Witamina C – czyli kwas askorbinowy – to związek, którego właściwości są wykorzystywane w medycynie od lat. Jest znany przede wszystkim z tego, że wspomaga odporność organizmu. Mało kto wie, że jest także skutecznym przeciwutleniaczem, który spowalnia procesy starzenia się, poprawia pracę układu krążenia i działa przeciwnowotworowo. Co zawiera dużo witaminy C? Dlaczego witamina C jest tak ważne dla organizmu człowieka? Sprawdzamy!
Spis treści:
- Witamina C – właściwości
- Dawkowanie witaminy C
- Przedawkowanie witaminy C – czy jest możliwe?
- Witamina C naturalna – co może ją niszczyć?
- Co ma najwięcej witaminy C?
- Witamina C – występowanie
- Jaki owoc ma najwięcej witaminy C?
Witamina C, zwana także kwasem askorbinowym, to związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych. Jest ona niezbędna do funkcjonowania ludzkiego organizmu, przy czym człowiek nie ma zdolności do jej produkcji – musi być więc dostarczana wraz z pożywieniem.
Witamina C – właściwości
Naturalna witamina C pełni w naszym organizmie niezwykle ważne funkcje. Przede wszystkim wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego – dieta w przeziębieniu powinna być więc bogata w produkty zawierające duże dawki witaminy C.
Wysoki poziom witaminy C w organizmie sprzyja tworzeniu dużych zasobów glikogenu w wątrobie i wzmocnieniu jej czynności odtruwających. Naturalna witamina C uczestniczy we wspieraniu układu nerwowego oraz zmniejszaniu uczucia zmęczenia. Dodatkowo bierze ona udział w syntezie kolagenu i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie kości, chrząstek, zębów i dziąseł (niedobór witaminy C może się objawiać np. krwawieniami z dziąseł). Witamina C zalicza się do grona witamin antyoksydacyjnych, co oznacza, że ma zdolności do zwalczania wolnych rodników.
Dawkowanie witaminy C
Według norm żywieniowych dla polskiej ludności zalecana dzienna dawka witaminy C to 90 mg dla dorosłego mężczyzny i 75 mg dla dorosłej kobiety. Jednak w niektórych okolicznościach nasze zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wzrasta. Dzieje się tak pod wpływem stresu, intensywnego wysiłku fizycznego, a także choroby. Duże dawki witaminy C powinny spożywać także kobiety ciężarne i karmiące, diabetycy, osoby z nadciśnieniem tętniczym oraz osoby nadużywające tytoniu i alkoholu.
Przedawkowanie witaminy C – czy jest możliwe?
Przedawkowanie witaminy C jest bardzo mało prawdopodobne, gdyż należy ona do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Z tego względu nie jest magazynowana w organizmie, a jej nadmiar może być wydalany z organizmu wraz z moczem oraz potem.
Witamina C naturalna – co może ją niszczyć?
Należy pamiętać, że naturalna witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie światła, a także wysokiej i niskiej temperatury. Dlatego przeciętne straty witaminy C spowodowane obróbką termiczną mogą sięgać nawet 70%, a przetrzymywanie potraw w lodówce do następnego dnia może jeszcze obniżyć jej zawartość do 85%.
Co ma najwięcej witaminy C?
W diecie Polaków istotnym źródłem witaminy C są ziemniaki – ze względu na ich regularne spożycie. W okresach grypowych można pić sok z dzikiej róży, a także czarnej porzeczki czy aronii.
Witamina C – występowanie
Gdzie jest najwięcej witaminy C? Wśród ziół i warzyw na uwagę zasługują:
- acerola – do 4500 mg w 100 g,
- dzika róża – do 3500 mg w 100 g,
- rokitnik – do 315 mg w 100 g,
- papryka – 125- 200 mg w 100 g,
- natka pietruszki – do 170 mg w 100 g,
- brokuły – 65-150 mg w 100 g.
Jaki owoc ma najwięcej witaminy C?
Najwięcej witaminy C wśród owoców mają:
- czarna porzeczka – do 200 mg w 100 g,
- pomelo – 60 mg w 100 g,
- pomarańcza – 50 mg w 100 g,
- cytryna – 50 mg w 100 g,
- grejpfrut czerwony – 40 mg w 100 g,
- limonka – 30 mg w 100 g.
Warto pamiętać, że tabletki czy kapsułki nie są najlepszą metodą suplementacji. Sama witamina C w rozsądnych dawkach praktycznie nie ma skutków ubocznych, niestety regularne spożywanie wszelkiego rodzaju wypełniaczy, barwników, słodzików i polepszaczy zawartych w tabletce ma ich wiele. Dlatego najlepsza dla organizmu będzie forma płynna, oparta na ekstraktach z aceroli czy dzikiej róży, ale o przyjmowaniu takich suplementów powinien decydować lekarz, np. internista.
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
O czym trzeba pamiętać na plaży?
Plaża to miejsce, gdzie beztrosko relaksujemy się w promieniach słońca. Opalanie to jednak także zagrożenie dla nieprzygotowanych. O czym pamiętać?
Jak wyciągnąć kleszcza?
Jak wyciągnąć kleszcza? Dlaczego nigdy nie wolno go smarować żadnymi substancjami? Jak radzić sobie tymi z pajęczakami przenoszącymi groźne choroby?
Skórki przy paznokciach
Nieskutecznie walczysz z problemem suchych i pozadzieranych skórek przy paznokciach? Chcesz je wycinać? Sprawdź, co z tym zrobić, jak pielęgnować skórki i paznokcie?
Buty zdrowe czy piękne?
Zmieniająca się moda nie zawsze idzie w parze ze zdrowiem. O zdrowych i niezdrowych butach rozmawiamy z lekarzem ortopedą i traumatologiem dr. n. med. Cezarym Michalakiem.
Fizjoprofilaktyka
Odpowiednia fizjoprofilaktyka znacznie zmniejszy ryzyko upadków, bólów kręgosłupa czy wady postawy. Poprawi też jakość życia, szczególnie osób starszych.