Rehabilitacja po zerwaniu więzadeł
Uprawianie sportu po zerwaniu więzadeł musi być poprzedzone odpowiednią rehabilitacją. Co jest w niej istotne i od czego zależy okres dochodzenia do zdrowia?
Po kontuzjach kilku piłkarzy reprezentacji Polski, którzy zerwali więzadła krzyżowe przednie, w mediach pojawiły się dyskusje nad wymaganym czasem rehabilitacji. Piłkarscy kibice śledzili jak Arkadiusz Milik czy Maciej Makuszewski prowadzili wyścig z czasem, by powrócić do pełnej sprawności. Dlaczego rehabilitacja jest tak istotna i ile powinna potrwać tłumaczy specjalista Enel-Sport i lekarz piłkarskiej reprezentacji Polski dr. n. med. Jacek Jaroszewski.
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Zerwanie więzadeł - przyczyny
Zerwanie więzadeł, szczególnie w kolanie, jest kontuzją coraz częściej spotykaną wśród sportowców zawodowych i amatorskich. Dlaczego tak się dzieje mówi dr n. med. Jacek Jaroszewski.
As Legii po zabiegu w Enel-Sport WYWIAD
- Wszystko poszło super, tylko boję się, że bedę oglądać mecz w TV - mówi napastnik Legii, który chce "negocjować" z lekarzem, żeby puścił go w niedzielę na stadion...
Tak wygląda artroskopia biodra
Zobacz jak wygląda artroskopia stawu biodrowego. To skuteczna metoda leczenia schorzeń takich jak konflikt udowo panewkowy. VIDEO
Rehabilitacja ortopedyczna
Coraz więcej osób skarży się na bóle kręgosłupa, które często mogą ustąpić po po rehabilitacji ortopedycznej. Kiedy warto z niej skorzystać, mówi fizjoterapeuta Dominik Dyhdalewicz z kliniki Enel-Sport.
Zerwanie więzadeł - leczenie
Zerwanie więzadeł to kontuzja, która coraz częściej pojawia się w sporcie zawodowym i amatorskim. Jak wygląda leczenie? Odpowiada dr n. med. Jacek Jaroszewski z Kliniki Enel-Sport.
Artykuły polecane dla Ciebie
Dieta aztecka: na czym polega i czy warto ją stosować?
Aztekowie najczęściej kojarzą nam się z osiągnięciami architektonicznymi, kulturowymi oraz naukowymi, tymczasem ten starożytny, najsilniejszy w prekolumbijskim Meksyku naród indiański słynął także ze smukłych sylwetek oraz doskonałego zdrowia. W codziennym jadłospisie tego ludu znajdowało się szereg produktów bogatych w substancje odżywcze i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jaja i zdrowie. Czy warto jeść jajka?
Niegdyś zalecano, aby je ograniczać ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Dziś uważane są za dobre źródło składników bioaktywnych korzystnie oddziałujących na zdrowie. Sprawdź czy jaja są wartościowym, stałym elementem diety.
Aloes - poznaj jego różne zastosowania
Aloes to roślina o nieocenionym składzie pełnym witamin, aminokwasów, minerałów i kwasów tłuszczowych. Nie tylko korzystnie wpływa na stan skóry, ale reguluje także pracę przewodu pokarmowego i poziom cukru we krwi.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Komosa ryżowa – wartość odżywcza, właściwości i wpływ na zdrowie
Komosa ryżowa charakteryzuje się bardzo dobrą wartością odżywczą i jest źródłem składników prozdrowotnych. Dowiedz się dlaczego komosę ryżową warto włączyć do diety i jak wpływa na zdrowie.
Dieta aztecka: na czym polega i czy warto ją stosować?
Aztekowie najczęściej kojarzą nam się z osiągnięciami architektonicznymi, kulturowymi oraz naukowymi, tymczasem ten starożytny, najsilniejszy w prekolumbijskim Meksyku naród indiański słynął także ze smukłych sylwetek oraz doskonałego zdrowia. W codziennym jadłospisie tego ludu znajdowało się szereg produktów bogatych w substancje odżywcze i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jaja i zdrowie. Czy warto jeść jajka?
Niegdyś zalecano, aby je ograniczać ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Dziś uważane są za dobre źródło składników bioaktywnych korzystnie oddziałujących na zdrowie. Sprawdź czy jaja są wartościowym, stałym elementem diety.
Aloes - poznaj jego różne zastosowania
Aloes to roślina o nieocenionym składzie pełnym witamin, aminokwasów, minerałów i kwasów tłuszczowych. Nie tylko korzystnie wpływa na stan skóry, ale reguluje także pracę przewodu pokarmowego i poziom cukru we krwi.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!