Dieta przy chemoterapii

Dieta i odżywianie

Walka z nowotworem powinna odbywać się na wielu frontach. Jednym z nich jest odpowiednie odżywianie, szczególnie przy chemioterapii. Co warto jeść podczas leczenia? Czego unikać?

Odpowiednia dieta wspomoże walkę z nowotworem i pozwoli na odpowiednie leczenie. Poprzez wartościowe jedzenie można wpływać na na poziom limfocytów i leukocytów, wymagany do podania kolejnej dawki chemioterapii. Właściwie żywienie osoby walczącej z rakiem może być kluczem do zdrowia. Prawidłowa dieta w czasie choroby nowotworowej nabiera jeszcze większego znaczenia. Organizm chorego wykorzystuje na bieżąco składniki odżywcze na walkę z chorobą. Dlatego w wielu przypadkach wzrasta na nie zapotrzebowanie, a jeśli nie dostarczymy potrzebnych składników z pożywieniem organizm zacznie zużywać własne tkanki.

Chemioterapia działa nie tylko na tkanki chore. Uszkodzeniu mogą ulec również tkanki zdrowe i organy sąsiadujące. Chorzy w trakcie chemioterapii cierpią często na zaparcia lub wymioty, nudności, utratę smaku i apetytu, suchość w jamie ustnej. Niestety zdarza się, że te czynniki prowadzą do ograniczenia spożycia pokarmów i utraty masy ciała. Warto zaradzić temu poprzez urozmaiconą dietę, najlepiej dopasowaną przez specjalistę. Należy spożywać mniejsze, ale częstsze posiłki. Zaleca się 5 – 7 posiłków dziennie. 

Co jeść? Czego unikać?

- Jedz dania lekkostrawne, należy wyeliminować produkty wzdymające i ciężkostrawne

- Świeże warzywa liściaste: szpinak, jarmuż, pietruszka, także brokuły, brukselka czy rzeżucha

- Z diety należy wyeliminować produkty wysokoprzetworzone oraz zawierające konserwanty

- Jadłospis powinien zawierać przynajmniej 500 g warzyw i owoców. W zależności od możliwości pacjenta, najlepiej surowych lub na parze

- Ryby morskie

- Siemię lniane, olej lniany i rzepakowy

- W posiłkach powinno znaleźć się białko (chude mięso, nabiał, jajko)

- nasiona chia, cieciorkę, hummus i inne produkty bogate w kwasy Omega 3

- Poleca się stosowanie wielu przypraw i ziół oraz soku z cytryny w celu neutralizacji złego smaku w ustach

- Nie zaleca się słodyczy, produktów wędzonych i jedzenia typu fast food

W przypadku utraty masy ciała warto po konsultacji z lekarzem spróbować preparatów przeznaczonych do uzupełnienia diety w składniki odżywcze. Warto też poprosić dietetyka o rozpisanie diety indywidualnie dopasowanej do potrzeb, możliwości i kulinarnych gustów chorego. Specjalista doradzi też jak modyfikować dietę przed, w trakcie i po chemioterapii. 

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Artykuły polecane dla Ciebie