Jaką herbatę wybrać?

Zdrowie dla Ciebie

Herbata to po wodzie najczęściej wypijany napój. Technologia otrzymywania herbat sprawia, że każdy jej rodzaj charakteryzuje się innym składem. Wykazuje też różne działanie na twój organizm. Zapraszamy do naszego przewodnika po jej właściwościach.

autor:
Redakcja enelzdrowie

Herbata – skąd tyle rodzajów?

Herbaty: zarówno czarną, białą, czerwoną, jak i zieloną otrzymuje się z liści, pąków i łodyżek rośliny z rodzaju Camellia – krzewu herbacianego. Różnice w smaku, kolorze, składzie i tym samym właściwościach wynikają z różnego sposobu prowadzenia procesu technologicznego.

 

Czarną herbatę produkuje się przez pełną fermentację surowca, czerwoną w wyniku częściowej fermentacji, zieloną nie poddając liści fermentacji, a białą z wiosennych pąków liściowych, które najpierw ogrzewa się parą wodną, a następnie suszy. Wszystkie są źródłem kofeiny, teobrominy, garbników, składników mineralnych, witamin, polifenoli oraz szczawianów. Każdy z rodzajów zawiera jednak poszczególne składniki w odmiennych proporcjach. A największe różnice dotyczą składu oraz ilości polifenoli. Co bezpośredno przedkłada się na ich działanie na twój organizm.

 

Badania naukowe przeprowadzane w ostatnich latach dowodzą, że herbata niezależnie od jej rodzaju ma pozytywny wpływ na twoje zdrowie. Najwyższą aktywność prozdrowotną wykazują herbaty biała oraz zielona. Najmniejsze stężenie składników korzystnych dla twojego organizmu  zawiera herbata czarna. Herbata jest dla ciebie produktem bezpiecznym pod warunkiem, że nie spożywasz nadmiernych ilości jej mocnych naparów. Wówczas zagrożenie może stanowić zbyt duża ilość kofeiny, szczawianów oraz zmniejszenie przyswajania żelaza.

Artykuły powiązane

Zdrowie dla Ciebie

Czerwiec alergików

To najgorszy miesiąc dla alergików. Pyli najwięcej roślin i jakość życia osób uczulonych spada. Jak radzić sobie z tym problemem mówi alergolog dr Marzena Gajewska z Enel-med.

Artykuły polecane dla Ciebie