Dawniej nazywana cytryną dla ubogich - łatwo dostępna, a właściwościami nie ustępowała temu egzotycznemu owocowi. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne, a badania potwierdzają jej lecznicze oddziaływanie na organizm.

Działanie antybakteryjne żurawiny

Przeprowadzone badania potwierdzają, że sok z żurawin posiada działanie przeciwbakteryjne. Wynika to z dużej zawartości w owocach związków fenolowych, które zalicza się do związków bioaktywnych. Jest to podstawą do zastosowania żurawiny w profilaktyce i wspomaganiu leczenia bakteryjnych zakażeń dróg moczowych, błony śluzowej żołądka oraz infekcji jamy ustnej.

Żurawina w walce z chorobami dróg moczowych

Przez dziesięciolecia przeprowadzono wiele badań nad leczniczym wpływem żurawiny na zakażenia dróg moczowych. Wyniki potwierdzają jej pozytywny wpływ, Zakażenie rozpoczyna się, gdy bakterie chorobotwórcze przyłączą się do komórek układu moczowego. Sok z żurawiny natomiast zapobiega przyleganiu komórek bakterii do komórek nabłonkowych układu moczowego, jego składniki powodują również niszczenie komórek bakterii. Dodatkowym czynnikiem w walce z zakażeniem jest zakwaszanie przez żurawinę moczu. Ponad to sugeruje się, że żurawina ze względu na zawartość kwasu cytrynowego może zapobiegać rozwojowi kamicy nerkowej. Żurawinie przypisuje się również działanie zmniejszające ryzyko wystąpienia nowotworu gruczołu krokowego.

 Właściwości antyoksydacyjne żurawiny

Obecność w żurawinie polifenoli o właściwościach antyoksydacyjnych czyni z niej doskonały produkt w zapobieganiu chorobom serca. Naukowcy uważają, że flawonoidy w żurawinie są odpowiedzialne za zmniejszenie zapadalności na choroby wieńcowe poprzez powstrzymywanie tworzenia zakrzepów krwi oraz korzystny wpływ na rozszerzanie naczyń krwionośnych. Związki te zapobiegają również utlenianiu cholesterolu, co znacząco zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i zapychanie naczyń krwionośnych.

Żurawina w profilaktyce chorób zębów i przyzębia

Dowiedziono naukowo, że substancje zawarte w soku z żurawiny zwalczają bakterie i węglowodany, które zlepiają się w płytkę nazębną. Ta z kolei następnie się mineralizuje i zamienia w kamień. Nieusuwany niszczy ząb. Z badań wynika, że już rozcieńczony z wodą w proporcji 4:1 sok z żurawiny hamuje proces „przyklejania się” płytki do zębów.

Żurawina w zapobieganiu chorobom wrzodowym

Badania potwierdzają także, że składniki żurawiny hamują przyleganie do komórek nabłonkowych żołądka bakterii Helicobacter pylori odpowiedzialnych za wywoływanie choroby wrzodowej. Bakterie te po przyczepieniu się do komórek nabłonkowych powodują zapalenie błony śluzowej żołądka, nieleczone może spowodować rozwój nowotworu żołądka.

Przetwory z żurawiny

Z żurawiny przygotowuje się dżemy, konfitury, soki, sosy i bakalie, które stanowią często nieodłączny element świątecznych potraw i wypieków. Największą zawartością wartościowych składników charakteryzują się świeże owoce oraz sok. Uważaj na suszoną żurawinę, przed zakupem sprawdzaj etykietę. Jeśli pierwsze miejsce zajmuje cukier, produkt nie jest wart Twojej uwagi. Wybieraj tę, w której cukier jest niewielkim dodatkiem najlepiej w postaci cukru trzcinowego.

Owoce żurawiny są bogatym źródłem antyoksydantów, dostarczają również składniki mineralne i witaminy: C, B1, B2 oraz A, a wyniki badań wskazują, że jej spożywanie może być dobrą profilaktyką przeciwdrobnoustrojową, dlatego urozmaicaj nią swój codzienny jadłospis. Warto!