Kasza jaglana nazywana bywa królową kasz. Świetnie sprawdza się w diecie lekkostrawnej, bezglutenowej lub jako uzupełnienie diety podstawowej. Możesz ją podawać do dań wytrawnych, a także przygotować z niej jaglankę na śniadanie czy mus z owocami na deser. Sprawdź, dlaczego powinna być obecna także w Twoim menu.
Spis treści:
Kasza jaglana, a wraz z nią mąka jaglana, jest produkowana z prosa. Obecna jest w polskiej kuchni od stuleci. Ceni się ją za walory smakowe, odżywcze i działanie prozdrowotne. Są osoby, dla których 3-dniowy detoks jaglany – czyli spożywanie przez 3 dni dań na bazie kaszy jaglanej – to ważny element odżywania.
Kasza jaglana – lekkostrawna czy nie?
Kasza jaglana dorównuje wartością odżywczą kaszy gryczanej. Jej głównym składnikiem są węglowodany o niższej zawartości błonnika pokarmowego, co czyni ją lekkostrawną. Tłuszcz stanowi niewielki procent składu. Przeważają w nim kwasy tłuszczowe nienasycone. Spożywając kaszę jaglaną dostarczysz sobie również sporej ilości dobrej jakości białka. Jest bogatsze od pszenicy w niezbędne aminokwasy. Kasza jaglana zawiera witaminy B1, B2, B6 i kwas pantotenowy. Jest też dobrym źródłem magnezu, potasu, cynku, miedzi, manganu i krzemu. W 100 g kaszy jaglanej znajduje się aż 4,8 mg. Aby przyswoić żelazo w większym stopniu, warto do dania dodać źródło witaminy C – np. paprykę, pomarańcze, maliny czy truskawki.
Kasza jaglana – dieta dla zdrowia!
Kasza jaglana należy do najzdrowszych produktów zbożowych. Jej atutem jest działanie alkalizujące, a więc odkwaszające organizm. Ze względu na małą zawartość błonnika może być stosowana w chorobach przewodu pokarmowego. Brak glutenu czyni ją cennym składnikiem diety osób chorych na celiakię. Zawarta w niej lecytyna obniża poziom cholesterolu oraz tłuszczu we krwi, zapobiega zlepianiu płytek krwi i powstawaniu zakrzepów naczyń wieńcowych, opóźnia proces starzenia, ponad to zapobiega utracie pamięci, poprawia zdolność koncentracji i ułatwia zapamiętywanie. Białko kaszy jaglanej obniża poziom glukozy i insuliny we krwi, może chronić wątrobę przed uszkodzeniami spowodowanymi szkodliwymi substancjami. Prowadzone badania sugerują, że może też wpływać na metabolizm cholesterolu, podnosząc stężenie frakcji HDL. Mogą ją spożywać osoby z takimi chorobami, jak podagra. Dieta uwzględniająca kaszę jaglaną jest bez wątpienia bardzo zdrowia!
Kasza jaglana – przepisy prostsze niż myślisz!
Kasza jaglana doskonale smakuje w daniach wytrawnych, jak i w potrawach przygotowywanych na słodko. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do gulaszu, ryby czy zapiekanki. Stworzysz z niej cuda na śniadanie. Jaglanka z orzechami i owocami będzie bombą odżywczą na resztę dnia. Smacznym i zdrowym dodatkiem do domowego musli są też ekspandowane jagły. Możesz z niej również przygotować budyń, a na przekąskę koktajl. Na deser polecamy brownie z kaszy jaglanej lub przepyszne jaglane kuleczki. W menu świetnie komponują się również wszelkiego rodzaju placuszki z kaszy jaglanej i ulubionych warzyw.
Kaszę jaglaną charakteryzuje posmak goryczki. Aby się go pozbyć, kaszę przelej wrzątkiem i podpraż przez około minutę mieszając – wówczas będziesz cieszyć się wspaniałym jej smakiem.
Bogactwo składników odżywczych, działanie prozdrowotne i mnogość potraw, w których możesz zastosować kaszę jaglaną nie pozostawiają wątpliwości dlaczego nazywana jest królową kasz. Ciesz się jej smakiem i wypróbuj również nasz pomysł na jaglankę!
Jaglanka z owocami i orzechami
Składniki:
- kasza jaglana – 50 g,
- mleko 2% - 250 g,
- maliny, banan lub mango – 120 g,
- migały – 14 g,
- orzechy włoskie – 10 g.
Przygotowanie: Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, podprażyć i zalać mlekiem, gotować na wolnym ogniu około 15 minut, po ugotowaniu dodać owoce i posiekane migdały oraz orzechy. Można również dodać miód. Smacznego!
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?