Soja może być groźna

Uroda

O soi często mówi się w kontekście korzyści zdrowotnych. Jednak u mężczyzn, jedzenie soi i produktów bogatych w izoflawony może zwiększać ryzyko wystąpienia raka prostaty.

autor:
Redakcja enelzdrowie

Soja - co warto wiedzieć?

Wiele badań wykazało, że odpowiednia dieta może zmniejszyć ryzyko wstąpienia nowotworu prostaty. W ubiegłym roku, Medical News Today opublikowało wyniki badań, które połączyły regularne przyjmowanie przetworzonych węglowodanów z większym prawdopodobieństwem wystąpienia tej choroby. Z kolei w innych badaniach stwierdzono taką zależność z dietą wysokotłuszczową.
Nowe badanie - przeprowadzone przez dr Jianjuna Zhanga z Fairbanks School of Public Health z Indiana University w Indianapolis, sugeruje, że włączenie do diety izoflawonów może wpływać na ryzyko zachorowania na raka prostaty. W Stanach Zjednoczonych rak prostaty jest najczęstszym nowotworem po raku skóry. Prognozuje się, że w tym roku w USA zdiagnozuje się ponad 160 tys. nowych przypadków raka prostaty, a ponad 26 tys. mężczyzn umrze z powodu tej choroby.

Izoflawony i ryzyko wystąpienia raka prostaty

Izoflawony są to fitohormony, które naturalnie występują w roślinach strączkowych. Mają one podobny wpływ na organizm jak żeński hormon płciowy, estrogen. Soja i produkty sojowe takie, jak: zupa miso, tempeh oraz tofu zawierają najwyższe stężenie izoflawonów. Aby sprawdzić czy izoflawony w diecie wpływają na ryzyko wystąpienia raka prostaty, dr Zhang z zespołem przeanalizował dane 27 tys. mężczyzn uczestniczących w badaniu przesiewowym raka prostaty, płuc i jelita grubego. Naukowcy zidentyfikowali 2598 przypadków raka gruczołu krokowego wśród mężczyzn w medianie okresu 11,5 lat. Z tych przypadków 287 było zaawansowanym rakiem prostaty.
W ramach badania mężczyźni wypełniali ankiety dotyczące częstotliwości i rodzaju jedzenia. Następnie badacze wykorzystali dane z kwestionariuszy do oceny spożycia przez mężczyzn produktów bogatych w izoflawony.
W porównaniu z mężczyznami, którzy nie mieli izoflawonów w diecie, stwierdzono u tych osób wystąpienie większego ryzyka rozwinięcia się zaawansowanej postaci raka prostaty lub raka, który rozprzestrzenił się z gruczołu krokowego dalej.
Naukowcy nie znaleźli istotnego związku między dietą bogatą w izoflawony a niezaawansowanym rakiem prostaty.
W wyniku swoich odkryć dr Zhang jest przekonany, że włączenie izoflawonów do diety może zwiększać ryzyko wystąpienia raka prostaty,  dalsze badania są uzasadnione. - Nasze wyniki dają nowe spojrzenie na to, że spożycie izoflawonów ma inny wpływ na zaawansowanego i niezaawansowanego raka prostaty - mówi dr Jianjun Zhang. - Te badania są ważne z punktu widzenia zrozumienia etiologii i zapobiegania rakowi prostaty, ale muszą zostać potwierdzone badaniami epidemiologicznymi między populacjami o różnych nawykach żywieniowych - zakończył.

Artykuły powiązane

Uroda

Buty zdrowe czy piękne?

Zmieniająca się moda nie zawsze idzie w parze ze zdrowiem. O zdrowych i niezdrowych butach rozmawiamy z lekarzem ortopedą i traumatologiem dr. n. med. Cezarym Michalakiem.

Uroda

Fizjoprofilaktyka

Odpowiednia fizjoprofilaktyka znacznie zmniejszy ryzyko upadków, bólów kręgosłupa czy wady postawy. Poprawi też jakość życia, szczególnie osób starszych.         

Uroda

Skórki przy paznokciach

Nieskutecznie walczysz z problemem suchych i pozadzieranych skórek przy paznokciach? Chcesz je wycinać? Sprawdź, co z tym zrobić, jak pielęgnować skórki i paznokcie?

Uroda

Jak wyciągnąć kleszcza?

Jak wyciągnąć kleszcza? Dlaczego nigdy nie wolno go smarować żadnymi substancjami? Jak radzić sobie tymi z pajęczakami przenoszącymi groźne choroby?

Artykuły polecane dla Ciebie