Czy jedzenie gorzkiej czekolady pozytywnie wpływa na zdrowie? Sprawdzamy!  

Dieta i odżywianie

Gorzka czekolada ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jej smak to kwestia indywidualnych preferencji. Goryczka, za którą cenią ją jedni, przeszkadza tym, którzy zdecydowanie wolą słodycz mlecznych tabliczek. Jednak bezsprzecznie jest ona źródłem wielu cennych składników mających pozytywny wpływ na organizm człowieka, w tym na układ krwionośny i serce. Bogactwo flawonoidów powoduje, że wykazuje również działanie przeciwutleniające, czyli usuwa z organizmu nadmiar wolnych rodników. Spożywanie gorzkiej czekolady spowalnia także procesy starzenia organizmu oraz zapobiega rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne. Co powinno znaleźć się w składzie dobrej jakości gorzkiej czekolady, jakie ma ona właściwości, zalety i wady – o tym w poniższym artykule.

lek. Paweł Siwołowski

Gorzka czekolada – skład

Czekolada gorzka skład: gorzką czekoladę wyróżnia zawartość co najmniej 70% miazgi kakaowej. Gorzka czekolada jest bogata w minerały, takie jak żelazo, magnez i cynk. Kakao w ciemnej czekoladzie zawiera również przeciwutleniacze zwane flawonoidami, które mogą zapewnić szereg korzyści zdrowotnych. Jeśli chodzi o wątek gorzka czekolada skład, to musimy wiedzieć, że najlepsza gorzka czekolada o wysokiej jakości kakao zawierać będzie:
•    magnez;
•    żelazo;
•    cynk;
•    potas;
•    fosfor;
•    węglowodany;
•    flawonoidy;
•    niacynę;
•    teobrominę;
•    fenyloetyloaminę.
Czekolada robiona jest z kakao, rośliny o dużej zawartości minerałów i przeciwutleniaczy. Dostępna w sklepach czekolada mleczna zawiera w składzie masło kakaowe, cukier, mleko i niewielkie ilości kakao, natomiast ciemna czekolada ma znacznie większe ilości kakao i mniej cukru niż czekolada mleczna. Bardzo istotna jest kolejność występowania składników. Producenci mają obowiązek umieszczania składników w kolejności wprost proporcjonalnej do ich udziału w całym produkcie. Oznacza to, że im więcej jest danego składnika, tym wcześniej w składzie pojawi się jego nazwa. Dobre gorzkie czekolady będą pozbawione lecytyny sojowej, oleju palmowego, emulgatorów, sztucznych aromatów i barwników. Im krótszy jest skład czekolady, tym większa pewność, że producent użył składników dobrej jakości. Czekolada deserowa a gorzka – czy to to samo? Nie, czekolada deserowa to ta delikatniejsza w smaku i konsystencji od gorzkiej, a przy tym bardziej wytrawna i mniej słodka od mlecznej.


