Kto lubi czekoladowe ciasta, ale unika zapychania się słodyczami, tym razem może zrobić wyjątek. Przedstawiamy prosty i rewelacyjny przepis na brownie z buraka.
Czy słodycze to samo zło i chcąc się zdrowo odżywiać musimy z nich całkowicie rezygnować? Otóż nie. Możemy sobie pozwolić na kawałek ciasta, które przygotujemy w wersji „fit”. Modyfikacja polegać będzie na zastąpieniu surowców o znikomej wartości odżywczej tymi, które dostarczą nam witamin czy składników mineralnych, ale też pozwolą na zmniejszenie wartości kalorycznej takiej słodkości. Poniżej pomysł na brownie z buraka, w którym masło o wysokiej wartości energetycznej oraz częściowo cukier ustępują miejsca burakom będącym źródłem żelaza, potasu, kwasu foliowego, antyoksydantów oraz składników wspomagających wytwarzanie czerwonych krwinek.
Składniki:
4 małe ugotowane buraki
3 jajka
½ łyżeczki cynamonu
¼ szklanki kakao
4 łyżki cukru trzcinowego
½ szklanki mąki kokosowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki rodzynek
1 tabliczka gorzkiej czekolady 70%
Szczypta soli
Można dodać również kilka posiekanych orzechów, które będą źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180⁰C. Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki, jajka, cynamon, sól, kakao i cukier zmiksować na gładką masę. Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, rodzynkami oraz posiekaną czekoladą. Dodać do masy burakami. Całość dobrze wymieszać i przelać ciasto do przygotowanej formy. Wygładzić wierzch. Piec 25 minut. Kroić wystudzone. Smacznego!
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.