Lemoniada - zdrowa czy nie?

Uroda

Upalne dni to czas, gdy szukasz sposobu na przyjemne orzeźwienie. Naturalna lemoniada może być doskonałym rozwiązaniem i działać korzystnie na organizm.

Lemoniada

Historia lemoniady sięga XIX wieku. Jej klasyczna wersja składa się z wody przegotowanej z cukrem, do której po wystudzeniu dodaje się sok wyciśnięty z cytryn i pomarańczy. Dodać można również startą skórkę pomarańczową. Aby smak był wyraźniejszy dodaje się plasterki pomarańczy i cytryny. Jednak to nie jedyne wersje lemoniady - odmian jest wiele. Wybór owoców do jej przygotowania zależy jedynie od twoich preferencji. Możesz więc przygotować lemoniadę arbuzową, truskawkową, porzeczkową i wiele innych.

Domowa lemoniada – zdrowe orzeźwienie!

Przygotowana z naturalnych i świeżych składników lemoniada to nie tylko pyszne orzeźwienie w gorące dni. W zależności od tego jakie wybierzesz owoce będzie ona źródłem witamin, składników mineralnych oraz składników, które będą wspierać i poprawiać funkcjonowanie organizmu. Cytrusy, w postaci cytryn, pomarańczy czy grejpfrutów dostarczą dawkę witaminy C. Wspomaga ona odporność, jest silnym antyoksydantem neutralizującym wolne rodniki, zwalczającym stany zapalne, działającym ochronnie na skórę, układ sercowo – naczyniowy czy nerwowy. Poza witaminą C, podobnie jak arbuzy, truskawki, maliny czy porzeczki, cytrusy to bogate źródło innych przeciwutleniaczy: polifenoli i karotenoidów. Są pomocne w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca i nowotworów. Owoce jagodowe: truskawki, maliny, porzeczki oraz arbuzy uzupełnią w twoim organizmie witaminy z grupy B, a także witaminę C, A oraz E.

Lemoniada ze sklepu – na te składniki uważaj

Jeśli skusisz się na gotowy wyrób ze sklepowej półki koniecznie sprawdź etykietę. Może ona zawierać składniki o neutralnym wpływie na twój organizm jak: woda czy soki owocowe, ale też takie, które spożywane w nadmiernych ilościach mogą szkodzić twojemu zdrowiu. Wystrzegaj się produktów z dodatkiem syropu glukozowo – fruktozowego oraz konserwantów w postaci kwasu benzoesowego, benzoesanu sodu czy sorbinianu potasu. Spożycie syropu glukozowo – fruktozowego jak wskazują badania, a wśród nich opublikowane przez American Heart Association, zwiększa ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego. Wpływ ma już spożycie jednej puszki napoju. Nadmierne spożycie może również przyczyniać się do zwiększonego przyrostu masy ciała i otyłości. Kwas benzoesowy mimo niskiej toksyczności może wywoływać pseudoalergie oraz nasilać objawy chorobowe u osób z alergią i astmą oskrzelową. Zarówno kwas benzoesowy, jak i benzoesan sodu w reakcji z kwasem askorbinowym tworzy rakotwórczy benzen. Benzoesan sodu może działać też drażniąco na błonę śluzową żołądka.

Lemoniada domowa czy z fabryki?

Domowa lemoniada jest bezkonkurencyjnie lepszym wyborem dla ciebie i twoich bliskich. Sklepowe lemoniady są źródłem niewielkich ilości witamin i składników mineralnych. Podczas, gdy przygotowana przez Ciebie dostarczy ich znaczne dawki obok substancji o działaniu prozdrowotnym. Owoce w procesach przetwórczych otrzymywania napojów tracą ich znaczne ilości. Czynnikiem destrukcyjnym jest przede wszystkim temperatura. W wyniku gotowania, a więc pasteryzacji czy sterylizacji zawartość witaminy C zmniejsza się o 50%. Wartość kaloryczna jest zbliżona. Chyba, że przygotowany przez Ciebie napój zamiast cukru będzie zawierać stewię, ksylitol bądź też będzie pozbawiony dodatku cukru.

Wypróbuj nas przepis na lemoniadę arbuzową i ciesz się zarówno smakiem, jak i pozytywnym wpływem domowej lemoniady na zdrowie twoje oraz twoich bliskich.

Lemoniada arbuzowa:

Składniki:

  • − 1 kg arbuza przed obraniem
  • − 2 cytryny
  • − około 1,2 l wody gazowanej lub niegazowanej
  • − 50ml wrzątku
  • − 3 łyżki cukru lub miodu
  • − mięta

Sposób przygotowania:

Do wrzątku dodaj cukier, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Arbuza obierz, jeśli posiada dużo pestek, część z nich wyrzuć przed blendowaniem. Arbuza zblenduj, dodaj sok z cytryn oraz przygotowany syrop cukrowy. Uzupełnij wodą do pożądanej konsystencji i smaku. Dodaj lód lub podawaj po schłodzeniu. Smacznego!

 

 

 

Artykuły powiązane

Uroda

Jak wyciągnąć kleszcza?

Jak wyciągnąć kleszcza? Dlaczego nigdy nie wolno go smarować żadnymi substancjami? Jak radzić sobie tymi z pajęczakami przenoszącymi groźne choroby?

Uroda

Skórki przy paznokciach

Nieskutecznie walczysz z problemem suchych i pozadzieranych skórek przy paznokciach? Chcesz je wycinać? Sprawdź, co z tym zrobić, jak pielęgnować skórki i paznokcie?

Uroda

Fizjoprofilaktyka

Odpowiednia fizjoprofilaktyka znacznie zmniejszy ryzyko upadków, bólów kręgosłupa czy wady postawy. Poprawi też jakość życia, szczególnie osób starszych.         

Uroda

Buty zdrowe czy piękne?

Zmieniająca się moda nie zawsze idzie w parze ze zdrowiem. O zdrowych i niezdrowych butach rozmawiamy z lekarzem ortopedą i traumatologiem dr. n. med. Cezarym Michalakiem.

Artykuły polecane dla Ciebie