Przetwory mięsne i nowotwór piersi
Nowotwór piersi stanowi współcześnie jeden z większych problemów epidemiologicznych. Prowadzone są różnorodne badania nad wpływem żywności na rozwój poszczególnych typów nowotworów i możliwości jej zastosowania w prewencji.
Już w 2015 roku Światowa Organizacja Zdrowia, na podstawie ponad 800 badań, potwierdziła, że spożywanie przetworów mięsnych zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. Nowe badania potwierdzają także wcześniejsze doniesienia o wpływie konsumpcji przetworzonych produktów mięsnych na wzrost ryzyka zachorowania na raka piersi. Naukowcy badaniem objęli ponad 260 tysięcy kobiet w wieku od 40 do 69 lat. Przez 7 lat badań nowotwór piersi zdiagnozowano u 4 819 kobiet. Odkryto, że ryzyko raka piersi wzrosło o 21% u kobiet spożywających ponad 9g przetworzonych produktów mięsnych dziennie w porównaniu do osób o ich najniższym spożyciu. Ilość ta odpowiada dwóm kiełbasom na tydzień. Za przetwory mięsne uznano produkty zmodyfikowane w celu poprawy ich smaku oraz okresu przydatności do spożycia. Są to np. bekon, kiełbasy czy salami. W badaniu wykazano też, że ryzyko jest większe o 9% dla kobiet po przebytej menopauzie. Nie potwierdzono natomiast sugerowanego wcześniej związku miedzy spożyciem czerwonego mięsa a ryzykiem raka piersi.
Badanie stanowi dodatkowy dowód, że przetworzone produkty mięsne mogą być szkodliwe w zakresie nowotworu piersi, jednak potrzeba dodatkowych badań by te wyniki potwierdzić.
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.