Choroby jelit możesz mieć w genach
Choroby jelit często są nazywanem chorobami cywilizacyjnymi. Tymczasem przy przewlekłych stanach zapalnych i rodzinnie występujących schorzeń jelit, badanie predyspozycji genetycznych zwiększa szanse w walce z chorobą.
Rak jelita grubego to drugi pod względem częstości zachorowań nowotwór złośliwy w Polsce. Jest jednym z najczęściej występujących i zabójczych nowotworów a szanse na 5-letnie przeżycie chorujących nie przekraczają 30%. Rak jelita grubego długo się rozwija, często bez objawów ostrzegawczych. Ogromnie ważna jest więc rola nie tylko wczesnego wykrywania raka, ale też stanów przedrakowych czyli zespołów chorobowych predysponujących do wystąpienia raka.
Kto powinien się zbadać?
Choroby jelit często są uwarunkowane genetycznie i występują rodzinnie. Badania genetyczne są skierowane do osób, u których w rodzinie stwierdzono choroby jelita grubego, rozpoznano wcześniej raka okrężnicy lub odbytnicy lub wystąpiły przypadki choroby Leśniowskiego-Crohna. Badnie są szczególne zalecany osobom osobom z przewlekłymi stanami zapalnymi jelita grubego. Często lekceważone są objawy takie jak biegunki, bóle brzucha, osłabienie, niedokrwistość, czy krew w stolcu. Warto się zbadać, co pozwoli przygotować się do ewentualnej walki z chorobą, lub uspokoi Twoje obawy.
Co masz w genach?
Badania genetyczne w kierunku chorób jelit mają na celu wykrycie ewentualnych mutacji w obrębie genów APC, MUTYH i NOD2 zwiększających ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego, rodzinną polipowatość jelita, recesywną polipowatość jelita grubego, chorobę Leśniowskiego-Crohna i inne choroby jelit. Dają możliwość poznania ryzyka zachorowania wcześniej niż inne metody badań, umożliwiając zapobieganie zagrożeniu i zmniejszenia ryzyka zachorowania. W przypadku choroby, jej wczesne wykrycie ma kluczowe znaczenie.
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Tomografia optyczna siatkówki - badanie OCT
Dzisiejsze aparaty OCT dają wiele możliwości, stąd coraz częstsze ich użycie - tłumaczy okulista lek. Mariusz Wielgórski z Enel-Med.
Rwa kulszowa? Jak zmniejszyć ból?
Podawanie środków przeciwbólowych to tylko pudrowanie problemu. Co zrobić gdy musimy zmagać się z rwą kulszową? Jaka pozycja jest najlepsza?
Czerwiec alergików
To najgorszy miesiąc dla alergików. Pyli najwięcej roślin i jakość życia osób uczulonych spada. Jak radzić sobie z tym problemem mówi alergolog dr Marzena Gajewska z Enel-med.
Lek a suplemet diety - co trzeba wiedzieć?
Suplementy diety zalewają rynek a reklamy przedstawiają je, jako cudowne remedium na wszelkie dolegliwości. Jak nie dać złapać się w pułapkę?
Poprawić komfort życia. Wywiad
- Chcemy dbać o wewnętrzne i zewnętrzne piękno naszych pacjentów, stawiając na ich komfort i priorytety - mówi dr n. med. Krzysztof Jakubowski.
Artykuły polecane dla Ciebie
Dieta aztecka: na czym polega i czy warto ją stosować?
Aztekowie najczęściej kojarzą nam się z osiągnięciami architektonicznymi, kulturowymi oraz naukowymi, tymczasem ten starożytny, najsilniejszy w prekolumbijskim Meksyku naród indiański słynął także ze smukłych sylwetek oraz doskonałego zdrowia. W codziennym jadłospisie tego ludu znajdowało się szereg produktów bogatych w substancje odżywcze i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jaja i zdrowie. Czy warto jeść jajka?
Niegdyś zalecano, aby je ograniczać ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Dziś uważane są za dobre źródło składników bioaktywnych korzystnie oddziałujących na zdrowie. Sprawdź czy jaja są wartościowym, stałym elementem diety.
Aloes - poznaj jego różne zastosowania
Aloes to roślina o nieocenionym składzie pełnym witamin, aminokwasów, minerałów i kwasów tłuszczowych. Nie tylko korzystnie wpływa na stan skóry, ale reguluje także pracę przewodu pokarmowego i poziom cukru we krwi.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Komosa ryżowa – wartość odżywcza, właściwości i wpływ na zdrowie
Komosa ryżowa charakteryzuje się bardzo dobrą wartością odżywczą i jest źródłem składników prozdrowotnych. Dowiedz się dlaczego komosę ryżową warto włączyć do diety i jak wpływa na zdrowie.
Dieta aztecka: na czym polega i czy warto ją stosować?
Aztekowie najczęściej kojarzą nam się z osiągnięciami architektonicznymi, kulturowymi oraz naukowymi, tymczasem ten starożytny, najsilniejszy w prekolumbijskim Meksyku naród indiański słynął także ze smukłych sylwetek oraz doskonałego zdrowia. W codziennym jadłospisie tego ludu znajdowało się szereg produktów bogatych w substancje odżywcze i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jaja i zdrowie. Czy warto jeść jajka?
Niegdyś zalecano, aby je ograniczać ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Dziś uważane są za dobre źródło składników bioaktywnych korzystnie oddziałujących na zdrowie. Sprawdź czy jaja są wartościowym, stałym elementem diety.
Aloes - poznaj jego różne zastosowania
Aloes to roślina o nieocenionym składzie pełnym witamin, aminokwasów, minerałów i kwasów tłuszczowych. Nie tylko korzystnie wpływa na stan skóry, ale reguluje także pracę przewodu pokarmowego i poziom cukru we krwi.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!