Dieta i odżywianie

Dieta i odżywianie

Grzyby - właściwości zdrowotne

Koniec lata i początek jesieni to idealna pora na grzybobranie. Dowiedz się jaki wpływ na zdrowie mają grzyby i spróbuj urozmaicić swój jadłospis doceniając grzybowy smak i aromat. Sprawdź jak często można bezpiecznie jeść grzyby.

Dieta i odżywianie

Upał – jak znaleźć zdrowe orzeźwienie?

Niezależnie od tego, czy lubisz upały czy nie, w gorące dni szukasz sposobu na schłodzenie i orzeźwienie. Pierwsze na myśl przychodzą lody oraz zimne napoje. To jednak niekoniecznie najlepszy wybór. Sprawdź jak smacznie i zdrowo zadbać o organizm podczas upałów.

Dieta i odżywianie

Cukier - jakie choroby wywołuje?

Cukier jest składnikiem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przyjmowany w nadmiarze może prowadzić jednak do licznych chorób. Złotym środkiem jest odpowiedni wybór produktów będących jego źródłem i umiar w ich spożywaniu. 

Dieta i odżywianie

Dieta w miażdżycy

Istotnymi czynnikami ryzyka rozwoju miażdżycy są dieta oraz tryb życia. Odpowiednia modyfikacja sposobu żywienia i stylu życia stanowi zarówno profilaktykę, jak i jeden z głównych elementów leczenia miażdżycy.