Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Potrawy, którym trudno się oprzeć, zapachy dań zaostrzające apetyt i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Po świątecznym ucztowaniu z pomocą przychodzą zioła, przyprawy i niektóre produkty spożywcze. Sprawdź jak łagodzić objawy świątecznego przejedzenia.
Rumianek, mięta, koper włoski i kminek na wzdęcia
Rumianek lekarski podobnie jak i mięta pieprzowa przyjdą Ci z ratunkiem przy wzdęciach, niestrawności oraz bólu żołądka. Mięta będzie również pomocna w zaburzeniach trawienia. Wystarczy, że przygotujesz z nich herbatę. Sprawdzą się również w postaci olejku czy wyciągu. Kminek dodany do kapusty gotowanej, kiszonej, do dań z fasoli, grochu, do zup, sałatek, past, wypieku pieczywa czy też potraw smażonych. złagodzi wywoływane przez nie wzdęcia. Pomocny nie tylko we wzdęciach, ale i w niestrawności będzie też w postaci naparu: dla dorosłych z łyżki, a dla dzieci z pół łyżki zmielonych nasion zalej szklanką wrzątku, zostaw pod przykryciem na 15minunt i pij po odcedzeniu trzy razy dziennie po pół szklanki po posiłkach. Podobne działanie wykazuje koper włoski, kurkuma, oregano oraz anyż.
Migdały i siemię lniane na zgagę
Jeśli Twoim problemem jest zgaga pomocny będzie napar z siemienia lnianego: jedną łyżkę siemienia lnianego zalej szklanką gorącej wody i odstaw na 15 minut, wypij. Badania wskazują również na dobroczynny wpływ rumianku i korzenia arcydzięgla, a wśród produktów spożywczych migdałów, pieczonych jabłek, soku z czarnej porzeczki i ziemniaków. Unikaj natomiast herbaty miętowej i mleka, gdyż nasilą one objawy.
Arcydzięgiel, mięta, imbir, zielona i czerwona herbata na poprawę trawienia
Wśród przypraw pozytywny efekt przyniosą imbir, oregano, majeranek, tymianek, kminek, koper, bazylia, cząber, czosnek, anyż, czarny pieprz i cynamon. Chcąc wspomóc swój przewód pokarmowy w trawieniu zastosuj arcydzięgiel, piołun, miętę pieprzową lub mniszka lekarskiego. Pomocne będą herbaty: czerwona, zielona, rumiankowa czy słaba z szałwii.
Pamiętaj również, aby nie pić płynów do posiłków, gdyż rozcieńczają enzymy trawienne. Najlepiej jest stosować je minimum 30 minut przed lub po jedzeniu. Sprzyjający dla trawienia będzie też spokojny spacer.
Mimo domowych sposobów na świąteczne przejedzenie staraj się zachować żywieniowy rozsądek: mniejsze porcje spożywanych częściej posiłków będą zdecydowanie lepszym wyborem. Nie zapomnij również o odpowiedniej ilości płynów i choć niewielkiej aktywności fizycznej w postaci zimowego, rodzinnego spaceru.
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Komosa ryżowa – wartość odżywcza, właściwości i wpływ na zdrowie
Komosa ryżowa charakteryzuje się bardzo dobrą wartością odżywczą i jest źródłem składników prozdrowotnych. Dowiedz się dlaczego komosę ryżową warto włączyć do diety i jak wpływa na zdrowie.
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!