Koronawirus w kuchni. Jak przygotować posiłek w czasie pandemii?

Koronawirus

Aktualnie nie ma żadnych dowodów, które świadczyłyby, że żywność i woda mogą być źródłem zakażenia wirusem SARS – CoV – 2. Niemniej jednak warto przestrzegać kilku zasad, które pozwolą przygotować bezpieczne posiłki dla wszystkich domowników. Koronawirus może bowiem przetrwać na powierzchniach przez ograniczony czas. Dowiedz się, jakie mogą być źródła zagrożenia, jak bezpiecznie przygotowywać posiłki i dbać o zdrowie ciesząc się kuchnią, w której koronawirus nie ma szans.

dr n. med. Katarzyna Skórzewska, redaktor merytoryczna enel-zdrowie

Przygotowywanie posiłków a koronawirus

Zgodnie z aktualną wiedzą nie istnieją dowody, które potwierdzałyby, że koronawirus może przenosić się przez żywność. Warto jednak pamiętać, że już na opakowaniach produktów spożywczych SARS – CoV - 2 może przetrwać. Osoba zakażona może również zanieczyścić żywność drogą kropelkową, czy też przygotowując ją lub obchodząc się z nią brudnymi rękoma. Dlatego tak ważne jest zachowanie higieny przez osobę przygotowującą jedzenie. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca, aby przestrzegać 5 Kroków do Bezpiecznej Żywności. 

Koronawirus - nie tylko czyste ręce się liczą

Niezwykle ważny element bezpiecznego przygotowywania posiłków to oczywiście utrzymywanie czystości. Jednak nie tylko umycie rąk przed kontaktem z żywnością jest istotne. Dokładnie należy umyć wszystkie produkty, które posłużą do przygotowania potrawy. Na tym jeszcze nie koniec. Przystępując do gotowania powinno się również dokładnie wyczyścić narzędzia kuchenne, deski oraz blaty robocze. WHO zwraca także uwagę na to, aby pamiętać o separowaniu od siebie produktów surowych i tych gotowych już do spożycia. Oddzielać powinno się surowe mięso, drób i owoce morza od innej żywności. Warto też stosować do przygotowywania surowej żywności innych noży i desek do krojenia. Podobnie należy w oddzielnych pojemnikach magazynować żywność surową i już ugotowaną. Zaleca się też, aby posiłków dla innych domowników nie przygotowywały osoby z objawami infekcji: kichające, kaszlące czy mające katar.

Obróbka termiczna żywności a koronawirus

Koronawirus ulega zniszczeniu pod wpływem temperatury. Dlatego WHO rekomenduje poddawanie żywności obróbce termicznej, co zwiększa bezpieczeństwo potrawy. Szczególnie zaleca się obróbkę cieplną mięsa, drobiu, ryb i jaj. Wystarczy odpowiednia kombinacja temperatury i czasu, przykładowo dostateczne jest już utrzymywanie temperatury 60 stopni Celsjusza przez 30 minut, gotując zupę doprowadzenie jej do wrzenia bądź też zapewnienie temperatury 70 stopni Celsjusza w środku gotowanego produktu. Przy mięsie oraz drobiu należy upewnić się, że soki z wnętrza nie są już różowe. Przed ponownym podaniem potrawy wskazane jest doprowadzenie jej do temperatury 70 stopni Celsjusza.

Przygotowywanie posiłków dla najmłodszych a koronawirus

W aspekcie przygotowywania posiłków dla najmłodszych najistotniejsze jest pilnowanie czystości powierzchni, z którymi kontakt mają produkty żywnościowe. A ponadto pamiętać należy o dokładnym myciu talerzy, kubeczków i dezynfekcji desek, łyżeczek, smoczków, butelek. Najpierw należy je umyć pod bieżącą wodą, a następnie wyparzyć.

Przechowywanie żywności a koronawirus

Zgodnie z rekomendacjami WHO ugotowanej żywności nie należy przechowywać w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny. Wskazane jest jej umieszczenie w lodówce zapewniając temperaturę poniżej 5 stopni Celsjusza. Przed podaniem powinno się podgrzać potrawy do temperatury 60 stopni Celsjusza. Ważne jest również, aby zamrożonej żywności nie rozmrażać w temperaturze pokojowej, zaleca się zanurzenie produktu w ciepłej wodzie.

Jakość żywności i wody a koronawirus

Ostatnia z 5 zasad WHO mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności w aspekcie zakażenia koronawirusem dotyczy jakości żywności i wody. Obejmuje ona zalecenie, aby wybierać do spożycia wyłącznie świeżą i zdrową żywność. Ważne również, aby nie spożywać żywności po terminie przydatności do spożycia oraz dokładnie myć warzywa i owoce, szczególnie, gdy są spożywane na surowo.

Mrożenie a koronawirusa?

Koronawirus może przeżyć nawet do dwóch lat w temperaturze -20 stopni Celsjusza, a przy 4 stopniach Celsjusza do 72 godzin. Jednak zachowanie higieny przygotowywania żywności oraz sposoby jej przygotowania w wysokich temperaturach mogą skutecznie zapobiec przenoszeniu SARS – CoV – 2.

Artykuły powiązane

Koronawirus

Koronawirus (SARS-CoV-2)

Na najważniejsze pytania o koronawirus SARS-CoV-2 odpowiada specjalista chorób zakażnych dr n. med. Wojciech Basiak. Jak można się zarazić i jak zminimalizować ryzyko zarażenia? Czy produkty zamawiane z Chin przez internet mogą być niebezpieczne? Dlaczego przed podróżą warto zaszczepić się przeciwko grypie?

Koronawirus

Deksametazon w terapii koronawirusa. Czy jest skuteczny?

Walka z pandemią wirusa SARS-COV-2 jest prowadzona na różne sposoby – z jednej strony szczepimy się kolejnymi dawkami, z drugiej naukowcy wciąż szukają skutecznych leków mogących pomóc w walce z COVID-19. Rozwiązań poszukują także wśród znanych, sprawdzonych leków.

Koronawirus

Koronawirus a udar - dlaczego zagrożenie wzrasta?

Udar mózgu należy w Europie do najczęstszych przyczyn zgonów i trwałej niepełnosprawności u osób po 40. roku życia. Dowiedz się, dlaczego w przebiegu COVID-19 może dojść do udaru mózgu, a także jak go rozpoznać i co zrobić w przypadku podejrzenia udaru.

Koronawirus

Koronawirus a płuca - jak choroba wpływa na ten organ?

Jak koronawirus wpływa na komórki nabłonka płuc? Czy zmiany powstałe w przebiegu COVID-19 są odwracalne? Dlaczego stosowanie się do zaleceń może uratować życie? Dowiedz się jakie jest jedno z najpoważniejszych powikłań przebycia zakażenia wirusem SARS-CoV-2 i czy można mu zapobiec.

Koronawirus

Czy noszenie maski może chronić przed zakażeniem koronawirusem?

Rozprzestrzeniająca się epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, która rozpoczęła się w chińskim mieście Wuhan i dotarła do Europy, spowodowała wzrost sprzedaży masek, które w opinii wielu nabywców mają ochronić ich przed chorobą. Czy to prawda? Czy noszenie maski może rzeczywiście uchronić przed zakażeniem koronawirusem?

Artykuły polecane dla Ciebie