Wracasz do domu i dopada Ciebie głód? Masz szczególną ochotę na przekąski zwłaszcza te o dużej zawartości cukru i tłuszczu? Jak sobie z tym radzić?

Sposób na wieczorne podjadanie może być prosty - postaraj się  spożywać w ciągu dnia odpowiednio zbilansowane posiłki. Osoby spożywające regularnie minimum trzy posiłki dziennie znacznie lepiej radzą sobie z kontrolą apetytu po powrocie z pracy. Postaraj się zredukować stres przez wszelkie możliwe metody radzenia sobie z tym problemem. Zadbaj  też o odpowiednią ilość płynów, przynajmniej 1,5 – 2 l. dziennie. Ich zbyt mała ilość może nasilać uczucie głodu.

Jeśli mimo usilnych starań i pilnowania regularnych posiłków dopadnie Cię ochota na wieczorną przekąskę sięgaj po te niskokaloryczne, np. plasterki surowych warzyw w towarzystwie sosu jogurtowego czy warzywa pieczone i jogurt naturalny lub kefir. Możesz również wypróbować nasz pomysł na smaczną przekąskę: chipsy z jarmużu.

Chipsy z jarmużu

Składniki:
- liście jarmużu
- sól
- oliwa

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180 - 190⁰C. Jarmuż umyj, oderwij liście od łodygi. Umieść w misce, dopraw solą, polej oliwą i wymieszaj. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 10 minut. Smacznego!