Co tracimy podczas przygotowywania potraw?
Obieranie, krojenie, mycie, tarcie, gotowanie, duszenie,smażenie, pieczenie czy nawet przechowywanie to procesy, podczas których tracimy wiele substancji odżywczych.
Obróbka warzyw i owoców oznacza utratę części ich prozdrowotnych właściwości. Dzieje się tak ponieważ większość witamin jest niestabilna i wrażliwa na wysoką temperaturę, powietrze i światło.
Najmniej stabilną witaminą jest witamina C. Jej straty podczas obróbki technologicznej mogą dochodzić do 90%. Jest wrażliwa na temperaturę, światło i powietrze. Dlatego by uniknąć jej strat, najlepiej jeść produkty obfitujące w witaminę C bezpośrednio po przyrządzeniu. Surówka zostawiona bez przykrycia w pokojowej temperaturze może tracić nawet 40% witaminy C. Ziemniaki podczas gotowania tracą nawet 60% witaminy C, a dodatkowo woda wypłukuje z nich cenny potas.
Swieży szpinak czy jarmuż są świetnym źródłem kwasu foliowego. Jednak wysoka temperatura czy swiatło mogą spowodować utratę nawet 70% folianów. Owoce i warzywa bogate w witaminę A najlepiej jeść na surowo zaraz po pokrojeniu. Również obróka cieplna i czas pieczenia może mieć wpływ na zawartość witamin. Pieczywo dłużej pieczone może mieć nawet 30% mniej witaminy B1.
Staraj sie warzywa i owoce spożywać na surowo, bez obierania skórki, która jest bogactwem składników mineralnych. Choćby w przypadku popularnych latem ogórków – usuwanie skórki oznacza pozbycie się większość ich zalet.
Jeśli więc gotujesz warzywa – to najlepiej krótko, na parze. Gotowe dania z warzywami przechowuj w lodówce w szczelnych pojemnikach. Natura obdarza nas dobrodziejstwami, których nie warto marnować.
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?