Glukoza – co trzeba o niej wiedzieć?
Dowiedz się jaką rolę w organizmie spełnia glukoza. Sprawdź kiedy badać jej stężenie i jaki jest jej prawidłowy poziom.
Spis treści:
- Rola glukozy w organizmie człowieka
- Glukoza – wskazania do badania
- Glukoza – norma
- Glukoza – co to oznacza niski lub wysoki poziom
Rola glukozy w organizmie człowieka
Glukoza jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wszystkie spożywane węglowodany są przekształcane do glukozy. Jedynie w takiej postaci mogą zostać wykorzystane przed komórki organizmu. Glukoza jest niezbędna do pracy mięśni szkieletowych czy mózgu. Mózg potrzebuje około 130g glukozy dziennie. Glukoza jest też składnikiem koniecznym dla prawidłowego rozwoju płodu. Reguluje przemianę tłuszczy oraz białek, przyspiesza gojenie się ran. W organizmie przekształcana jest również w inne cukry, np. rybozę, która jest składnikiem DNA czy galaktozę składnik laktozy.
Glukoza – wskazania do badania
Badanie stężenia glukozy jest wskazane:
- w przypadku podejrzenia cukrzycy i objawów hiperglikemii: wzmożone pragnienie, wielomocz, utrata masy ciała, osłabienie, utrata świadomości, nawracające infekcje, wzrost apetytu, senność,
- u osób ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2,
- w celu oceny metabolizmu węglowodanów w przewlekłych chorobach wątroby, ostrym zapaleniu wątroby, ostrym zapaleniu trzustki, akromegalii, niedoczynności i nadczynności kory nadnerczy, w trakcie steroidoterapii, w chorobach tarczycy
- w chorobach tarczycy,
- w otyłości,
- przy nadciśnieniu tętniczym,
- w ciąży,
- w zespole policystycznych jajników (PCOS).
Glukoza – norma
Stężenie glukozy można kontrolować na czczo (glikemia na czczo) lub też w dowolnej porze dnia (glikemia przygodna). Prawidłowa glikemia na czczo wynosi od 70 do 99 mg/dl. Wartość od 100 do 125 mg/dl oznacza nieprawidłową glikemię na czczo. Natomiast stężenie glukozy powyżej 126 mg/dl wskazuje na występowanie cukrzycy. W przypadku glikemii przygodnej norma wynosi do 200 mg/dl.
Glukoza – co to oznacza niski lub wysoki poziom
Wysoki poziom glukozy we krwi nazywany jest hiperglikemią. Wynika z defektu wydzielania i/lub działania insuliny. W zależności od wartości stężenia glukozy może oznaczać nieprawidłową glikemię na czczo, nieprawidłową tolerancję glukozy lub cukrzycę. Do objawów hiperglikemii należą:
- zmniejszenie masy ciała,
- wzmożone pragnienie,
- wielomocz,
- osłabienie oraz wzmożona senność,
- pojawienie się zmian ropnych na skórze oraz stanów zapalnych narządów moczowo-płciowych.
Niski poziom glukozy to z kolei hipoglikemia. Diagnozuje się ją przy stężeniu glukozy poniżej 70 mg/dl. Objawia się: uczuciem głodu, bólami brzucha, nudnościami, bólami głowy, nieracjonalnym zachowaniem, zamazaną mową, utratą pamięci, otępieniem, podwójnym widzeniem, tymczasowym paraliżem, napadami drgawek, drżeniem ciała, osłabieniem, palpitacjami serca oraz nadmiernym wydzielaniem potu. Nierozpoznana na czas glikemia może być groźna, gdyż może prowadzić nawet do utraty przytomności.
Źródła:
1. Gumprecht J. et al. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2018. Diabetologia Praktyczna 2018: 4 (1).
2. Cummings J. H., Stephen A. M. Carbonhydrate terminology and classification. Eur J Clin Nutr 2007; 61: 5-18.
3. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies, Scientific Opinion on Dietary Reference Values for carbohydrates and dietary fibre. EFSA Journal 2010; 8(3):1462.
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Wulwodynia, czyli chroniczny ból miejsc intymnych. Sprawdź, czy można z nią skutecznie walczyć!
Wulwodynia to chroniczny ból miejsc intymnych, którego przyczyną często jest nadmierne napięcie mięśni. W jej leczeniu stosowana jest między innymi fizjoterapia.
Ketony w moczu - czy to groźne?
Badanie ogólne moczu tak jak i inne testy laboratoryjne i badania obrazowe, powinny być zawsze interpretowane przez lekarza. Warto jednak dowiedzieć się czym są ketony i z czym może być związana ich obecność w moczu.
Jesień: przeziębienie i grypa
Jesień to czas szczególnie częstych infekcji. O tym, o co szczególnie warto zadbać w sezonie przeziębień, opowiada lekarz internista.
Sporysz: skuteczny lek czy groźna trucizna?
Sporysz – mała niepozorna przypominające ziarno zboża ciemnobrązowa ‘narośl’ na kłosie żyta powodująca skażenie ziarna substancjami toksycznymi. W przeszłości jego nieświadome spożycie powodowało silne halucynacje i niebezpieczne choroby.
Goździki – zdrowie w sezonie jesienno-zimowym
Goździki działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie, wspomagają też odporność, dlatego tym bardziej powinny znaleźć miejsce w kuchni w sezonie jesienno – zimowym. Sprawdź działanie goździków i dowiedz się komu goździki będą szczególnie pomocne!