Czy wiesz, że aż 92% arbuza to woda? W połączeniu z zawartym w nim kwasem jabłkowym i cytrynowym stanowi słodkie orzeźwienie. W gorące dni sprawdzi się np. jako lemoniada arbuzowa. Lecz to nie jedyna zaleta tego owocu.
Spis treści:
- Arbuz i witaminy
- Składniki mineralne w arbuzie
- Arbuz źródło likopenu
- Arbuz i odporność
- Działanie arbuza na układ moczowy i nerki
- Wpływ arbuza na bóle mięśni
- Arbuz i skóra
- Jak przechowywać arbuza?
Arbuz i witaminy
Arbuz dostarcza beta-karotenu, witaminy C oraz witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego i pantotenowego. Beta- karoten jako prekursor witaminy A będzie wspomagać funkcjonowanie twojego wzroku, witamina C - odporność, a witaminy z grupy B pracę układu nerwowego oraz krwiotwórczego.
Składniki mineralne w arbuzie
Arbuz jest źródłem wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu, miedzi, cynku i żelaza. Składników, które są niezbędne dla prawidłowej pracy twojego serca, budowy kości i gospodarki wodno – elektrolitowej.
Arbuz źródło likopenu
Arbuz jest bardzo dobrym źródłem antyoksydantów. Należą do nich likopen, glutation, kwas askorbinowy i cytrulina. Są to składniki neutralizujące wolne rodniki i dzięki temu zmniejszające ryzyko wystąpienia nowotworów czy chorób serca. Ponadto likopen jest składnikiem mogącym zapobiegać również dyslipidemii, cukrzycy, chorobom neurodegeneracyjnym i osteoporozie.
Arbuz i odporność
Dzięki witaminie C, fenolom i cytrulinie jedzenie arbuza wzmacnia odporność. Wykazuje również słabe działanie przeciwbakteryjne.
Działanie arbuza na układ moczowy i nerki
Arbuz dzięki dużej zawartości wody ma działanie moczopędne. W połączeniu z potasem doskonale oczyści twój organizm z toksyn. Jak wskazują wyniki badań brytyjskich naukowców opublikowane na łamach "Physiologia plantarum" owoce będące źródłem potasu są wskazane w profilaktyce kamieni nerkowych.
Wpływ arbuza na bóle mięśni
Sok z arbuza okazuje się doskonałym napojem funkcjonalnym wspierającym regenerację organizmu po wysiłku fizycznym. Badania przeprowadzone przez zespół naukowców z Hiszpanii wykazały, że podaż aminokwasu L- cytruliny, której źródłem jest arbuz, skutecznie zmniejsza bolesność mięśni. W badaniu u sportowców, którym podawano sok z arbuza zaobserwowano po 24. godzinach poprawę akcji serca. Efekt ten jest korzystny dla regeneracji mięśni. Dodatkowym pozytywnym efektem wynikającym ze spożycia arbuza i zawartej w nim witaminy C w diecie sportowców jest ochrona chrząstki kości, poprawa stanu ścięgien oraz wiązadęł, a także przyspieszenie gojenia ran i blizn. Ponadto potas jest pomocny w zapobieganiu skurczom mięśni po wysiłku fizycznym.
Arbuz i skóra
Sok z arbuza pomoże zadbać o twoją skórę. Enzymy, które zawiera działają ściągająco. Dlatego świetnie sprawdzi się jako naturalny środek oczyszczający oraz przeciwzmarszczkowy. Efekty możesz osiągnąć również wcierając sok z arbuza w skórę wokół oczu lub robiąc okłady z plastrów na twarzy i szyi. Możesz go również stosować pomocniczo w leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów.
Jak przechowywać arbuza?
Arbuz jest owocem, który nie nadaje się do długiego przechowywania. Najlepiej przechowywać go w całości. Jeśli nie jest mocno dojrzały wytrzyma nawet kilkanaście dni. Pokrojone kawałki przechowuj owinięte w folię w lodówce maksymalnie 3 dni. Jeśli nie kupujesz całego arbuza dopilnuj, aby został podzielony na kawałki dopiero przy tobie.
Arbuz to nie tylko doskonałe źródło letniego orzeźwienia. To również bogactwo składników odżywczych i prozdrowotnych. Jego 100g to zaledwie 30 kcal. Sprawdzi się, więc doskonale jako przekąska w diecie odchudzającej. A dzięki naturalnym fitosterolom wpłynie pozytywnie na gospodarkę lipidową. Ciesz się więc jego smakiem i korzystaj z arbuzów, także dla zdrowia. Warto.
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?