Od tysięcy lat jarmuż pomaga w zachowaniu zdrowia, będąc smacznym składnikiem i dodatkiem. Pasuje zarówno do sałatki, jak i owocowego soku, który wzbogaci nie tylko o ciekawy smak!

Jarmuż w polskiej kuchni ceniony był pod koniec XIV wieku, znano go  i podawano już w starożytnej Grecji i Rzymie. Jest warzywem z rodziny krzyżowych, a więc tej, która w swoich szeregach ma również kapustę, brokuły i brukselkę. Co zyskujemy włączając do jadłospisu jarmuż?

 1. Błonnik pokarmowy usprawniający pracę przewodu pokarmowego
 2. Potas zapewniający prawidłową pracę serca
 3. Żelazo wchodzące w skład czerwonych krwinek
 4. Wapń budujący kości i zęby
 5. Witaminy: A, E, C, B1, B2, kwas foliowy
 6. Jarmuż zmniejszona ryzyko wystąpienia nowotworów
 7. Działa przeciwzapalnie
 8. Ochrania przed wrzodami żołądka i wspomaga leczenia zakażeń Helicobacter pylori
 9. Wzrasta stężenie cholesterolu HDL „dobrego” i spada stężenia cholesterolu LDL „złego”
 10. Obniża ciśnienie tętnicze