Zdrowie

Zdrowie

Czy warto się szczepić przeciwko grypie?

Wirus grypy stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia i życia, przede wszystkim poprzez powikłania. Sprawdź, czy szczepienia przeciw grypie są skutecznym i bezpiecznym sposobem na zdrowie. Co trzeba wiedzieć o szczepieniu przeciw grypie?

Dieta i odżywianie

Fit desery, czyli zamiennik wysokokalorycznych słodkości

Desery jedzone w rozsądnych ilościach i skomponowane ze składników o walorach prozdrowotnych mogą być częścią codziennej diety. Będą uzupełnieniem nie tylko energii i źródłem endorfin, dziennej dawki witamin i składników mineralnych. Podpowiadamy jakich składników użyć, aby stworzyć desery pyszne i zdrowe!

Zdrowie

Pierwsza pomoc przy zadławieniu

Zadławienie się to zatkanie drożności dróg oddechowych przez ciało obce, np. jedzenie lub przedmiot, mogące stanowić zagrożenie życia. Sprawdź, jak postępować w takiej sytuacji i jak pomóc poszkodowanemu.

Zdrowie

Białaczka – przyczyny, objawy, leczenie

Białaczki to grupa chorób nowotworowych, które przez dłuższy czas mogą nie dawać wyraźnych symptomów. Choroba może dotknąć każdego bez względu na płeć i wiek, dlatego wskazane są regularne badania diagnostyczne. Niezwykle istotne jest postawienie wczesnej diagnozy i rozpoczęcie leczenia.

Zdrowie

Polip w szyjce macicy – co to oznacza?

Polipy są grupą łagodnych rozrostów, które mogą umiejscawiać się w różnych miejscach. Dowiedz się czym są polipy szyjki macicy i jakie są przyczyny ich powstawania. Czy polipy mogą utrudniać zajście w ciążę i zawsze trzeba je usuwać?

Dieta i odżywianie

Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne?

Sposobów na wyznaczenie zapotrzebowania kalorycznego jest kilka. Można w tym celu udać się do dietetyka, skorzystać z gotowych kalkulatorów kalorii bądź też samodzielnie je wyliczyć z odpowiednich wzorów. Podpowiadamy w jaki sposób w domu wyliczyć ilość kalorii, które powinno się przyjmować każdego dnia. 

Dieta i odżywianie

Jak przestać jeść słodycze?

Nadmierne spożywanie słodyczy to uzależnienie, z którym warto walczyć nie tylko ze względu na groźbę nadwagi, otyłości czy próchnicy. Nadmiar cukrów prostych zwiększa też ryzyko chorób sercowo – naczyniowych, a w konsekwencji zgonu.