Olej z ostropestu swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza antyoksydantom oraz nienasyconym kwasom tłuszczowym. Korzystnie wpływa na stan skóry oraz włosów, może pomagać także przy chorobach wątroby. Sprawdź, jakie zastosowanie ma olej z ostropestu, dla kogo jest szczególnie zalecany, dla kogo niewskazany. Dowiedz się jaką wartość ma ostropest i jak w kuchni wykorzystać cenny olej z ostropestu.

Ostropest plamisty – wartościowa roślina

Ostropest plamisty jest rośliną pochodzącą z regionu środziemnomorskiego, uprawianą również w Polsce. Jest źródłem licznych biologicznie aktywnych składników, w tym: flawonoidów, garbników, sylimaryny, fitosteroli, białek, amin biogennych, witaminy C, K, tokoferoli oraz soli mineralnych. Dzięki czemu charakteryzuje się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi oraz przeciwzapalnymi. Korzystnie wpływa na wątrobę, nerki, obniża stężenie trójglicerydów, glukozy oraz insuliny, poprawia oporność na insulinę, a także indukuje odbudowę komórek beta trzustki. Badania wykazały również działanie antynowotworowe ostropestu oraz protekcyjne przed promieniowaniem UV.

Olej z ostropestu - właściwości

Ostropest plamisty, jak i otrzymywany z niego olej stanowią w codziennej diecie źródło cennych składników bioaktywnych. Olej z ostropestu otrzymywany jest w procesie tłoczenia z jego pestek, które zawierają go około 20%. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu linolowego (około 60%), fosfolipidów, steroli wraz z tokoferolem (witamina E) oraz białka (25 – 30%). Ponadto zawiera kwas oleinowy, magnez, cynk, mangan, selen, cukry i błonnik pokarmowy. Jest też źródłem sylimaryny, która jest bioflawonoidem o silnych właściwościach przeciwutleniających. Sylimaryna jest składnikiem chroniącym przed wirusowym zapaleniem wątroby, czynnikami uszkadzającymi jej komórki, takimi jak: alkohol, metale ciężkie, rozpuszczalniki organiczne, pomaga także w regeneracji komórek wątroby. Działa niczym antidotum po zatruciu muchomorem sromotnikowym. Dodatkowo charakteryzuje się właściwościami przeciwnowotworowymi i przeciwzapalnymi.

Olej z ostropestu - zastosowanie

Olej z ostropestu znalazł zastosowanie w leczeniu chorych z: marskością wątroby, alkoholowym stłuszczeniem wątroby, niealkoholowym stłuszczeniem wątroby, zaburzeniami pracy dróg żółciowych, kamicą żółciową, żółtaczką oraz przy zatruciu muchomorem sromotnikowym. Dzięki swoim właściwościom olej z ostropestu stosowany jest do regeneracji oraz nawilżania skóry. Ponadto poprawia elastyczność skóry, zmniejsza jej zaczerwienienie, poprawia koloryt i spłyca zmarszczki. Wskazany jest dla cery z problemami trądzikowymi, oczyszcza zarówno skórę, jak i pory. Ponadto polecany jest przy oparzeniach słonecznych i trudno gojących się ranach, wspomaga leczenie egzemy, odleżyn, alergii, rumieni oraz zrogowaceń naskórka. Olej z ostropestu może być stosowany w celu wzmocnienia włosów, wówczas olej wciera się w nasadę włosów 2 – 3 razy w tygodniu. Ochrania włosy, nadaje im blask, regeneruje rozdwojone końcówki. Olej z ostropestu wpływa korzystnie na profil lipidowy i poziom glukozy we krwi oraz pracę przewodu pokarmowego. Jest bogatym źródłem alfa – tokoferolu o właściwościach neuroprotekcyjnych, dzięki czemu może być pomocny w leczeniu chorych z chorobami neurodegeneracyjnymi.

Olej z ostropestu – przeciwwskazania

Stosując olej z ostropestu trzeba być ostrożnym przy przyjmowaniu leków, ponieważ może on obniżać stężenie oraz skuteczność niektórych leków. W związku z tym zaleca się stosowanie oleju z ostropestu w przerwie dwóch godzin od przyjęcia leku. Ze względu na brak badań, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią powinny skonsultować z lekarzem stosowanie oleju z ostropestu. Nie wskazane jest jego podawanie dzieciom poniżej 12 roku życia, ewentualną decyzję o jego zastosowaniu warto skonsultować z lekarzem pediatrą.

Olej z ostropestu – jak wykorzystać go w kuchni

Olej z ostropestu świetnie nadaje się do sosów i dressingów do sałatek oraz surówek. Dodawany może być także do koktajli, jogurtów, owsianek czy jaglanek. Olej z ostropestu może być dodatkiem do warzyw, zup, twarogów czy też past i makaronów.

 

Źródła

  1. Szczucińska A. et al. Utylizacja odpadu nasion ostropestu plamistego. Olej z ostropestu plamistego jako antyutleniacz. Rośliny oleiste 2003; 24(2): 717 – 724.
  2. Nurzyńska – Wierdak R. et al. Ostropest plamisty ( Silybum maianum [L.] Gaertn.) - fitochemia i efekty terapeutyczne. Annales Horticulturae 2018; 4: 15 – 32.
  3. Palomino OM, Gouveia NM, Ramos S, Martín MA, Goya L. Protective effect of silybum marianum and silibinin on endothelial cells submitted to high glucose concentration. Planta Med [Internet]. 2017;83(1-2):97-103
  4. Zaulet M, Kevorkian SEM, Dinescu S, Cotoraci C, Suciu M, Herman H, Buburuzan L, Badulescu L, Ardelean A, Hermenean A. Protective effects of silymarin against bisphenol A-induced hepatotoxicity in mouse liver. Exp Ther Med [Internet]. 2017;13(3):821
  5. Bahmani M, Shirzad H, Rafieian S, Raifieian-Kopaei M. Silybum marianum: Beyond Hepatoprotection. Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine 2015; 20(4): 292-301.
  6. Sprouse A.A, van Breemen R.B. Pharmacokinetic Interactions between Drugs and Botanical Dietary Supplements. Drug Metabolism and Disposition [Internet]. 2016;44(2):162-171.