Dieta i odżywianie

Dieta i odżywianie

Dieta po zawale mięśnia sercowego

Jednym z zaleceń po przebytym zawale mięśnia serowego jest przestrzeganie diety. Badania wskazują jednoznacznie, że odpowiednia modyfikacja sposobu odżywiania zmniejsza ryzyko ponownego zawału oraz śmierci. Przedstawiamy zalecenia żywieniowe po zawale serca. 

Dieta i odżywianie

Dieta przeciwzapalna

Sprawdź co warto włączyć do swojego jadłospisu w ramach diety przeciwzapalnej, a czego warto unikać by nie pogarszać sytuacji. Jakie produkty mają działanie przeciwzapalne? Które przyprawy są zalecane, jakie napoje warto pić, czego jeść nie wolno?

Dieta i odżywianie

Dynia - królowa jesieni

Dynia to warzywo cenne nie tylko kulinarnie, ale również pod względem składników o działaniu prozdrowotnym. Na ich zawartość z kolei wpływ ma gatunek i odmiana. Sprawdź jaką dynię wybrać by zadbać o zdrowie i podniebienie!

Dieta i odżywianie

Grzyby - właściwości zdrowotne

Koniec lata i początek jesieni to idealna pora na grzybobranie. Dowiedz się jaki wpływ na zdrowie mają grzyby i spróbuj urozmaicić swój jadłospis doceniając grzybowy smak i aromat. Sprawdź jak często można bezpiecznie jeść grzyby.

Dieta i odżywianie

Upał – jak znaleźć zdrowe orzeźwienie?

Niezależnie od tego, czy lubisz upały czy nie, w gorące dni szukasz sposobu na schłodzenie i orzeźwienie. Pierwsze na myśl przychodzą lody oraz zimne napoje. To jednak niekoniecznie najlepszy wybór. Sprawdź jak smacznie i zdrowo zadbać o organizm podczas upałów.

Dieta i odżywianie

Cukier - jakie choroby wywołuje?

Cukier jest składnikiem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przyjmowany w nadmiarze może prowadzić jednak do licznych chorób. Złotym środkiem jest odpowiedni wybór produktów będących jego źródłem i umiar w ich spożywaniu. 

Dieta i odżywianie

Dieta w miażdżycy

Istotnymi czynnikami ryzyka rozwoju miażdżycy są dieta oraz tryb życia. Odpowiednia modyfikacja sposobu żywienia i stylu życia stanowi zarówno profilaktykę, jak i jeden z głównych elementów leczenia miażdżycy.