Twoim sposobem na chandrę bywa czekolada, ulubione ciasto albo lody? Czy to, co jesz rzeczywiście może mieć wpływ na Twój nastrój? Czy słodkości to dobry wybór?

Substancje w Twoim organizmie odpowiedzialne za nastrój
Mózg człowieka wytwarza substancje nazywane neurohormonami. Zalicza się do nich dopaminę, serotoninę i endorfiny, które odpowiedzialne są za stany emocjonalne człowieka. Gdy wzrasta produkcja w Twoim organizmie dopaminy wspomagane jest pozytywne myślenie i chęć do działania, pomaga ona zyskać radość z życia oraz patrzeć optymistyczniej w przyszłość. Endorfiny nazywane są „hormonami szczęścia”, ponieważ poprawiają nastrój i wywołują uczucie przyjemności. Z kolei obecność serotoniny w Twoim organizmie sprawia, że czujesz się szczęśliwy..

Czekolada i inne słodycze a nastrój
Węglowodany podnoszą poziom serotoniny, jak również endorfin, co znacząco poprawia samopoczucie, jednak działanie to jest krótkotrwałe i organizm szybko domaga się kolejnych porcji cukru. Dodatkowo, jeśli towarzyszą im tłuszcze i białka, co ma miejsce w czekoladzie hamowana jest synteza serotoniny.

Żywność, która może poprawiać nastrój
Wytwarzanie dopaminy uwarunkowane jest obecnością aminokwasu tyrozyny. Znajdziesz go w większości produktów spożywczych będących źródłem białka: mleku i jego przetworach, jajach, pestkach, nasionach, strączkach, rybach i mięsie. By zapewnić sobie odpowiedni poziom serotoniny musisz do organizmu dostarczyć tryptofan, którego najlepszymi źródłami są sery żółte, ryby, pestki dyni, nasiona słonecznika, sezamu oraz kakao. Znajduje się również w jajach, mleku i jego przetworach, orzechach oraz w zdecydowanie mniejszych ilościach w owocach ( banany, śliwki, kiwi). Ponad to do prawidłowej jej syntezy niezbędne są witamina B6, witamina C i magnez. Endorfiny powstają pod wpływem lekkich i smacznych posiłków. Badania wskazują, że aby zapewnić sobie dobre samopoczucie musisz zadbać o odpowiednie poziomy witamin B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego, żelaza i kwasów omega -3.  Niedobór któregokolwiek z nich może skutkować obniżonym nastrojem, a nawet stanami depresyjnymi.

Wpływ kofeiny na nastrój
Kofeina spożywana w umiarkowanych ilościach może skutkować poprawą nastroju. Małe dawki kofeiny przyniosą dużo lepszy efekt niż wysokie. Miej na uwadze, że źródłem kofeiny jest nie tylko kawa, ale również kakao, herbata i czekolada.

     Dzięki odpowiednio zbilansowanej i urozmaiconej diecie zapewnisz prawidłowe funkcjonowanie swojemu organizmowi również pod względem nastroju. Pamiętaj jednak, że zdecydowanie lepszym niż słodycze, działaniem na chandrę wykażą się produkty białkowe, w tym orzechy, pestki dyni czy nasiona słonecznika, produkty mleczne, kakao, warzywa i wybrane owoce.