Siemię lniane ma szereg pozytywnych właściwości. Wszystko za sprawą bogactwa składników odżywczych i pozytywnego oddziaływania na ludzki organizm. Wypróbuj nasz przepis na koktajl!
Wartościowe składniki siemienia lnianego
Siemię lniane to bogate źródło tłuszczy 35 – 40%, w tym przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych, a wśród nich cennych kwasów omega – 3. Są one w bardzo korzystnym stosunku do kwasów omega – 6, zapewniając działanie ochronne na układ sercowo - naczyniowy. Wprowadzając do swojego jadłospisu siemię lniane dostarczysz sobie również wartościowego białka, błonnika pokarmowego, lignanów, witamin z grupy B: B1, B2, B6, kwasu foliowego, witaminy C oraz E i składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, miedzi, cynku.
Wpływ siemienia lnianego na organizm
Dzięki zawartości zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego siemię lniane ma właściwości przeczyszczające i zapobiegające zaparciom – może być stosowany wspomagająco w zespole jelita drażliwego. Błonnik ponadto daje uczucie sytości zmniejszając łaknienie, pomaga utrzymać wyrównany poziom glukozy we krwi i obniża poziom cholesterolu. Pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową i profilaktykę miażdżycy mają również kwasy omega – 3. Lignany z kolei mają dwojaki kierunek działania: wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i stanem zapalnym oraz pomagają utrzymać równowagę gospodarki estrogenowej, co ma szczególne znaczenie w okresie menopauzalnym u kobiet. Chronią one organizm przed osteoporozą, a badania potwierdzają również działanie antynowotworowe.
Całe czy mielone ziarna siemienia lnianego?
Związki, które zawarte są w ziarnach siemienia lnianego łatwo ulegają rozkładowi. Z tego względu wybieraj całe ziarna i miel bezpośrednio przed użyciem. Przechowuj je w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym ciemnym pojemniku.
Związki cyjanogenne
Siemię lniane zawiera związki cyjanogenne, które po zmieleniu nasion mogą przekształcić się w związek trujący. Ich ilość jest jednak bardzo niewielka i aby doszło do zatrucia musiałbyś spożyć bardzo dużo nasion. W przypadku dzieci możesz zalać siemię gorącą wodą lub dodać ziarna do świeżo wyciśniętego soku.
Pomysł na siemię lniane w jadłospisie
Poza powszechnie znanym kisielem z siemienia lnianego świetnym na pracę przewodu pokarmowego możesz małe nasionka wykorzystać do przygotowania ciasteczek, muffinek, koktajlu czy owsianki. Wypróbuj nasz przepis na przepyszny koktajl malinowy!
Składniki:
½ szklanki malin lub jagód
½ banana
200 ml jogurtu naturalnego lub mleka
2 łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego
Przygotowanie:
Owoce myjemy, osuszamy. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Gotowe, smacznego!
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?