Olej arganowy otrzymywany jest z drzewa arganowego (arganii żelaznej). Za sprawą swojego składu i wpływu na organizm olejek arganowy zyskał przydomek płynnego złota. Wyróżnić można olej arganowy jadalny oraz kosmetyczny, które różnią się metodą otrzymywania. Sprawdź, jakie właściwości ma olejek arganowy i jak powinno się go stosować. Dlaczego i kiedy warto skorzystać z dobrodziejstw, które oferuje olej arganowy?

Olej arganowy - właściwości

Olej arganowy jadalny otrzymuje się z pestek owoców poddanych wcześniej prażeniu, z kolei olej kosmetyczny z pestek, które nie były prażone za pomocą ekstrakcji. Na rynku dostępny jest też olejek, który pozyskiwany jest z surowych pestek, ale metodami mechanicznymi. Olej jadalny jest bogaty w przeciwutleniacze, a jego smak przypomina orzechy laskowe. Kosmetyczny zawiera znacznie mniej antyoksydantów, co wiąże się z jego mniejszą trwałością. Olej arganowy jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 9 (kwas oleinowy) i omega – 6 (kwas linolowy), steroli i stanoli, karotenoidów, tokoferoli, alkoholi triterpenowych, skwalenu oraz polifenoli. Badania wykazały, że jadalny olej arganowy charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi, a jego regularne spożywanie wiąże się z obniżeniem stężenia frakcji LDL cholesterolu i trójglicerydów, z równoczesnym podniesieniem poziomu frakcji HDL cholesterolu. Zmniejsza również parametry ciśnienia krwi. Ponadto olej arganowy przeciwdziała starzeniu się skóry, zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo – naczyniowego i chorób nowotworowych. Korzystnie wpływa na układ immunologiczny, wykazuje właściwości przeciwutleniające, działa przeciwcukrzycowo i przeciwnowotworowo.  Jadalny olej arganowy poprawia walory smakowe potraw, co czyni z niego cenny dodatek do wielu dań czy sosów.

Olejek arganowy do włosów - jak działa?

Olejek arganowy do włosów zwiększa zawartość składników odżywczych we włosach, wzmacnia je i chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Wykazuje również właściwości nawilżające, odbudowuje włosy, nadaje gładkość i blask, zapobiega rozdwajaniu się końcówek, a także chroni przed nadmiernym przesuszeniem suszarką czy prostownicą oraz działaniem promieni słonecznych. Olejek arganowy może być stosowany jako odżywka, nakłada się go wówczas na mokre włosy od połowy długości, a po kilku minutach dokładnie spłukuje, aby nie pozostawić go na włosach. W celu nawilżenia i odżywienia włosów olejek arganowy powinno się nałożyć na włosy na całą noc, a rano umyć delikatnym szamponem. Zabieg taki należy powtarzać co 4 – 7 dni. Aby nadać włosom miękkości, blasku oraz ułatwić ich rozczesywanie olejek arganowy nakłada się na włosy bezpośrednio po ich umyciu, gdy są jeszcze wilgotne.

Olej arganowy kosmetyczny - inne zastosowania

Olej arganowy wskazany jest dla skór wrażliwych, suchych, dojrzałych, ze skłonnością do alergii. Olej arganowy odżywia, regeneruje oraz pielęgnuje skórę, a także chroni ją przed przedwczesnym starzeniem się i niekorzystnymi warunkami zewnętrznymi. Przeciwdziała podrażnieniom wywołanym przez opalanie i wzmacnia paznokcie. Neutralizuje wolne rodniki, chroni tkankę łączną i odbudowuje płaszcz hydrolipidowy skóry, rewitalizuje i wspomaga odnowe komórek. Dzięki temu, że szybko i dobrze się wchłania, a skórę wygładza i uelastycznia olej arganowy znalazł zastosowanie jako składnik kosmetyków do skóry zniszczonej i dojrzałej, kremów ochronnych do rąk, balsamów do ciała, a także kremów pod oczy. Wykorzystuje się go również do produkcji szamponów, mydeł oraz płynów po goleniu. Olej arganowy stosowany jest w takich schorzeniach skóry jak: łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, egzema, ospa wietrzna. Spłyca blizny i wyrównuje koloryt.

Olej arganowy może być ;wcierany w paznokcie, dzięki czemu zwiększa ich odporność na złamania i czyni je twardszymi, jak również nawilża przesuszone skórki wokół paznokci. Jest skuteczny w pielęgnacji skóry z cellulitem, rozstępami oraz bliznami zmniejszając ich widoczność, wzmacniając i uelastyczniając. Olej arganowy jest polecany dla kobiet w ciąży do wcierania w skórę brzucha, bioder, ud w celu zapobiegania powstawaniu rozstępów. Olej arganowy powinien być ostrożnie stosowany u pacjentów z trądzikiem zwykłym, różowatym i innymi skórnymi problemami związanymi z nadmierna produkcją sebum, stosowany w nadmiarze może przeciążać skórę trądzikową, tłustą, mieszaną i w konsekwencji prowadzić do zaostrzenia choroby.

Sprawdź także: olej rycynowy

Źrodła:

  1. Matławska I., łajs I. Znaczenie spożywcze, lecznicze i kosmetyczne oleju arganowego. Postępy fitoterapii 2010; 2: 106 – 113.
  2. Hałas P., Nawrocka – Bogusz H. Zastosowanie oleju arganowego w kosmetologii. Kosmetologia estetyczna 2014; 3(4): 267 – 270.
  3. Charrouf Z., Guillaume D., Argan oil: Occurence, composition and impast on human health, Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2008; 110: 632-636.
  4. Guillaume D., Charrouf Z., Argan oil and other argan products: Use in dermocosmetology, Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2011; 113: 403-408.