Nadwrażliwość zębów – co robić?
Nadwrażliwość zębów przejawia się nieprzyjemnym krótkotrwałym bólem podczas picia gorących napojów albo jedzenia lodów. Tego rodzaju dolegliwość potrafi skutecznie uprzykrzyć życie. Jak wygląda leczenie nadwrażliwości zębów? Jak wybrać najlepszą pastę na nadwrażliwość zębów?

Spis treści:
- Na czym polega nadwrażliwość zębów?
- Nadwrażliwość zębów – domowe sposoby
- Pasta na wrażliwe zęby – wybierz odpowiedni produkt
- Nadwrażliwość zębów – leczenie stomatologiczne
Wrażliwe zęby to dość często spotykany problem. Szacuje się, że cierpi na nią od 10 do nawet 57% społeczeństwa. Eksperci w dziedzinie stomatologii oceniają, że najwyższa zapadalność na to schorzenie występuje u osób w wieku od 30 do 39 lat i zwykle częściej dotyczy mężczyzn.
Na czym polega nadwrażliwość zębów?
Nadwrażliwe zęby nadmiernie reagują na zimne i ciepłe napoje i pokarmy, ale nie tylko. Wrażliwość zębów może się równie często objawiać bólem zęba po słodkim, kwaśnym czy słonym posiłku albo nawet po zetknięciu zębów ze szczoteczką. Warto pamiętać, że nadwrażliwość zębów może wynikać z niewłaściwej higieny jamy ustnej (wywieranie zbyt dużego nacisku podczas codziennego szczotkowania lub stosowanie szczoteczki o twardym włosiu), częściowego odsłonięcia dziąsła albo erozji szkliwa. Również przeciążenia zgryzowe mogą prowadzić do uszkodzenia szkliwa i odsłonięcia zębiny. Może ją powodować kontakt z kwasami pochodzenia wewnętrznego (kwasu żołądkowego, który pojawia się w jamie ustnej np. przy refluksie lub uporczywych wymiotach) lub zewnętrznego (np. z soków czy owoców).
Nadwrażliwość zębów – domowe sposoby
Jest wiele metod leczenia nadwrażliwych zębów. Domowe sposoby nie zawsze są skuteczne, ale w tym wypadku można sobie dość łatwo pomóc. Oto kilka prostych metod na nadwrażliwe zęby:
- mycie zębów po każdym posiłku szczoteczką o miękkim włosiu i pastą na nadwrażliwe zęby,
- picie chłodnych napojów przez słomkę,
- unikanie bardzo zimnych i bardzo gorących dań,
- stosowanie płynów do płukania jamy ustnej chroniących szkliwo przed kwasami,
- ograniczenie w diecie produktów zwiększających kwasowość śliny (cytrusy, mięso, napoje gazowane, słodycze).
Lekarze są zgodni: leczenie nadwrażliwości zębów rozpoczyna się od nauki prawidłowej higieny jamy ustnej, czyli właściwego szczotkowania i nitkowania. Należy to robić z wyczuciem: efektem zbyt intensywnego stosowania nitki dentystycznej mogą być krwawiące dziąsła.
Pasta na wrażliwe zęby – wybierz odpowiedni produkt
Jaka pasta do zębów nadwrażliwych sprawdzi się najlepiej? Taka o niskim poziomie ścieralności, która zapobiegnie nadmiernemu ścieraniu się szkliwa podczas szczotkowania. W pastach dla zębów nadwrażliwych wskaźnik ścieralności past RDA powinien wynosić ok. 30. Jeśli na opakowaniu nie podano wskaźnika ścieralności, przed pierwszym użyciem warto nowo kupioną pastę rozetrzeć w palcach i sprawdzić, czy zawiera czyszczące mikrogranulki.
Nadwrażliwość zębów – leczenie stomatologiczne
W przypadku podejrzenia nadwrażliwości zębów lekarz dentysta przeprowadzi z pacjentem dokładny wywiad. Może na przykład zapytać, co wywołuje ból, jak długo się on utrzymuje, a także zachęcić pacjenta do opisania odczuwanej nadwrażliwości własnymi słowami. Co na nadwrażliwość zębów poradzi stomatolog? Przede wszystkim może zalecić zastosowanie preparatów, które zmniejszą reakcję bólową na bodźce termiczne i chemiczne poprzez zamknięcie odsłoniętych kanalików zębinowych, co pozwoli ograniczyć nadwrażliwość. W cięższych przypadkach może wystąpić konieczność wypełnienia ubytku szkliwa i zębiny. W bardzo skrajnych przypadkach, przy niezabezpieczonej zębinie, zdarza się, że reakcja obronna miazgi na działanie długotrwałych zewnętrznych bodźców termicznych lub chemicznych jest niewystarczająca. Wtedy może dojść nawet do zapalenia miazgi i konieczności podjęcia leczenia endodontycznego.
