Walkę z nowotworem toczy się na wielu frontach. Jednym z nich jest właściwe odżywianie, zróżnicowane w trakcie i po chemioterapii czy radioterapii. O odpowiedniej diecie dla pacjentów onkologicznych mówi specjalista dietetyki klinicznej i żywienia człowieka mgr Ewa Zygmanowska.

Dieta dla pacjentów onkologicznych

W leczeniu choroby nowotworowej odpowiednie odżywianie pełni istotną rolę. Dobrze dobrane i skomponowane posiłki to bezcenna dawka zdrowia, która pozwoli nie tylko efektywniej walczyć z chorobą, lecz także uzupełnić powstałe w organizmie straty. W różnych momentach walki o zdrowie dieta dla pacjentów onkologicznych powinna wyglądać inaczej i być dostosowana do aktualnej sytuacji. Inaczej wyglądają potrzeby organizmu gdy prowadzona jest radioterapia lub chemioterapia, inaczej przed, czy po leczeniu.

Żywienie podczas leczenia

- W trakcie prowadzenia kursów chemio- lub radioterapii pacjent powinien wystrzegać się dużych ilości substancji przeciwutleniających, czyli takich, które będą stymulować układ immunologiczny, a także stymulować komórkę nowotworową do rozwoju - mówi specjalista dietetyki klinicznej i żywienia człowieka mgr Ewa Zygmanowska z enel-med. - Należy zwrócić uwagę choćby na owoce cytrusowe, na substancje immunomudulujące takie jak kwasy omega 3, koenzym Q10 czy kwas hialuronowy, czyli produkty, które należy odstawić w trakcie leczenia - wylicza specjalista enel-med.  Zobacz wideo i dowiedz się więcej!

Co jeść po chemioterapii?

Po leczeniu poprzez chemioterapię lub radioterapię powinna nastąpić zmiana jadłospisu. - Dbamy o to, by dieta stanowiła wzmocnienie organizmu, choć dobrze, by wciąż była to dieta łatwostrawna. Produkty powinny być delikatne, nie smażone, duże ilości warzyw i owoców zawierających witaminę C, magnez i potas - podkreśla dietetyk. Najważniejsze w diecie po leczu powinny być jednak  produkty białkowe, takie jak chude mięso, jajka czy różnego rodzaju sery bez wysokiej zawartości tłuszczu. Do menu warto wpisać też dobrej jakości, tłuste morskie ryby.  - Choroba nowotworowa charakteryzuje się dużym wyniszczeniem, utratą masy mięśniowej i białek ustrojowych, musimy wiec temu przeciwdziałać i między jednym a drugim kursem chemii zadbać o to by wzmocnić właśnie te elementy - radzi specjalista.

Zobacz wideo i dowiedz się więcej

Sprawdź jakie produkty całkowicie wykluczyć z diety pacjentów walczących z chorobą nowotworową i jak zaplanować właściwy jadłospis: