Co jeść na śniadanie?

Dieta i odżywianie

Nie mam czasu na śniadanie - jeśli tym zdaniem rozpoczynasz dzień, nie jest dobrze. Smaczny i zdrowy pierwszy posiłek dnia powinien dać Ci moc do działania!

 Śniadanie niezaprzeczalnie jest jednym z ważniejszych posiłków w ciągu dnia. Ze względu na pośpiech jednak coraz częściej pomijanym. Dlaczego warto wprowadzić je na stałe do jadłospisu? Jak łatwo je skomponować by dostarczyło wszystkich składników? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
Co zyskujesz jedząc śniadanie? Regularnie zjadane śniadanie zmniejsza ryzyko rozwoju otyłości, wspiera harmonijny rozwój intelektualny i fizyczny, a także dostarcza organizmowi potrzebnej energii oraz składników odżywczych, które nie pozostają bez wpływu na resztę dnia, ponieważ zapewniają lepsze wyniki zarówno w nauce, jak i w pracy. Czym natomiast grozi omijanie w pośpiechu śniadania? Częstszymi bólami głowy, rozdrażnieniem oraz zmniejszoną wydolnością fizyczną i umysłową.
  

Co na śniadanie?                 

Co powinno znaleźć się w naszym śniadaniu? Produkty zbożowe, owoce i warzywa, a także produkty mleczne, będące źródłem wapnia i tłuszcze pochodzenia roślinnego bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Dobrze skomponowane śniadanie nie powinno być źródłem zbyt wielu cukrów prostych, jak również kwasów tłuszczowych nasyconych i trans, które znajdziemy w mocno przetworzonej żywności.
   Przygotowanie pysznego i wartościowego śniadania nie musi zajmować wiele czasu. Wersji na śniadanie jest wiele. Może to być kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem masła, wędliny, sera i warzyw, której towarzyszyć będzie szklanka naturalnego soku lub koktajlu owocowego czy owocowo – warzywnego. Drugą możliwością są płatki owsiane, żytnie, jaglane podane z jogurtem lub mlekiem i dodatkiem świeżych lub suszonych owoców albo orzechów. Takie płatki możemy przygotować już wieczorem, zalewając szklanką mleka bądź jogurtu, a rano dodając tylko resztę składników. Dobrą i bardzo wartościową propozycją jest także kasza jaglana gotowana na mleku wzbogacona o ulubione dodatki: owoce, orzechy, masło orzechowe czy wiórki kokosowe.
Jeśli dysponujemy nieco większą ilością czasu możemy również sięgnąć po jaja i stworzyć z nich omlet wytrawny lub na słodko z serem twarogowym i owocami czy też jajecznicę z chudą wędliną, pomidorami i oliwkami. Zdrowe i pożywne śniadanie to dla Twojego organizmu znakomite „paliwo” na początek dnia. Twój organizm jest trochę jak samochód, z pustym bakiem daleko nie zajedzie! Smacznego!
                
                
 

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Artykuły polecane dla Ciebie