Nadwrażliwość zębów jest dość częstą i dokuczliwą przypadłością, ale można z nią skutecznie walczyć. Czasem wystarczy jedynie zmiana nawyków higienicznych i żywieniowych, aby zauważyć dużą poprawę.
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Zapalenie dziąseł: przyczyny, objawy, leczenie
Co każdy pacjent powinien wiedzieć o chorobach przyzębia i dziąseł, oraz jak leczyć tę dolegliwość – o tym w artykule.
Drukarka 3D i skaner wewnątrzustny: czy protetyka w jeden dzień jest możliwa?
Nowoczesna stomatologia dysponuje narzędziami, które pozwalają wykonać idealnie dopasowane uzupełnienie protetyczne w jeden dzień. Pomagają w tym skaner wewnątrzustny i drukarka 3D.
Jak pokonać strach przed dentystą?
Przed wizytą w gabinecie stomatologicznym wielu z nas powstrzymuje jednak paniczny strach przed dentystą. Dentofobia – bo tak nazywa się ten stan – jest jedną z najbardziej powszechnych wśród Polaków fobii.
Kiedy należy zgłosić się do specjalisty periodontologa?
Czym się zajmuje periodontolog? Dowiedz się, kiedy się wybrać do dentysty periodontologa.
Wada zgryzu od smoczka: kiedy może się pojawić?
Ssanie smoczka i butelki mogą mieć negatywny wpływ na rozwój zgryzu u dzieci. Sprawdź, jakie wady zgryzu mogą wywołać i jak temu zapobiec!
Artykuły polecane dla Ciebie
Dieta aztecka: na czym polega i czy warto ją stosować?
Aztekowie najczęściej kojarzą nam się z osiągnięciami architektonicznymi, kulturowymi oraz naukowymi, tymczasem ten starożytny, najsilniejszy w prekolumbijskim Meksyku naród indiański słynął także ze smukłych sylwetek oraz doskonałego zdrowia. W codziennym jadłospisie tego ludu znajdowało się szereg produktów bogatych w substancje odżywcze i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jaja i zdrowie. Czy warto jeść jajka?
Niegdyś zalecano, aby je ograniczać ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Dziś uważane są za dobre źródło składników bioaktywnych korzystnie oddziałujących na zdrowie. Sprawdź czy jaja są wartościowym, stałym elementem diety.
Aloes - poznaj jego różne zastosowania
Aloes to roślina o nieocenionym składzie pełnym witamin, aminokwasów, minerałów i kwasów tłuszczowych. Nie tylko korzystnie wpływa na stan skóry, ale reguluje także pracę przewodu pokarmowego i poziom cukru we krwi.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Komosa ryżowa – wartość odżywcza, właściwości i wpływ na zdrowie
Komosa ryżowa charakteryzuje się bardzo dobrą wartością odżywczą i jest źródłem składników prozdrowotnych. Dowiedz się dlaczego komosę ryżową warto włączyć do diety i jak wpływa na zdrowie.
Dieta aztecka: na czym polega i czy warto ją stosować?
Aztekowie najczęściej kojarzą nam się z osiągnięciami architektonicznymi, kulturowymi oraz naukowymi, tymczasem ten starożytny, najsilniejszy w prekolumbijskim Meksyku naród indiański słynął także ze smukłych sylwetek oraz doskonałego zdrowia. W codziennym jadłospisie tego ludu znajdowało się szereg produktów bogatych w substancje odżywcze i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jaja i zdrowie. Czy warto jeść jajka?
Niegdyś zalecano, aby je ograniczać ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Dziś uważane są za dobre źródło składników bioaktywnych korzystnie oddziałujących na zdrowie. Sprawdź czy jaja są wartościowym, stałym elementem diety.
Aloes - poznaj jego różne zastosowania
Aloes to roślina o nieocenionym składzie pełnym witamin, aminokwasów, minerałów i kwasów tłuszczowych. Nie tylko korzystnie wpływa na stan skóry, ale reguluje także pracę przewodu pokarmowego i poziom cukru we krwi.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!