Gorzka czekolada – właściwości

Gorzka czekolada właściwości. Ziarna kakaowca, z których robi się kakao będące podstawowym składnikiem gorzkiej czekolady są źródłem wielu witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczy. Są także bogactwem takich składników jak wapń, miedź, żelazo, magnez, fosfor, potas i cynk. Co więcej, zawarty w nich kwas stearynowy, mimo że należy do grupy tłuszczy nasyconych, ma neutralny wpływ na poziom cholesterolu we krwi.
Czy gorzka czekolada jest zdrowa? Zawartość związków o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym zmniejsza między innymi ryzyko wystąpienia raka trzustki. Warto dodać, że im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym jest ona zdrowsza. Jakie są jeszcze właściwości gorzkiej czekolady wskazujące na to, że ten produkt jest zdrowy? Chociażby fakt, że gorzka czekolada pozwala uzupełnić niedobory magnezu, czyli potrafi podnieść poziom magnezu we krwi. W 100 gramach czekolady zawarte jest około 165 mg magnezu, co stawia czekoladę w czołówce produktów bogatych w magnez. Z kolei wysoka zawartość węglowodanów, żelaza, magnezu i potasu, w połączeniu z niewielką ilością cukru, sprawiają, że gorzka czekolada dodaje nam energii. Nie od dziś wiadomo, że spożywanie gorzkiej czekolady wpływa pozytywnie na pracę mózgu, pobudza go do wytężonej pracy. Ma również wpływ na poprawę koncentracji, pamięci, pomaga redukować zmęczenie. Większość z nas wie także, że czekolada poprawia nastrój. Spożycie gorzkiej czekolady wpływa na podwyższenie poziomu endorfin i serotoniny, co przekłada się na poprawę humoru, a nawet zmniejszenie ryzyka zachorowania na depresję.
Ten gorzki smakołyk ma również wpływ na poprawę kondycji układu krwionośnego. Zawarte w czekoladzie flawonoidy chronią układ krwionośny przed miażdżycą, zapobiegają powstawaniu udarów mózgu i tworzeniu się zakrzepów. Wspomagają także organizm w walce z infekcjami i poprawiają napięcie mięśni. Zawarte w tabliczkach gorzkiej czekolady polifenole działają pozytywnie na serce – obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałom. Gorzka czekolada może mieć również pozytywny wpływ na dobre widzenie, a to za sprawą faktu, że poprawia krążenie krwi i pracę serca, dzięki czemu większa ilość składników odżywczych jest dostarczana wraz z krwią do mózgu i siatkówki oka, co z kolei może przekładać się na poprawę widzenia.
Gorzka czekolada działa także lekko moczopędnie, przez co wspomaga oczyszczanie nerek pobudzając je do pracy i oczyszczając układ moczowy. Warto, by ujęli ją w diecie pacjenci cierpiący na częste infekcje układu moczowego.
Ciekawostką niech będzie fakt, że zawarta w czekoladzie teobromina jest skuteczniejsza w walce z kaszlem niż kodeina, co więcej  - w przeciwieństwie do kodeiny nie wywołuje senności.  
Gorzka czekolada jest również dobrym rozwiązaniem na chwile słabości podczas diety. Gorzka czekolada kalorie. Dzięki niskiej zawartości cukru oraz tłuszczu nie dostarcza tak wielu pustych kalorii, jak inne słodycze. Po spożyciu gorzkiej czekolady nie występuje nadmierna produkcja insuliny i przedłużone jest uczucie sytości, co zmniejsza ilość spożywanych kalorii. Jednak tu bardzo ważny jest jej skład, w którym powinno się znaleźć co najmniej 70% kakao plus wykluczamy zawartość syropu glukozowo–fruktozowego. Jeśli nie przepadamy za taką formą, możemy wybrać gorzkie kakao do picia. Natomiast piekąc dietetyczne ciasto z gorzkiej czekolady, jego zwieńczeniem może być polewa z gorzkiej czekolady. Ile gorzkiej czekolady dziennie możemy spożyć będąc na diecie? Otóż, 4 do 5 kostek dziennie to ilość, która nie przeszkodzi w utrzymaniu smukłej sylwetki. Ograniczenie to wiąże się z faktem, że ma ona 554 kcal w 100 gramach.

Gorzka czekolada – wady i zalety    

Poruszając wątek gorzka czekolada zalety i wady, na pewno wśród zalet wspomnimy o tym, że jest zdrowa i mało kaloryczna. Średnia zawartość cukru  jest w niej bowiem dwukrotnie mniejsza niż w mlecznych tabliczkach (stosunek 26 g/100 g w gorzkiej do 56 g/100 g w mlecznej) i wyraźnie maleje wraz ze wzrostem udziału masy kakaowej w jej składzie. Czekolady o zawartości 90% kakao zawierają jedynie 7-11% cukru. Na rynku jest także dostępna czekolada gorzka bez cukru, więc jeśli zastanawiamy się nad wątkiem gorzka czekolada a cukrzyca, uspokajamy – nie trzeba z niej rezygnować chorując na tę chorobę. Gorzka czekolada ig – indeks glikemiczny gorzkiej czekolady jest niski i wynosi IG 22, glikemię szybciej więc podniesie czekolada mleczna z IG 49.
Wadą gorzkiej czekolady może być jej nieprzyjemna gorycz, która jest efektem zbyt intensywnego prażenia ziaren kakaowca. Tu rozwiązanie jest proste - wystarczy szukać wysokiej jakości produktu, wtedy w parze z pysznym smakiem będą szły także właściwości zdrowotne zaklęte w tych małych ciemnobrązowych kostkach. Dla wielu wadą gorzkiej czekolady może okazać się jednak jej cena. Produkty z tej grupy o wysokiej jakości są droższe niż te o słabszym składzie.
Warto zapamiętać, że jeśli chcemy zachować pozytywny wpływ gorzkiej czekolady na nasze samopoczucie i zdrowie, nie wolno zjadać jej za dużo, ponieważ wtedy nie będzie sprzymierzeńcem naszego zdrowia. Zachować umiar należy również, jeśli mamy skłonności do alergii. Kakao, z którego wyprodukowana jest gorzka czekolada jest bowiem środkiem powodującym alergie.

Źródła:
Głodo P., Matejko B., Ciemna czekolada jako bogactwo flawonoidów – sprzymierzeńców w prewencji i leczeniu wielu schorzeń, Problemy Higieny i Epidemiologii; 100 (2); 2019;
Gorzka czekolada – skład, właściwości i korzyści dla zdrowia, Gazeta Wyborcza, https://www.gazeta.pl
https://domczekolady.pl/2022/01/19/czekolada-gorzka-slodka-przyjemnosc/

 

 

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Artykuły polecane dla Ciebie