Kiszonki – sposób na odporność

Dieta i odżywianie

Późna jesień i zima to czas, gdy natura nie rozpieszcza bogactwem warzyw i owoców.. Jeśli i Ty szukasz sposobu na urozmaicenie zimowego menu i poprawę odporności – sięgnij po kiszonki.

     Kiszenie to po mrożeniu jeden z najlepszych sposobów konserwowania żywności. Nie wymaga użycia konserwantów, będąc dzięki temu zupełnie bezpiecznym. Jest źródłem substancji prozdrowotnych.  Zmiana smaku produktów  w skutek  procesu kiszenia sprawia, że otrzymujesz możliwość stworzenia zupełnie nowych dań czyniąc swoją kuchnię bardziej atrakcyjną. Do najbardziej znanych kiszonek należą kiszona kapusta, ogórki oraz buraki. Asortyment kiszonych warzyw jest jednak zdecydowanie bogatszy. Kisić możesz marchewkę, kalafior, czosnek, paprykę, rzodkiewkę, a także dynię. Mogą one stanowić samodzielną przekąskę, dodatek do surówki, sałatki czy mięs.

Cenne składniki kiszonek
Kiszonki są źródłem witaminy C, która wspomaga odporność. Znajdziesz w nich również witaminy z grupy B, witaminę A, K i E oraz cenne składniki mineralne: wapń, potas, żelazo, mangan i siarkę. Powstający w trakcie kiszenia kwas mlekowy usprawnia pracę przewodu pokarmowego, poprawia strawność i przyswajalność składników odżywczych, w tym wapnia i żelaza.  Dodatkowo pomaga utrzymać równowagę kwasowo – zasadową. Bakterie fermentacji mlekowej, odpowiedzialne za powstawanie kiszonek, sprzyjają utrzymaniu prawidłowej mikroflory przewodu pokarmowego. Kiszona kapusta, kalafior i rzodkiewka dostarczą Tobie również izotiocyjanianów o właściwościach przeciwnowotworowych.

Ograniczenia kiszonek
Jedynym negatywnym aspektem kiszonych warzyw jest zawartość soli niezbędnej do fermentacji. Z tego względu w ograniczonych ilościach powinny być spożywane przez osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze i równoważone w diecie przez produkty bogate w potas. Wybierając kiszonki warto sięgać częściej po te domowej roboty – zawierają najczęściej 1-1,5% soli, podczas, gdy kupne do 3%.

Zastosowanie kiszonek w diecie odchudzającej
Kiszonki świetnie sprawdzą się w diecie o obniżonej kaloryczności, zarówno jako składnik dania, jak i samodzielna przekąska. Obok cennych dla zdrowia składników, charakteryzują się bardzo niską wartością energetyczną. Ze 100g kapusty kiszonej dostarczysz sobie zaledwie 12 kcal, podczas gdy ze 100g białej kapusty 29 kcal. Jest to efektem rozkładu węglowodanów przez bakterie fermentacji mlekowej w procesie kiszenia.
    Znając wszystkie zalety kiszonek sięgaj po nie bez obaw szczególnie jesienią i zimą ciesząc się ich smakiem oraz zdrowiem. Warto!

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Artykuły polecane dla Ciebie