Wigilia to w wielu domach makiełki, kutia, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej. Jest bogatym źródłem tłuszczu, ale też dostarczasz sobie wielu cennych składników.
Wartość odżywcza maku
Mak to skarbnica wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – zawiera ich aż 25%. Całkowita ilość tłuszczu to 45%. Resztę stanowią węglowodany (25%) i białka (20%). Wśród cukrów ponad 80% to błonnik pokarmowy. Tłuszcze zawarte w maku dostarczają dodatkowo fitosteroli. Mak to również cenne źródło witamin z grupy B i witaminy E oraz składników mineralnych. Jego 100 g dostarcza aż 1266 mg wapnia, 458 mg magnezu, 8,1 mg żelaza i 963 mg potasu. Z 1 łyżką maku dostarczysz sobie tyle samo wapnia, co z pół szklanki mleka i tyle samo żelaza ile ze 100 g buraków. Nasiona maku zwierają także chrom, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a obecny w nielicznych produktach spożywczych.
Działanie prozdrowotne maku
Działanie prozdrowotne maku wynika z obecności wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli które wpływają na obniżanie poziomu całkowitego cholesterolu i podwyższanie stężenia frakcji HDL. Dodatkowo błonnik pokarmowy wiążąc cholesterol ogranicza jego wchłanianie do krwi i w efekcie może działać przeciwmiażdżycowo. Badania dowiodły, że mak może hamować rozwój nowotworu wątroby. Witaminy i składniki mineralne wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Zagrożenia związane ze spożywaniem maku
W maku znajduje się opium, którego składową jest morfina. Jednak w odmianie przeznaczonej do spożycia jest jego znikoma ilość, dlatego w żaden sposób nie wpłynie na Twoje samopoczucie. Sięgając po potrawy z maku pamiętaj, że ze względu na zawartość tłuszczu jest produktem wysokokalorycznym, jego 100g dostarcza 478kcal. Ponad to jest ciężkostrawny i niepolecany osobom mającym problemy trawienne.
Świąteczne potrawy z maku
Trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez makowych specjałów. Znajdziesz wśród nich makowiec na kruchym cieście czy strucle na cieście krucho-drożdżowym. Wigilijną wieczerzę mogą uświetniać makiełki, kutia, łazanki z makiem czy łamańce, które obok maku w swoim składzie zawierają orzechy, migdały, rodzynki i miód tworząc przepyszne kompozycje. Jedynym ograniczeniem jest wartość kaloryczna, gdyż: makowiec to 350 kcal na 100 g, czyli jeden kawałek, strucla z masą makową 144kcal/ 40g, czyli jeden plasterek, kutia 250 kcal/100 g.
Zgodnie z dawnymi wierzeniami, mak przynosi dostatek na cały rok. Dlatego jedz mak, nie tylko w czasie świąt. Pamiętaj jednak o rozsądku w ilościach spożywanych potraw, smacznego!
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Komosa ryżowa – wartość odżywcza, właściwości i wpływ na zdrowie
Komosa ryżowa charakteryzuje się bardzo dobrą wartością odżywczą i jest źródłem składników prozdrowotnych. Dowiedz się dlaczego komosę ryżową warto włączyć do diety i jak wpływa na zdrowie.