chóry anielskie. Niegdyś wraz z większa liczbą dań na wieczerzy wigilijnej oczekiwano większej obfitości w nadchodzącym roku. 

Tradycyjne potrawy na wigilię 

Nie sposób wyobrazić sobie wigilię bez barszczu z uszkami czy zupy grzybowej. Do kanonu tradycyjnych dań na Wigilię zalicza się również: kapustę z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, makiełki, kutię, rybę, najczęściej karpia lub szczupaka, śledzie pod różnymi postaciami ( w zupie, w śmietanie, w occie, galarecie czy w sałatce), sos grzybowy, kompot z suszonych owoców czy groch z kapustą. Święta Bożego Narodzenia od  słodkiej strony kuchni to także: pierniki, makowiec, strucla makowa czy sernik. Wszystkie te potrawy znalazły się nie bez powodu w świątecznym menu. Każde z nich bowiem ma swoją symbolikę. Zboża miały zapewnić pomyślność, ryby symbolizowały płodność, odradzanie się zycia, wolność. Kapusta miała chronić od zła, a przygotowane z niej potrawy przyciągać dostatek. Grzyby uchodziły za pożywienie niezwykłe, wykradzione z "innego świata". Miód utożsamiano z dobrobytem, a jabłka z milością, zdrowiem, pokojem, zgodą, wieczną młodością. Gruszki miały być sposobem na przedłużenie życia, szczęście i dostatek, a śliwki środkiem na długowieczność. 

Pomysł na nowoczesne potrawy wigilijne

Jeśli chcesz urozmaicić potrawy wigilijne i przedstawić je swoim gościom w nowoczesnej odsłonie możesz poczynić dwa kroki. Pierwszy w kierunku zamiany tradycyjnych produktów na zdrowsze, pojawiające się pod etykietą fit. Drugi natomiast wprowadzając do swojej kuchni nowe i wyjątkowe połączenia. Uzyskując niestandardowe smaki czy nową postać swoich dań wigilijnych. 

Sposób na karpia

Wigilijny karp w nowoczesnym ujęciu? Spróbuj faworków z karpia z dodatkiem sosu chrzanowego lub karpia w sosie teryiaki z porem oraz sezamem. Do pierwszego dania potrzebujesz filet z karpia. Zamarynuj go na noc w mleku oraz plasterkach czosnku. A następnie pokrój na szerokie paski. Na środku każdego zrób nacięcie, przez które przełożysz filet na wzór faworków. Teraz pozostaje je tobie opanierować w mące i usmażyć w rozgrzanym oleju. Do przygotowania drugiego dania będzie tobie potrzebny: sos teryiaki – możesz go kupić lub przygotować samemu, karp, cebula, por oraz marchew. Karpia w w postaci płatów umieść w naczyniu żaroodpornym, polej sosem i piecz w piekarniku przez około 35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Warzywa: por pokrojony w krążki, cebulę w priórka, a marchewkę startą na dużych oczkach podsmaż, dodaj sos sojowy i duś około 10 minut. Na półmisek wyłóż karpia, dodaj warzywa i posyp sezamem. 

Zupa rybna nie tylko z ryb

Zupę rybną odmień po przez dodatek do niej krewetek oraz małż. Na wigilię zaserwować możesz również zupę grzybową z pieczonym dorszem. Zupę grzybową przygotuj z suszonych grzybów i zalej nią upieczonego, podzielonego na małe kawałki dorsza. 

Pierogi w nowej odsłonie

Zamiast tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami możesz zaserwować pierogi z karpiem, porem oraz gałką muszkatolową. Wartym wypróbowania pomysłem jest  również połączenie kapusty z jabłkiem, śliwką oraz rodzynkami. Możesz również wyprobować farsz z sera twarogowego, mięty i kaszy gryczanej. 

Śledź nie tylko w śmietanie

Śledzia w occie czy śmietanie możesz zastąpić tatarem ze śledzia. Ile osób tyle może być jego wersji. Do drobno pokrojonych śledzi świetnie sprawdzi się dodatek pora oraz sosu na bazie imbiru, wasabi i sosu teryiaki. Nie mniej smaczną wersją będzie tatar z natką pietruszki i marynowanymi grzybkami.  

Indyk z nadzieniem piernikowym

Dobrym pomysłem na świąteczne mięso będzie indyk z nadzieniem piernikowym. Indyka najpierw zamarynuj w sosie sojowym połączonym z miodem, imbirem oraz mieloną papryką słodką i ostrą. Farsz przygotuj z podsmażonej  sloniny i cebulki, do których dodaj pokrojone drobno pierniki, bułkę, ugotowane jajka i tymianek. Po nafaszerowaniu indyka przygotowanym nadzieniem piecz go okolo 2,5h, przez pierwsze 15 minut w 200 stopniach. Później zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza. Możesz też przygotować indyka z farszem z limonki, jabłka, gruszki, suszonej żurawiny, tymianku z dodatkiem miodu. 

Nowoczesne świąteczne słodkości 

W nadchodzące święta chcesz odejść od kanonu i zaskoczyć bliskich nieszablonowym ciastem? Zamiast tradycyjnego piernika przygotuj tort piernikowy. Możesz go otrzymać przez prostą modyfikację tradycyjnego biszkoptu lub ciasta na murzynka. Wraz z maką dodaj przyprawę do piernika oraz cynamon. Gotowe ciasto przełóż czekoladowym ganaszem oraz konfiturą z pomarańczy. Drugie smakowite ciasto to odmieniony sernik. Zamiast tradycyjnego zaserwuj sernik  na korzennym spodzie lub sernik z piernikami. Świetnie zaprezentuja się też muffinki piernikowe z ganaszem cynamonowym. Do tradycyjnego ganaszu czekoladowego przygotowanego na bazie smietanki i czekolady dodaj cynamon oraz miód.Tradycyjne kruche ciastka możesz zastapić ciasteczkami imbirowymi. A strucle makową tartą makową, makowcem z wiśniami lub babeczkami makowymi z wiśniami. Nie małą niespodziankę zrobisz, jeśli do przygotowania strucli wykorzystasz biały mak. Nowym odkryciem smakowym będzie rownież bankietówka, czyli małe ciasteczko: biszkopt z masą przygotowaną z ubitej śmietanki, serka mascaropone i prażonego białego maku.