Olej z czarnuszki nosi miano „złota faraonów”, znany i ceniony był już w starożytności. A wszystko dzięki swojemu dobroczynnemu oddziaływaniu na organizm. Jako bogate źródło antyoksydantów, witamin i składników mineralnych korzystnie wpływa zarówno na stan skóry, włosów, jak i pracę przewodu pokarmowego, a to nie wszystkie zalety oleju z czarnuszki. Dowiedz się, na co jeszcze może pomóc olej z czarnuszki, kto szczególnie skorzysta na dobrodziejstwach oleju z czarnuszki, a kto nie powinien go stosować. Poznaj olej z czarnuszki.

Olej z czarnuszki – właściwości

Olej z czarnuszki stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy, w tym tymochinonu o silnym działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Znajdują się w nim kwasy tłuszczowe omega – 3 i omega – 9 oraz w największej ilości omega – 6 (około 60%). Charakteryzuje się barwą od miodowej do ciemnobrązowej, lekko gorzkawym smakiem oraz intensywnie korzennym zapachem. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowy, linolenowy i oleinowy), witamin A, E, biotyny i składników mineralnych (wapń, żelazo, potas, selen, magnez, cynk) oraz fitosteroli. Stosując olej z czarnuszki warto wiedzieć, że może on wchodzić w interakcje z lekami przetwarzanymi na szlaku cytochromu P450, np. warfaryna czy beta – blokery.

Olej z czarnuszki – zastosowanie

Olej z czarnuszki znalazł zastosowanie zarówno w kosmetologii, jak i dermatologii. Daje pozytywne efekty w leczeniu chorób alergicznych, grzybic oraz neurodermatoz. Wspomaga leczenie chorób takich jak atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca. Bogactwa oleju z czarnuszki wykorzystuje też przemysł perfumeryjny i aromaterapiia. Ponadto to badania wykazały, ze olej z czarnuszki może być pomocny w leczeniu astmy, ponieważ zmniejsza stan zapalny i rozluźnia mięśnie układu oddechowego, łagodzi katar sienny, skraca czas trwania zapalenia oskrzeli. Wspomaga też proces odchudzania, mimo że nie jest poznany mechanizm działania oleju z czarnuszki to dowiedziono, że jego zastosowanie zwiększa spadek masy ciała przy zastosowaniu diety o obniżonej kaloryczności. Ponadto zmniejsza stężenie trójglicerydów i frakcji LDL cholesterolu oraz glukozy i hemoglobiny glikowanej we krwi. W badaniach wykazano też, że jego stosowanie obniża ciśnienie tętnicze krwi. Zawarty w oleju z czarnuszki tymochinon zmniejsza stan zapalny w układzie nerwowym dlatego też może zmniejszać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera czy Parkinsona, W jednym z badań dowiedziono, że suplementacja oleju z czarnuszki poprawiła pamięć, możliwość skupienia uwagi oraz funkcje poznawcze u osób starszych. Może też działać przeciwnowotworowo i łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. Charakteryzuje się właściwościami gastroprotekcyjnymi ( łagodzi objawy refluksu i zatrucia pokarmowego), hepatoochronnymi i przeciwwrzodowymi. Niektóre badania wskazują, że olej z czarnuszki może poprawiać jakość nasienia u mężczyzn.

Olej z czarnuszki w kosmetyce

Ze względu na swoje właściwości olej z czarnuszki znalazł zastosowanie w kosmetyce. Jest składnikiem preparatów do pielęgnacji skóry twarzy oraz włosów. Charakteryzuje się działaniem nawilżającym dlatego kosmetyki z jego udziałem dedykowane są głównie cerze suchej. Dodatkowo wzmacnia i uelastycznia skórę, a także niweluje płytkie zmarszczki i zmniejsza widoczność zmarszczek głębokich. Olejek z czarnuszki może być stosowany do oczyszczania twarzy. Jest pomocny w leczeniu trądziku. Stanowi składnik kosmetyków fotoprotekcyjnych (chroniących przed szkodliwym promieniowaniem UV), szczególnie do cery wrażliwej i narażonej na podrażnienia. Stosowany na włosy wzmacnia je, zmniejsza ich wypadanie, zapobiega powstawaniu łupieżu i wspomaga jego likwidację.

Olej z czarnuszki - opinie lekarzy

Stosowanie oleju z czarnuszki, ze względu na jego dobroczynne działanie, spotyka się z pozytywnymi opiniami lekarzy, pod warunkiem, że zachowany zostaje zdrowy rozsądek i nie jest on nadużywany.

Olej z czarnuszki - dawkowanie lecznicze

Zgodnie z badaniami stosowanie oleju z czarnuszki przez 3 miesiące lub krócej nie wiąże się z żadnymi poważnymi skutkami ubocznymi. W jednym z badań wykazano, że u niektórych osób suplementacja 1 łyżeczki (5ml) oleju z czarnuszki przez 8 tygodniu wiązała się z wystąpieniem nudności oraz wzdęć. Niektóre badania sugerują, że przyjmowanie bardzo dużych dawek oleju z czarnuszki może negatywnie wpływać na funkcjonowanie nerek. Dlatego chorując na przewlekłe choroby nerek warto zasięgnąć porady lekarza przez zastosowaniem oleju z czarnuszki. Nie ma jednolitych rekomendacji odnośnie leczniczej dawki oleju z czarnuszki. Zalecana dzienna ilość zależna jest od zamierzonego zastosowania. Powszechnie stosuje się od 500 do 1000mg 2 – 3 razy dziennie. U osób z astmą stwierdzono, że skuteczną dawką jest 1mg oleju stosowane przez 4 miesiące. W przypadku diety odchudzającej pozytywny efekt uzyskano przy dawce: 2-3 gramy oleju przez okres 8 -12 tygodni.;

Sprawdź także: Olej z ostropestu

Źródła:

  1. Gheita TA, et al. Effectiveness of Nigella sativa oil in the management of rheumatoid arthritis patients: a placebo controlled study 2012 
  2. Kheirouri S, et al. Immunomodulatory effect of Nigella sativa oil on T lymphocytes in patients with rheumatoid arthritis 2016 
  3. Mahdavi R, et al. Effects of Nigella sativa oil with a low-calorie diet on cardiometabolic risk factors in obese women: A randomized controlled clinical trial. Food Funct 2015; 6(6): 2041 – 2048. 
  4. Mańkowska D., Bylka W. Nigella sativa L. - związki czynne, aktywność biologiczna. Herba Polonica 2009; 55(1): 109 – 125.