Karob - zdrowy zamiennik kakao

Dieta i odżywianie

Karob – inaczej mączka chleba świętojańskiego – to wartościowy zamiennik kakao. Jest mniej kaloryczny (zawiera siedem razy mniej tłuszczu), ale równie bogaty w składniki odżywcze.

autor:
Redakcja enelzdrowie

Szarańczyn strąkowy, drzewo świętojańskie, chleb świętojański, drzewo karobowe, karob – wszystkie te nazwy określają drzewo z rodziny bobowatych powszechnie występujące w klimacie śródziemnomorskim. Rośnie tam zarówno dziko, jak i w uprawie, a jego owoce są bardzo cenione. Wszystko dzięki pozyskiwanej z nich mączce.

Karob – co to jest?

Co to jest karob? Otóż karob, mąka karobowa czy mąka świętojańska to potocznie używane nazwy proszku pozyskiwanego z owoców drzewa świętojańskiego. Mąka karobowa jest wykorzystywana do wypieku chleba i ciastek. W smaku przypomina posłodzone kakao, dlatego bywa używana jako zamiennik tego produktu. Dzięki swoim właściwościom żelującym, stabilizującym i zagęszczającym jest też częstym dodatkiem do produktów spożywczych.

Karob – wartość odżywcza

Mąka karobowa jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a także witamin A, D i E. Zawiera cenne składniki mineralne: potas, magnez, wapń, żelazo i fosfor. 100 g karobu dostarcza 222 kcal, podczas gdy taka sama ilość kakao – aż 450 kcal. Wynika to ze składu karobu, w którym przeważają węglowodany (70-80%), w tym błonnik pokarmowy, a tłuszcz stanowi zaledwie ok. 4%. Można w nim także znaleźć pektyny, garbniki i śluzy, które wykazują pozytywny wpływ na pracę przewodu pokarmowego. Karob jest również źródłem polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym.

Karob – właściwości prozdrowotne

Badania naukowe potwierdzają korzystne oddziaływanie mąki karobowej na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Zawarty w karobie błonnik pokarmowy usprawnia jego pracę. Zmniejsza również dolegliwości związane z biegunką, refluksem żołądkowo-przełykowym i zgagą. Może być stosowany w terapii zaburzeń przewodu pokarmowego, stanów zapalnych jelit oraz żołądka. Wykazano także właściwości przeciwkaszlowe i przeciwzapalne karobu, dzięki czemu jego spożywanie wspomaga odporność organizmu.

Karob czy kakao?

Jeśli chodzi o wartości odżywcze, karob nie ustępuje kakao, a kakao karobowi. Oba produkty są bowiem bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, z tą różnicą, że karob dostarcza niemalże trzy razy więcej wapnia, a kakao dwukrotnie więcej potasu i magnezu. Karob jest dwukrotnie mniej kaloryczny. W przeciwieństwie do kakao nie zawiera kofeiny i teobrominy, czyli substancji o właściwościach pobudzających. Pozbawiony jest również kwasu szczawiowego, który blokuje prawidłowe wchłanianie wapnia i cynku przy spożywaniu kakao. Oba dostarczają antyoksydantów o korzystnym na organizm działaniu, chroniącym naczynia krwionośne i przeciwdziałającym stanom zapalnym.

Wybierając karob, pamiętaj o dużej zawartości węglowodanów i jego naturalnym słodkim smaku. Sięgając po kakao – o dużej zawartości tłuszczu i jego właściwościach alergennych. Jeśli chcesz zastąpić nim kakao w przepisie, stosuj tą samą ilość karobu, ale mniejszą niż przewidziana przepisem ilość cukru.

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Artykuły polecane dla Ciebie