Wieczorny głód? Chipsy z jarmużu
Wracasz do domu i dopada Ciebie głód? Masz szczególną ochotę na przekąski zwłaszcza te o dużej zawartości cukru i tłuszczu? Jak sobie z tym radzić?
Sposób na wieczorne podjadanie może być prosty - postaraj się spożywać w ciągu dnia odpowiednio zbilansowane posiłki. Osoby spożywające regularnie minimum trzy posiłki dziennie znacznie lepiej radzą sobie z kontrolą apetytu po powrocie z pracy. Postaraj się zredukować stres przez wszelkie możliwe metody radzenia sobie z tym problemem. Zadbaj też o odpowiednią ilość płynów, przynajmniej 1,5 – 2 l. dziennie. Ich zbyt mała ilość może nasilać uczucie głodu.
Jeśli mimo usilnych starań i pilnowania regularnych posiłków dopadnie Cię ochota na wieczorną przekąskę sięgaj po te niskokaloryczne, np. plasterki surowych warzyw w towarzystwie sosu jogurtowego czy warzywa pieczone i jogurt naturalny lub kefir. Możesz również wypróbować nasz pomysł na smaczną przekąskę: chipsy z jarmużu.
Chipsy z jarmużu
Składniki:
- liście jarmużu
- sól
- oliwa
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180 - 190⁰C. Jarmuż umyj, oderwij liście od łodygi. Umieść w misce, dopraw solą, polej oliwą i wymieszaj. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 10 minut. Smacznego!
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?