Akrylamid to związek chemiczny, który powstaje podczas niektórych procesów obróbki cieplnej żywności. Wysoka temperatura sprawia, że w skutek reakcji aminokwasów i cukrów może powstać zagrożenia dla zdrowia i życia. Duży poziom akrylamidu funduje choćby smażenie w głębokim tłuszczu. Wysokie stężenie tego związku stwierdzono np. we frytkach, chipsach i kawie, która zawdzięcza go procesom palenia ziaren. Akrylamid przyczynia się do zachorowań na choroby nowotworowe i negatywnie wpływa na układ nerwowy. 

Szkodliwość kawy jest obecnie przedmiotem procesu sądowego w Kalifornii. Jedno ze stowarzyszeń non-profit, domaga się od przedsiębiorców ostrzegania konsumentów przed możliwym zagrożeniem. Podobne regulacje wprowadzono już dla globalnych sieci barów i restauracji, które w Kalifornii ostrzegają przed akrylamidem amatorów frytek. Być może wkrótce także w Polsce, sięgając po kawę w jednej z popularnych sieci gastronomii lub kawiarni będziemy informowani, że na własną prośbę niszczymy sobie zdrowie. Czy taka informacja sprawi, że rzucisz lub ograniczysz spożycie kawy?