10 powodów by jeść jarmuż

Dieta i odżywianie

Od tysięcy lat jarmuż pomaga w zachowaniu zdrowia, będąc smacznym składnikiem i dodatkiem. Pasuje zarówno do sałatki, jak i owocowego soku, który wzbogaci nie tylko o ciekawy smak!

Jarmuż w polskiej kuchni ceniony był pod koniec XIV wieku, znano go  i podawano już w starożytnej Grecji i Rzymie. Jest warzywem z rodziny krzyżowych, a więc tej, która w swoich szeregach ma również kapustę, brokuły i brukselkę. Co zyskujemy włączając do jadłospisu jarmuż?

 1. Błonnik pokarmowy usprawniający pracę przewodu pokarmowego
 2. Potas zapewniający prawidłową pracę serca
 3. Żelazo wchodzące w skład czerwonych krwinek
 4. Wapń budujący kości i zęby
 5. Witaminy: A, E, C, B1, B2, kwas foliowy
 6. Jarmuż zmniejszona ryzyko wystąpienia nowotworów
 7. Działa przeciwzapalnie
 8. Ochrania przed wrzodami żołądka i wspomaga leczenia zakażeń Helicobacter pylori
 9. Wzrasta stężenie cholesterolu HDL „dobrego” i spada stężenia cholesterolu LDL „złego”
 10. Obniża ciśnienie tętnicze

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Artykuły polecane dla Ciebie