Czym jest ferrytyna i jakie są wskazania do badania jej stężenia?
Ferrytyna jest wskaźnikiem ustrojowych zasobów żelaza. Występuje u roślin i zwierząt, a nawet bakterii. U człowieka jej obniżone stężenie wskazuje na niedobór żelaza. W przypadku braku stanu zapalnego lub choroby wątroby wysokie stężenie ferrytyny w surowicy wskazuje na przeciążenie żelazem. Dowiedz się kiedy warto zbadać jej poziom i jak go podnieść.
Spis treści:
- Ferrytyna – jaką pełni rolę?
- Ferrytyna – norma w organizmie
- Ferrytyna – wskazania do badania
- Ferrytyna – jak podnieść jej poziom?
Ferrytyna – jaką pełni rolę?
Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do życia, ale jego cząsteczki mogą być szkodliwe dla komórek naszego organizmu. Białkiem, które wiąże w bezpieczny dla komórek sposób atomy żelaza, jest ferrytyna. Stanowi ona magazyn żelaza w ustroju i zabezpiecza komórki organizmu przed toksycznym działaniem atomów żelaza. Występuje głównie w wątrobie, śledzionie i w szpiku. Jej stężenie w surowicy odzwierciedla stan puli magazynowej żelaza, a poziom w osoczu jest używany jako wskaźnik ilości żelaza zmagazynowanego w ustroju. Wraz ze spadkiem stężenia żelaza zmniejsza się poziom ferrytyny we krwi. Stężenie 1µg/l odpowiada 8mg żelaza zawartego w puli zapasowej. W stanie zdrowia z ferrytyną związane jest 20% żelaza znajdującego się w całym organizmie. Żelazo związane z ferrytyną stanowi 95% wątrobowych zapasów żelaza. W sytuacji przeładowania organizmu żelazem (np. w hemochromatozie, marskości wątroby, chorobie nowotworowej czy nadmiernej suplementacji żelaza) jej ilość może wzrosnąć nawet kilkadziesiąt razy. Ferrytyna jest też białkiem ostrej fazy, co oznacza, że jej stężenie zwiększa się również w stanach zapalnych i zakażeniach np. w wirusowych zapaleniach wątroby typu B i C. Ogranicza to możliwość wykorzystania jej oznaczenia do oceny ustrojowych zasobów żelaza.
Ferrytyna – norma w organizmie
Prawidłowe stężenie ferrytyny w organizmie zależy od płci oraz wieku. Stężenia są wysokie w chwili urodzenia - u zdrowych noworodków urodzonych o czasie poziom ferrytyny we krwi pępowinowej wynosi ok. 60 μg/l. Niższe poziomy ferrytyny świadczą o niedokrwistości z niedoboru żelaza. Ponadto w przypadku noworodków, gdy stężenie ferrytyny we krwi pępowinowej jest niższe od 30 μg/l a zwłaszcza, jeśli we krwi matki obniży się poniżej 12 μg/l, dochodzi do ciężkiego niedoboru żelaza zapasowego oraz potencjalnie do niedoboru żelaza w mózgu dziecka. Poziom ferrytyny wzrasta w ciągu pierwszych dwóch miesięcy życia, a następnie spada w późniejszym okresie niemowlęcym. Po ukończeniu przez dziecko pierwszego roku życia stężenie ferrytyny zaczyna znowu rosnąć aż do wieku dorosłego Według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) norma dla dorosłych kobiet wynosi od 15 do 150 μg/l, dla mężczyzn od 15 do 200 μg/l a w przypadku dzieci poniżej 5. roku życia poziom ferrytyny powinien wynosić powyżej 12 μg/l.
Ferrytyna – wskazania do badania
Wskazaniem do badania jej poziomu jest:
- diagnostyka niedokrwistości,
- diagnostyka nadmiaru żelaza,
- kontrola u pacjentów przyjmujących preparaty żelaza,
- diagnostyka chorób wątroby,
- podejrzenie hemochromatozy.
