Czekolada. Jeść czy nie?

Dieta i odżywianie

Z dobrodziejstw kakaowca korzystały już plemiona Majów i Azteków. Dzięki wypraie Krzysztofa Kolumba kakao trafiło do Europy. Czy wyrabiana z nigo zzekolada to przysmak czy zagrożenie? Od czego zależy to, czy czekolada jest wartościowym smakołykiem czy szkodliwą zachcianką? 

 

O czekoladzie mówi dietetyk Natalia Torchała z poznańskiego oddziału Enel-med.

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Artykuły polecane dla Ciebie