Kto lubi czekoladowe ciasta, ale unika zapychania się słodyczami, tym razem może zrobić wyjątek. Przedstawiamy prosty i rewelacyjny przepis na brownie z buraka.
Czy słodycze to samo zło i chcąc się zdrowo odżywiać musimy z nich całkowicie rezygnować? Otóż nie. Możemy sobie pozwolić na kawałek ciasta, które przygotujemy w wersji „fit”. Modyfikacja polegać będzie na zastąpieniu surowców o znikomej wartości odżywczej tymi, które dostarczą nam witamin czy składników mineralnych, ale też pozwolą na zmniejszenie wartości kalorycznej takiej słodkości. Poniżej pomysł na brownie z buraka, w którym masło o wysokiej wartości energetycznej oraz częściowo cukier ustępują miejsca burakom będącym źródłem żelaza, potasu, kwasu foliowego, antyoksydantów oraz składników wspomagających wytwarzanie czerwonych krwinek.
Składniki:
4 małe ugotowane buraki
3 jajka
½ łyżeczki cynamonu
¼ szklanki kakao
4 łyżki cukru trzcinowego
½ szklanki mąki kokosowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki rodzynek
1 tabliczka gorzkiej czekolady 70%
Szczypta soli
Można dodać również kilka posiekanych orzechów, które będą źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180⁰C. Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki, jajka, cynamon, sól, kakao i cukier zmiksować na gładką masę. Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, rodzynkami oraz posiekaną czekoladą. Dodać do masy burakami. Całość dobrze wymieszać i przelać ciasto do przygotowanej formy. Wygładzić wierzch. Piec 25 minut. Kroić wystudzone. Smacznego!
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!