Pod rozmaitą postacią większość z nas je jaja regularnie. Czy wiesz, że jaja swoje dobroczynne działanie wywierają również w rozwoju niemowląt? 

Jaja poprawiają biomarkery związane z rozwojem mózgu dzieci. Wyniki badań wskazują, że u dzieci, którym podawano jaja występuje wyższe stężenie choliny we krwi oraz innych biomarkerów szlaku cholinowego i kwasu dokozaheksaenowego (DHA). DHA jest elementem strukturalnym mózgu, cholina natomiast witaminą z grupy B, która nazywana jest ożywiającą umysł, gdyż wpływa na budowę oraz rozwój mózgu i systemu nerwowego, odpowiada za ich prawidłowe funkcjonowanie. Dzięki temu jesteśmy w stanie się skoncentrować przy wytężonym działaniu i zapamiętywać informacje. Dodatkowo badania potwierdzają wpływ jaj na lepszy wzrost i rozwój dzieci oraz młodzieży.

Wartość odżywcza jaj
Jaja, podobnie jak mleko są produktami o wysokiej gęstości odżywczej, a więc są bogate w składniki odżywcze, dzięki czemu wspierają wczesny wzrost i rozwój organizmu. Są źródłem nie tylko choliny, ale również pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A, D oraz B12, selenu i żelaza. Dzięki temu, że wszystkie niezbędne składniki są wkomponowane w jeden produkt przyczynia się to do lepszego ich wchłaniania i metabolizmu. 
Aktualne dowody naukowe wskazują, że jaja wprowadzone w okresie niemowlęcym nie zwiększają ryzyka wystąpienia alergii. Zgodnie z wynikiem badań pozytywny wpływ na funkcje mózgu oraz wzrost zaobserwowano przy podawaniu jednego jaja dziennie od 6 miesiąca życia.