Owoce jagodowe dla zdrowia
Przed nami sezon na owoce jagodowe: truskawki, porzeczki, borówki, maliny i poziomki. Na uwagę zasługują nie tylko ze względu na smak, lecz także na działanie prozdrowotne.
Spis treści:
- Owoce jagodowe – bogate źródło witamin
- Owoce jagodowe – przykłady składników mineralnych
- Składniki prozdrowotne w truskawkach, malinach, porzeczkach i borówkach
- Owoce jagodowe a zdrowie
- Owoce jagodowe – przykłady właściwości
Owoce jagodowe – bogate źródło witamin
W owocach jagodowych można znaleźć duże ilości naturalnej witaminy C – większe niż w cytrusach i samej cytrynie. Każde 100 g truskawek to 77 mg witaminy C, a w 100 g czarnych porzeczek znajduje się aż 180 mg witaminy C. W takiej samej porcji pomarańczy dostarczysz jej sobie 54 mg, a cytryny – 50 mg. Owoce jagodowe to także źródło beta-karotenu i witamin z grupy B: B1, B2, niacyny oraz kwasu foliowego. Maliny i borówki dodatkowo zawierają witaminę E i A, a same borówki również D.
Owoce jagodowe – przykłady składników mineralnych
Owoce jagodowe to również źródło składników mineralnych. Truskawki wzbogacą Twoją dietę w żelazo, wapń i fosfor. Maliny i porzeczki dodatkowo dostarczą selen, potas, cynk, magnez, miedź i mangan. Potas i magnez pomagają uszczelniać naczynia krwionośne i tonizują pracę serca. Ponadto potas pobudza wydzielanie insuliny i reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową. Mangan z kolei jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego przebiegu przemiany materii. Reguluje on metabolizm węglowodanów.
Składniki prozdrowotne w truskawkach, malinach, porzeczkach i borówkach
Poza witaminami i składnikami mineralnymi, owoce jagodowe to skarbnica antyoksydantów. Należą do nich kwas elagowy i flawonoidy: antocjany, katechiny, kwercetyna i kemferol. Składniki te niszczą wolne rodniki i przeciwdziałają stanom zapalnym. Mają właściwości przeciwwirusowe. Przypisuje się im również działanie pomocnicze w obniżaniu ryzyka wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych. Wpływają na stabilność blaszek miażdżycowych, zmniejszają agregację płytek krwi, poprawiają funkcję śródbłonka, a także zmniejszają tendencję do wystąpienia zakrzepicy żylnej. Przeciwdziałają powstawaniu wrzodów żołądka oraz dwunastnicy, których przyczynami są stres, leki i alkohol. Antocjany poprawiają również funkcjonowanie narządu wzroku.
Owoce jagodowe a zdrowie
Dzięki bogactwu składników owoce jagodowe korzystnie oddziałują na zdrowie. Kwas askorbinowy, czyli witamina C, pozytywnie wpływa na gospodarkę lipidową. Zapobiega utlenianiu cholesterolu LDL, a jej dzienne spożycie w ilości 180 mg (czyli np. 140 g truskawek i 115 g brokułów) powoduje zwiększenie stężenia dobrego cholesterolu HDL. Ponadto witamina C jest stosowana wspomagająco w astmie, stanach zapalnych, zakażeniach, zaćmie, zaburzeniach rytmu serca, chorobie wieńcowej i przeciwdziała rozwojowi nowotworów. W połączeniu z witaminą C, kwas elagowy działa przeciw nowotworom. Wspiera układ odpornościowy i przeciwdziała substancjom rakotwórczym, zarówno naturalnie występującym w żywności, jak i syntetycznym, dodawanym celowo do produktów spożywczych.
Owoce jagodowe – przykłady właściwości
- Truskawki – właściwości
Truskawki przez swoich miłośników cenione są przede wszystkim za smak i możliwość użycia w wielu deserach czy ciastach. Małe czerwone owoce kryją w sobie szereg właściwości prozdrowotnych przy niskiej wartości kalorycznej. Ich 100 g dostarcza zaledwie 33 kcal. Truskawki są doskonałym środkiem poprawiającym apetyt oraz gaszącym pragnienie. Są pomocne w leczeniu bólu gardła i chrypki. Poprawiają trawienie i mogą być stosowane pomocniczo w zaburzeniach układu moczowego. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego i pektyn pobudzają pracę jelit, chroniąc przed zaparciami. Zawarte w nich kwasy organiczne mogą przyspieszać przemianę materii. Działanie oczyszczające i regeneracyjne truskawek sprawdzi się również w walce ze stanami zapalnymi jamy ustnej. Pomogą one przy wybielaniu zębów i będą zapobiegać tworzeniu się kamienia nazębnego. Truskawki to też doskonały produkt dla osób chorujących na cukrzycę typu 1. Badania naukowców z Salk Institute for Biological Science w San Diego dowodzą, że obecne w truskawkach flawonoidy zmniejszają powikłania towarzyszące chorobie nefropatii cukrzycowej; maleje też ryzyko wystąpienia retinopatii czy neuropatii cukrzycowej. Według sugestii naukowców, 37 truskawek dziennie pomogłoby zmniejszyć konieczność wizyt u neurologa czy endokrynologa.
- Maliny – właściwości
Maliny są owocami, które wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i napotne. Właściwości przeciwwirusowe sprawiają, że warto stosować je w leczeniu przeziębień. Podobnie jak truskawki, regulują pracę układu pokarmowego dzięki zawartym w nich błonnikowi pokarmowemu i pektynom. Usprawniają też przemianę materii.
- Czarna porzeczka – właściwości
Nasiona czarnej porzeczki zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Pełnią one ważną rolę w prewencji wielu chorób przewlekłych, w tym głównie schorzeń układu krążenia. Sok z czarnej porzeczki wykazuje właściwości alkalizujące. Może zatem wspomagać profilaktykę i leczenie kamicy układu moczowego.
- Borówka amerykańska – właściwości
Borówka amerykańska to bogate źródło witaminy A, B, C, E i PP, ma w składzie również m.in. miedź, selen, cynk, żelazo i potas. Dobrze wpływa na wzrok, poprawia odporność organizmu, witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. W kuchni sprawdza się m.in. jako idealny dodatek do mięs.
Owoce jagodowe to skarbnica składników odżywczych i zdrowia – z pewnością można zaliczyć je do grona polskich superfoods. Dlatego wykorzystaj sezon i wzbogać swój codzienny jadłospis o truskawki, maliny, borówki, jagody czy porzeczki. Mogą one stanowić składnik koktajli, dodatek do owsianki, jaglanki, budyni, sałatek owocowych czy być samodzielną przekąską. Smacznego!
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?