Żywność w walce ze starzeniem

Dieta i odżywianie

Od wieków bezskutecznie starano się wynaleźć eliksir wiecznej młodości. Nie można zatrzymać starzenia się, ale można je spowolnić. Jednym ze sposobów jest odpowiednie jedzenie.

Jak żywność może spowalniać starzenie się?

Naukowcy nadal prowadzą badania mające na celu poznanie biologicznych przyczyn starzenia się i w efekcie stworzenie zaleceń mających skutkować jego spowolnieniem. Bez znaczenia nie pozostaje sposób odżywiania się i dobór produktów spożywczych. Żywność jako źródło antyoksydantów neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za niszczenie komórek organizmu. Dostarczając odpowiednią ilość witamin i składników zapewniasz sobie lepsze funkcjonowanie układu nerwowego, sercowo – naczyniowego, narządu wzroku, a także poprawę stanu skóry. Odpowiednie produkty to również źródło składników zmniejszających stan zapalny organizmu, który przyspiesza starzenie się Twojego organizmu.

Marchewka może spowalniać starzenie

Marchewka wraz z innymi pomarańczowymi i czerwonymi warzywami jest źródłem β- karotenu, który jest przekształcany w witaminę A.  Wykazuje ona silne właściwości anytyoksydacyjne oraz wspomaga układ odpornościowy, wzrok, reprodukcję komórek i komunikację komórkową. Przygotowując marchewkę pamiętaj, że najwięcej składników odżywczych posiada w jak najmniej przetworzonej formie. Ponad to warto by towarzyszyły jej tłuszcze umożliwiające jej przyswajanie.

Warzywa kapustne w walce ze starzeniem

Warzywa kapustne, do których zalicza się kapustę, brokuły, kalafior, brukselkę, jarmuż czy rzodkiewkę charakteryzują się nie tylko bogata wartością odżywczą w postaci witamin, składników mineralnych i karotenoidów. Zawierają również glukozynolany odpowiedzialne za charakterystyczny ostry smak, a w odniesieniu do Twojego zdrowia pomagają zmniejszać poziom stresu, stan zapalny i spadek zdolności poznawczych. Wykazują też właściwości przeciwdrobnoustrojowe.

Rola tłustych ryb w spowalnianiu procesu starzenia się

Tłuste ryby to źródło kwasów omega – 3 o działaniu przeciwzapalnym, wspomagającym funkcjonowanie narządu wzroku i mózgu. Badania wskazują, że mogą hamować spadek funkcji poznawczych związanych ze starzeniem. Jedząc ryby dostarczasz sobie również selenu. Silnego antyoksydantu wspomagającego pracę tarczycy i uczestniczącego w procesach metabolicznych.  Zawarty w nich także potas chroni serce.

Owoce cytrusowe

Grupa owoców obejmująca pomarańcze, cytryny, limonki, grejpfruty, mandarynki i klementynki. Doceniane są przede wszystkim za zawartość antyoksydacyjnej witaminy C neutralizującej wolne rodniki i wspomagającej układ odpornościowy. Jednak są one dodatkowo źródłem składników mineralnych, witamin z grupy B i flawonoidów. Te ostatnie mogą zapobiegać lub opóźniać wystąpienie chorób spowodowanych otyłością. Zwróciły uwagę naukowców ze względu na właściwości przeciwnowotworowe i powiązaną z dużym spożyciem cytrusów wydłużoną długość życia.

   Pomimo, że istnieją produkty, które charakteryzują się szczególnie korzystnym wpływem na organizm i spowolnienie procesów starzenia pamiętaj, że przyniosą one wymierny efekt tylko w parze ze zdrowym trybem życia i zbilansowaną oraz urozmaiconą dietą. Aktywność fizyczna, ograniczenie stresu i egularne badania także będą pomocne!

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Artykuły polecane dla Ciebie