Coraz bardziej zwracamy uwagę na to co jemy i aktywnie spędzamy czas wolny. Jeśli starasz się dbać o zdrowie, w Twoim codziennym jadłospisie powinny pojawić się warzywa. Możesz je.. wypić!
Surowe warzywa dostarczają o wiele więcej witamin i bioaktywnych składników niż warzywa gotowane. Jednak co zrobić jak nie przepadamy za chrupaniem surowej marchewki, a seler naciowy jest nie do przełknięcia? Świetną alternatywą i zarazem urozmaiceniem diety są koktajle warzywne. Koktajle warzywne są sycące i zdecydowanie mogą zastąpić drugie śniadanie lub podwieczorek. Mają mało kalorii, co ma duże znaczenie przy stosowaniu diety odchudzającej. Oprócz sporej dawki witamin i składników mineralnych zawierają dużo błonnika. Dzięki koktajlom ze świeżych warzyw polepszymy odporność organizmu, oczyścimy się z toksyn oraz poprawimy samopoczucie.
Do przygotowania koktajli warzywnych najlepiej sprawdzi się wyciskarka wolnoobrotowa. Jednak ze względu na wysoką cenę, na zakup takiego urządzenia nie wszyscy mogą sobie pozwolić. Urządzenia takie jak blender, sokowirówka czy mikser z nasadką do rozdrabniania również poradzą sobie z przygotowaniem koktajlu warzywnego. Pamiętajmy aby napój spożywać zaraz po przygotowaniu lub przechowywać go w lodówce. Koktajl można doprawić ziołami, czosnkiem, imbirem lub kurkumą. Jeśli chcemy by koktajl był bardziej płynny możemy go rozcieńczyć wodą mineralną.
Koktajle warzywne to świetna alternatywa dla surowych warzyw. Są wygodne by zabrać je do pracy lub szkoły. Używajmy jednak różnych warzyw, by nasze koktajle były kolorowe i zawierały różne związki bioaktywne. Jeśli chcemy mocno zmienić nasze nawyki żywieniowe, warto skonsultować się z dietetykiem. Teraz możesz to zrobić nawet nie ruszając się z domu, korzystając z usługi e-dietetyk.
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.