Wciąż czytasz, jak bardzo zdrowe są jagody goji, jagody acai czy acerola? Sprawdzasz w internecie, czym jest tajemnicza maca albo chlorella? Cóż, wiedzy nigdy nie za wiele, ale superżywność to nie tylko produkty pochodzące z egzotycznych krajów! Przekonaj się, że również w Polsce nie brakuje superfoods!
Spis treści:
- Aronia jako polski superfoods
- Czarny bez
- Rokitnik – nie gorszy od jagód goji i acai
- Kiszonki
- Siemię lniane na miarę nasion chia
- Kasza jaglana
Superfoods, nazywane też superżywnością, to produkty spożywcze o wyjątkowo pozytywnym wpływie na ludzki organizm i zdrowie. Charakteryzują się bardzo dużą zawartością cennych składników: witamin, minerałów, antyoksydantów czy kwasów tłuszczowych omega-3. Bardzo popularnymi przykładami superfoods są nasiona chia, guarana, korzeń maca, jagody acai, jagody goji i algi (np. chlorella). Warto jednak również zerknąć na rodzime produkty. Wśród polskich superfoods znajdziesz wiele bardzo wartościowych propozycji: tłuste ryby morskie, czosnek, cebulę, brokuł, dynię, owoce jagodowe (maliny, truskawki, żurawinę) oraz kakao. Warte uwagi są też orzechy włoskie, siemię lniane, rokitnik, rośliny strączkowe, kasza jaglana czy kiszonki.
Aronia jako polski superfoods
Aronia to owoc, który najbardziej znany jest ze swojego cierpkiego smaku. Skutecznym sposobem na jego pozbycie się jest umieszczenie owoców na krótko w zamrażalniku lub zebranie po pierwszych przymrozkach. Świetnie sprawdza się jako surowiec do produkcji soków, dżemów, galaretek oraz nalewek. Swoją wartością odżywczą odpowiada jagodom acai.
Aronia jest bogata w antyoksydanty: antocyjany, witaminę C i taniny. Ponadto jest źródłem wapnia, żelaza, miedzi, manganu, boru, jodu i molibdenu. Ze względu na skład wykazuje właściwości przeciwalergiczne, przeciwgrzybicze, jest pomocna w leczeniu nadciśnienia tętniczego oraz miażdżycy, zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych. Dzięki dużej zawartości witaminy C jest wsparciem dla układu odpornościowego.
Czarny bez
Czarny bez jest ceniony od pokoleń. Charakteryzuje się bardzo dużą zawartością substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Dzięki swoim właściwościom kwiaty czarnego bzu stosowane są pomocniczo w przeziębieniach jako środek napotny i wzmagający produkcję śluzu w oskrzelach. Obecna w kwiatach rutyna dodatkowo uszczelnia naczynia krwionośne. Z kolei owoce czarnego bzu to prawdziwa skarbnica witamin z grupy B, witaminy A i C, a także składników mineralnych. Mają one swoje zastosowanie jako środek napotny, moczopędny, łagodnie przeczyszczający, usuwający z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Przygotowywany z czarnego bzu sok charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwwirusowymi.
Rokitnik – nie gorszy od jagód goji i acai
Pomarańczowe owoce rokitnika są często niedoceniane. Swoim składem nie ustępują jednak ani jagodom goji, ani jagodom acai. W 100 g, w zależności od odmiany, mogą dostarczać od 300 do 3000 mg witaminy C. A dzięki zawartości substancji ochronnych witamina ta podczas obróbki owoców czy przechowywania ulega zniszczeniu w niewielkim stopniu. Owoce rokitnika to również bogactwo przeciwutleniaczy, witaminy K i E, kwasu foliowego, kwasów omega-3 i omega-6, potasu, wapnia, żelaza, cynku oraz fitosteroli.
Rokitnik ma działanie wzmacniające odporność, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, antynowotworowe, łagodzi przebieg łuszczycy, pomaga w nadciśnieniu. Ze względu na cierpki smak owoce rokitnika dodawaj do koktajli. Ze świeżych owoców możesz przygotować konfitury, nalewki i galaretki.
Kiszonki
Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego kiszonki są naturalnymi probiotykami. Wzmacniają układ odpornościowy. Są bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, A, E i K. Dostarczają wielu składników mineralnych: magnezu, fosforu, wapnia i potasu. Zawierają błonnik i przeciwutleniacze. Dzięki swojemu składowi działają ochronnie na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy. Wspomagają obniżenie poziomu cholesterolu. Kiszona kapusta wykazuje również działanie przeciwnowotworowe, a sok z kiszonej kapusty pobudza trawienie.
Siemię lniane na miarę nasion chia
Siemię lniane to polskie superfoods na miarę nasion chia. Zawiera kwasy omega-3 oraz dobrze przyswajalne białko. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, świetnie sprawdza się przy problemach żołądkowych, obniża poziom cholesterolu i jest skuteczne w profilaktyce miażdżycy.
Kasza jaglana
Kasza jaglana jako królowa kasz jest cennym źródłem witamin z grupy B, składników mineralnych: żelaza, wapnia, fosforu, potasu, sodu, cynku, miedzi, manganu i selenu oraz dobrej jakości białka. Ponadto, jako jeden z nielicznych produktów zbożowych, wykazuje właściwości alkalizujące, a więc odkwaszające organizm. Kasza jaglana poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia pamięć i koncentrację. Zawarty w niej krzem skutecznie poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.
Superżywność to nie tylko znane zagraniczne produkty. Nasze kiszonki, czarny bez, siemię lniane, kasza jaglana czy owoce jagodowe to rodzime produkty, które masz w zasięgu swojej ręki. Charakteryzują się one bardzo dużą wartością odżywczą i zawartością składników o pozytywnym wpływie na zdrowie Twojego organizmu. Zadbaj, aby stały się one częstym składnikiem Twojego jadłospisu – naprawdę warto!
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?