Wigilia to w wielu domach makiełki, kutia, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej. Jest bogatym źródłem tłuszczu, ale też dostarczasz sobie wielu cennych składników.
Wartość odżywcza maku
Mak to skarbnica wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – zawiera ich aż 25%. Całkowita ilość tłuszczu to 45%. Resztę stanowią węglowodany (25%) i białka (20%). Wśród cukrów ponad 80% to błonnik pokarmowy. Tłuszcze zawarte w maku dostarczają dodatkowo fitosteroli. Mak to również cenne źródło witamin z grupy B i witaminy E oraz składników mineralnych. Jego 100g dostarcza aż 1266mg wapnia, 458mg magnezu, 8,1mg żelaza i 963mg potasu. Z 1 łyżką maku dostarczysz sobie tyle samo wapnia, co z pół szklanki mleka i tyle samo żelaza ile ze 100g buraków. Nasiona maku zwierają także chrom, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a obecny w nielicznych produktach spożywczych.
Działanie prozdrowotne maku
Działanie prozdrowotne maku wynika z obecności wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli które wpływają na obniżanie poziomu całkowitego cholesterolu i podwyższanie stężenia frakcji HDL. Dodatkowo błonnik pokarmowy wiążąc cholesterol ogranicza jego wchłanianie do krwi i w efekcie może działać przeciwmiażdżycowo. Badania dowiodły, że mak może hamować rozwój nowotworu wątroby. Witaminy i składniki mineralne wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Zagrożenia związane ze spożywaniem maku
W maku znajduje się opium, którego składową jest morfina. Jednak w odmianie przeznaczonej do spożycia jest jego znikoma ilość, dlatego w żaden sposób nie wpłynie na Twoje samopoczucie. Sięgając po potrawy z maku pamiętaj, że ze względu na zawartość tłuszczu jest produktem wysokokalorycznym, jego 100g dostarcza 478kcal. Ponad to jest ciężkostrawny i niepolecany osobom mającym problemy trawienne.
Świąteczne potrawy z maku
Trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez makowych specjałów. Znajdziesz wśród nich makowiec na kruchym cieście czy strucle na cieście krucho-drożdżowym. Wigilijną wieczerzę mogą uświetniać makiełki, kutia, łazanki z makiem czy łamańce, które obok maku w swoim składzie zawierają orzechy, migdały, rodzynki i miód tworząc przepyszne kompozycje. Jedynym ograniczeniem jest wartość kaloryczna, gdyż: makowiec to 350 kcal na 100 g, czyli jeden kawałek, strucla z masą makową 144kcal/ 40g, czyli jeden plasterek, kutia 250 kcal/100 g.
Zgodnie z dawnymi wierzeniami, mak przynosi dostatek na cały rok. Dlatego jedz mak, nie tylko w czasie świąt. Pamiętaj jednak o rozsądku w ilościach spożywanych potraw, smacznego!
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Kompulsywne objadanie się - dieta
Bagatelizowanie kompulsywnego objadania się skutkuje przewlekłym stanem zapalnym przewodu pokarmowego prowadzącym do choroby wrzodowej, a to nie jedyne zagrożenie - przestrzega dietetyk enel-med mgr Ewa Zygmanowska.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Jaja i zdrowie. Czy warto jeść jajka?
Niegdyś zalecano, aby je ograniczać ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Dziś uważane są za dobre źródło składników bioaktywnych korzystnie oddziałujących na zdrowie. Sprawdź czy jaja są wartościowym, stałym elementem diety.
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.