Badanie stężenia ferrytyny wykorzystuje się niekiedy również w diagnostyce chorób nowotworowych. Może być też wskazane u osób w grup podwyższonego ryzyka: sportowców, dzieci, kobiet w ciąży, osób starszych, wegetarian i osób z zaburzeniami wchłaniania (np. u chorych na celiakię).
Ferrytyna – jak podnieść jej poziom?
Wzrost stężenia żelaza we krwi skutkuje podniesieniem się poziomu ferrytyny. Dlatego też w celu zwiększenia stężenia ferrytyny bardzo ważna jest odpowiednia dieta bogata w żelazo, przede wszystkim hemowe. Najlepsze źródła żelaza w diecie to: czerwone mięso, podroby (wątroba, nerki, serce), przetwory mięsne, jaja, drób, ryby (sardynki, śledzie, makrela). A także produkty pochodzenia roślinnego: pełne ziarna zbóż, zielone warzywa, boćwina, buraki, brukselka, nasiona roślin strączkowych, czarna i czerwona porzeczka, maliny, suszone warzywa i owoce. Warto też zadbać o składniki zwiększające przyswajalność żelaza: witaminę C i aminokwasy histydynę oraz lizynę. Pierwsza znajduje się w dużych ilościach w: cytrusach, truskawkach, malinach, borówkach, porzeczkach, czerwonej papryce. Źródłami histydyny są natomiast: mięso i jego przetwory, ryby, mleko, pestki, nasiona, kasza gryczana i rośliny strączkowe. A lizyny: mleko i jego przetwory, jaja, ryby, ziemniaki, mięso i przetwory, fasola, migdały czy drożdże. Unikać należy produktów ograniczających przyswajanie żelaza: kawy, mocnej herbaty, kakao i coli. Nie należy też łączyć w jednym posiłku bogatych źródeł żelaza i mleka oraz jego przetworów.
Źródła:
- Rodwell V. W. et al. Biochemia Harpera. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2018.
- Artym J., Zimecki M. Organizm gospodarza kontra drobnoustroje w walce o żelazo. Rola żelaza w zakażeniach. Kosmos Problemy Nauk Biologicznych 2014; 63 (3): 345 – 366.
- WHO. Serum ferritin concentrations for the assessment of iron status and iron deficiency in populations. Vitamin and Mineral Nutrition Information System. Geneva, World Health Organization, 2011 (WHO/NMH/NHD/MNM/11.2). (http://www.who.int/vmnis/indicators/serum_ferritin.pdf
- Karney A. Ferrytyna – wskaźnik ustrojowych zasobów żelaza. Pediatria Polska 2009; 84 (4): 362 – 366.
- https://gastroenterologia-praktyczna.pl/a3848/Stezenie-ferrytyny.html/m337
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Sporysz: skuteczny lek czy groźna trucizna?
Sporysz – mała niepozorna przypominające ziarno zboża ciemnobrązowa ‘narośl’ na kłosie żyta powodująca skażenie ziarna substancjami toksycznymi. W przeszłości jego nieświadome spożycie powodowało silne halucynacje i niebezpieczne choroby.
Jesień: przeziębienie i grypa
Jesień to czas szczególnie częstych infekcji. O tym, o co szczególnie warto zadbać w sezonie przeziębień, opowiada lekarz internista.
Goździki – zdrowie w sezonie jesienno-zimowym
Goździki działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie, wspomagają też odporność, dlatego tym bardziej powinny znaleźć miejsce w kuchni w sezonie jesienno – zimowym. Sprawdź działanie goździków i dowiedz się komu goździki będą szczególnie pomocne!
Wulwodynia, czyli chroniczny ból miejsc intymnych. Sprawdź, czy można z nią skutecznie walczyć!
Wulwodynia to chroniczny ból miejsc intymnych, którego przyczyną często jest nadmierne napięcie mięśni. W jej leczeniu stosowana jest między innymi fizjoterapia.
Ketony w moczu - czy to groźne?
Badanie ogólne moczu tak jak i inne testy laboratoryjne i badania obrazowe, powinny być zawsze interpretowane przez lekarza. Warto jednak dowiedzieć się czym są ketony i z czym może być związana ich obecność w moczu.