Co jeść po przeziębieniu i grypie?

Dieta i odżywianie

Regeneracja organizmu i jego wzmocnienie po przebytej grypie czy przeziębieniu są nie mniej ważne od profilaktyki. Odpowiednio poprowadzona rekonwalescencja pozwoli istotnie zmniejszyć ryzyko ponownej infekcji. Podpowiadamy co jeść, by zadbać o zdrowy organizm po grypie. Sprawdź, jakie produkty warto włączyć do swojej diety i co pozwoli w naturalny sposób wzmocnić organizm. Odpowiednia dieta pozwoli na pełny powrót do zdrowia i większą odporność.

autor:
Redakcja enelzdrowie

Białko

Jedną z głównych dróg powrotu do formy i pełni sił po grypie, jak i po przeziębieniu jest prawidłowo zbilansowana dieta. Uzupełnienia wymaga białko, dlatego należy zadbać o to, by jadłospisie nie zabrakło jego pełnowartościowych źródeł: jaj, ryb, mięsa, mleka i jego przetworów, orzechów czy pestek oraz nasion.

Witaminy

To w co powinna być bogata dieta w okresie rekonwalescencji to witaminy, zwłaszcza A, E, C, D oraz B6. Pierwsze trzy to antyoksydanty o właściwościach przeciwzapalnych, które wspomagają układ odpornościowy i mobilizują go do walki. Witamina C wspomaga odnowę organizmu. Również witamina D stymuluje układ immunologiczny. Z kolei witamina B6 dodatkowo bierze udział w powstawaniu przeciwciał odpornościowych i znajduje się w: mleku i jego przetworach, orzechach, warzywach liściowych. W celu zapewnienia odpowiedniej ilości witaminy C w menu warto ująć takie produkty jak: owoce jagodowe, cytrusy, czerwona papryka, natka pietruszki, jabłka, dzika róża, jarmuż, brokuły, brukselka i kalafior. Z kolei źródłami witaminy A są pomarańczowe oraz czerwone warzywa i owoce. Witamina E znajduje się w: orzechach, zarodkach pszenicy, ziarnach, nasionach roślin strączkowych, awokado, ciemnozielonych warzywach. Witaminę D dostarczają głównie jaja i ryby.

Składniki mineralne

Dieta, która pomoże wrócić do formy powinna zapewnić odpowiednią ilość cynku, miedzi, żelaza oraz selenu. Cynk razem z witaminą A warunkują prawidłowe funkcjonowanie barier układu odpornościowego (układu oddechowego, skóry, przewodu pokarmowego i układu moczowego). Ponadto cynk chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, odpowiada za przemiany aminokwasów koniecznych do właściwego funkcjonowania białych krwinek niszczących drobnoustroje. Źródłami cynku są: owoce morza, wieprzowina, wołowina, indyk, żółtko jaj, drożdże, mleko, rośliny strączkowe, kasza gryczana, kiełki pszenicy, pestki dyni, otręby pszenne, cebula, czosnek. Nasiona sezamu i słonecznika. Selen charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi. Znajduje się w: orzechach brazylijskich, owocach morza, podrobach, cebuli, czosnku, pomidorach, tuńczyku, brązowym ryżu, płatkach zbożowych, otrębach pszennych i zielonych warzywach.

Probiotyki

Badania wskazują, że cennym elementem powrotu do równowagi po grypie są probiotyki. Odbudowują mikroflorę jelitową,wspierają odporność i prawidłową pracę jelit. Ich naturalnymi źródłami są: kiszonki, fermentowane produkty mleczne, owocowe i warzywne produkty fermentowane, zakwas buraczany, fermentowane kiełbasy, fermentowane produkty sojowe, ciasta na zakwasie i zbożowe produkty fermentowane.

Kwasy omega – 3

Wsparciem dla osłabionego chorobą organizmu są także wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega – 3, dlatego w codziennym menu powinny znaleźć się ich źródła, do których między innymi należy tran. Suplementacja tranem nie jest koniecznością, ale wówczas dwa razy w tygodniu wskazane jest, aby w diecie pojawiły się tłuste ryby (łosoś, makrela, halibut), siemię lniane, olej lniany czy orzechy

Nie tylko czosnek i cebula

Regenerację wspomóc mogą także naturalne produkty bogate w składniki odżywcze i prozdrowotne. Należą do nich między innymi: cebula, imbir, buraki, aronia, czarny bez, czosnek, miód, propolis, maliny, rokitnik, pokrzywa czy aloes. Rokitnik to źródło antyoksydantów, fitosteroli, witamin, kwasów omega - 3 i składników mineralnych. Aloes natomiast poza witaminami i składnikami mineralnymi dostarczy kwasu salicylowego, steroli, lignin i polisacharydów stymulujących układ odpornościowy.

Odpoczynek i spacer

Naturalnym stanem po grypie czy przeziębieniu jest towarzyszące przemęczenie i senność. Aby organizm mógł się w pełni zregenerować konieczne jest zapewnienie mu odpowiedniej dawki snu, co oznacza dla dorosłych od 7. do 8. godzin nocnego wypoczynku, dla dzieci do 6 roku życia 11 do 13. godzin, a dla starszych dzieci od 8. do 10. godzin. Niezwykle ważna jest także higiena snu, a więc: odpowiednia temperatura pomieszczenia, wietrzenie sypialni czy prawidłowa wilgotność powietrza zwłaszcza w okresie grzewczym. W okresie rekonwalescencji warto udawać się na spacery, które hartują organizm, trzeba jednak zawsze zadbać o ubiór odpowiednio dobrany do warunków pogodowych. 

 

Źródła:

  1. Adamczyk – Korbel M. Układ odpornościowy człowieka a probiotyki. Medycyna i pasje 2010; 2: 18 – 21.
  2. Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
  3. Hryniewiecki L., Gawęcki J. Żywienie człowieka: podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2017. 
  4. Oksztulska – Kolanek E., Pawlak K. Preparaty zwiększające odpornośc organizmu. Farmakoterapia 2013; 23 ( 8): 34 – 38.
  5. Janda K., Kasprzak M., Wolska J. Witamin C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie. Pom J Life Sci 2015; 61 (4): 419– 425.
  6. Dobosz A. Witamina C. Fakty i mity. Świat Przemysłu Farmaceutycznego 2016; 1: 76 – 81.
  7. Mońka I., Wiechuła D. Znacenie cynku dla organizmu ludzkiego w aspekcie suplementacji tego pierwiastka. Ann Acad. Med. Siles. 2017; 71: 314 – 325. 
  8. Dymarska E.et al. Naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej. Probl Hig Epidemiol 2016; 97 (4): 297 – 307.

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Artykuły polecane dla Ciebie