Owoce jagodowe dla zdrowia

Dieta i odżywianie

Przed nami sezon na owoce jagodowe: truskawki, porzeczki, borówki, maliny i poziomki. Na uwagę zasługują nie tylko ze względu na smak, lecz także na działanie prozdrowotne.

W ostatnim czasie ze względu na swoje właściwości zdrowotne furorę robią jagody goji, ale należy pamiętać, że do o wiele łatwiej dostępnych w naszym kraju owoców jagodowych należą truskawki, maliny, jagody, borówki, poziomki i porzeczki. Wykorzystywane są w kuchni i kosmetyce. Owoce jagodowe są doskonałym dodatkiem do śniadań, przekąsek, deserów, a także mięs czy ryb. Dodatkowo, poza wspaniałym smakiem kryją w sobie bogactwo witamin oraz składników mineralnych.

 

Owoce jagodowe – bogate źródło witamin

W owocach jagodowych można znaleźć duże ilości naturalnej witaminy C – większe niż w cytrusach i samej cytrynie. Każde 100 g truskawek to 77 mg witaminy C, a w 100 g czarnych porzeczek znajduje się aż 180 mg witaminy C. W takiej samej porcji pomarańczy dostarczysz jej sobie 54 mg, a cytryny – 50 mg. Owoce jagodowe to także źródło beta-karotenu i witamin z grupy B: B1, B2, niacyny oraz kwasu foliowego. Maliny i borówki dodatkowo zawierają witaminę E i A, a same borówki również D.

 

Owoce jagodowe – przykłady składników mineralnych

Owoce jagodowe to również źródło składników mineralnych. Truskawki wzbogacą Twoją dietę w żelazo, wapń i fosfor. Maliny i porzeczki dodatkowo dostarczą selen, potas, cynk, magnez, miedź i mangan. Potas i magnez pomagają uszczelniać naczynia krwionośne i tonizują pracę serca. Ponadto potas pobudza wydzielanie insuliny i reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową. Mangan z kolei jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego przebiegu przemiany materii. Reguluje on metabolizm węglowodanów.

 

Składniki prozdrowotne w truskawkach, malinach, porzeczkach i borówkach

Poza witaminami i składnikami mineralnymi, owoce jagodowe to skarbnica antyoksydantów. Należą do nich kwas elagowy i flawonoidy: antocjany, katechiny, kwercetyna i kemferol. Składniki te niszczą wolne rodniki i przeciwdziałają stanom zapalnym. Mają właściwości przeciwwirusowe. Przypisuje się im również działanie pomocnicze w obniżaniu ryzyka wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych. Wpływają na stabilność blaszek miażdżycowych, zmniejszają agregację płytek krwi, poprawiają funkcję śródbłonka, a także zmniejszają tendencję do wystąpienia zakrzepicy żylnej. Przeciwdziałają powstawaniu wrzodów żołądka oraz dwunastnicy, których przyczynami są stres, leki i alkohol. Antocjany poprawiają również funkcjonowanie narządu wzroku.

 

Owoce jagodowe a zdrowie

Dzięki bogactwu składników owoce jagodowe korzystnie oddziałują na zdrowie. Kwas askorbinowy, czyli witamina C, pozytywnie wpływa na gospodarkę lipidową. Zapobiega utlenianiu cholesterolu LDL, a jej dzienne spożycie w ilości 180 mg (czyli np. 140 g truskawek i 115 g brokułów) powoduje zwiększenie stężenia dobrego cholesterolu HDL. Ponadto   witamina C jest stosowana wspomagająco w astmie, stanach zapalnych, zakażeniach, zaćmie, zaburzeniach rytmu serca, chorobie wieńcowej i przeciwdziała rozwojowi nowotworów. W połączeniu z witaminą C, kwas elagowy działa przeciw nowotworom. Wspiera układ odpornościowy i przeciwdziała substancjom rakotwórczym, zarówno naturalnie występującym w żywności, jak i syntetycznym, dodawanym celowo do produktów spożywczych.

 

Owoce jagodowe – przykłady właściwości

  • Truskawki – właściwości

Truskawki przez swoich miłośników cenione są przede wszystkim za smak i możliwość użycia w wielu deserach czy ciastach. Małe czerwone owoce kryją w sobie szereg właściwości prozdrowotnych przy niskiej wartości kalorycznej. Ich 100 g dostarcza zaledwie 33 kcal. Truskawki są doskonałym środkiem poprawiającym apetyt oraz gaszącym pragnienie. Są pomocne w leczeniu bólu gardła i chrypki. Poprawiają trawienie i mogą być stosowane pomocniczo w zaburzeniach układu moczowego. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego i pektyn pobudzają pracę jelit, chroniąc przed zaparciami. Zawarte w nich kwasy organiczne mogą przyspieszać przemianę materii. Działanie oczyszczające i regeneracyjne truskawek sprawdzi się również w walce ze stanami zapalnymi jamy ustnej. Pomogą one przy wybielaniu zębów i będą zapobiegać tworzeniu się kamienia nazębnego. Truskawki to też doskonały produkt dla osób chorujących na cukrzycę typu 1. Badania naukowców z Salk Institute for Biological Science w San Diego dowodzą, że obecne w truskawkach flawonoidy zmniejszają powikłania towarzyszące chorobie nefropatii cukrzycowej; maleje też ryzyko wystąpienia retinopatii czy neuropatii cukrzycowej. Według sugestii naukowców, 37 truskawek dziennie pomogłoby zmniejszyć konieczność wizyt u neurologa czy endokrynologa.

 

  • Maliny – właściwości

Maliny są owocami, które wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i napotne. Właściwości przeciwwirusowe sprawiają, że warto stosować je w leczeniu przeziębień. Podobnie jak truskawki, regulują pracę układu pokarmowego dzięki zawartym w nich błonnikowi pokarmowemu i pektynom. Usprawniają też przemianę materii.

 

  • Czarna porzeczka – właściwości

Nasiona czarnej porzeczki zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Pełnią one ważną rolę w prewencji wielu chorób przewlekłych, w tym głównie schorzeń układu krążenia. Sok z czarnej porzeczki wykazuje właściwości alkalizujące. Może zatem wspomagać profilaktykę i leczenie kamicy układu moczowego.

 

  • Borówka amerykańska – właściwości

Borówka amerykańska to bogate źródło witaminy A, B, C, E i PP, ma w składzie również m.in. miedź, selen, cynk, żelazo i potas. Dobrze wpływa na wzrok, poprawia odporność organizmu, witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. W kuchni sprawdza się m.in. jako idealny dodatek do mięs.

 

Owoce jagodowe to skarbnica składników odżywczych i zdrowia – z pewnością można zaliczyć je do grona polskich superfoods. Dlatego wykorzystaj sezon i wzbogać swój codzienny jadłospis o truskawki, maliny, borówki, jagody czy porzeczki. Mogą one stanowić składnik koktajli, dodatek do owsianki, jaglanki, budyni, sałatek owocowych czy być samodzielną przekąską. Smacznego!

 

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Artykuły polecane dla Ciebie