Kakao jest produktem, którego wielkie znaczenie podkreśla nazwa nadana mu już tysiące lat temu. Sprawdź co wartościowego dla twojego organizmu kryje w sobie „pokarm bogów”.

Proszek i masło kakaowe

Ziarno kakaowca jest źródłem błonnika pokarmowego, białka, tłuszczu, składników mineralnych: magnezu, miedzi, żelaza, potasu, cynku, wapnia i manganu, witamin: A, E i z grupy B, a także substancji o działaniu przeciwutleniającym. Kryje w sobie kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone w ilości odpowiednio około 60% i 40%.

Z ziarna kakaowca otrzymuje się nie tylko popularny proszek kakaowy, który wykorzystywany jest między innymi do przygotowania napoju. Jest ono również źródłem tłuszczu kakaowego ( masła kakaowego). Ten z kolei jest między innymi składnikiem czekolad oraz kosmetyków.

Magnez

15 g kakao, czyli jedna łyżka to 63mg magnezu. Co odpowiada 15 – 20% dziennego zapotrzebowania na ten składnik odpowiednio u dorosłych mężczyzn i dorosłych kobiet. Magnez bierze udział w biosyntezie białka, przewodnictwie nerwowym, a także kurczliwości mięśni, termoregulacji, budowie kości. Ogrywa też ważną rolę w regulacji ciśnienia krwi.

Koncentracja

Kakao w niewielkich ilościach dostarczy tobie kofeiny, teofiliny oraz znaczne ilości teobrominy. Związki te działają pobudzająco. Polecane są po wysiłku fizycznym lub psychicznym. Zmniejszają uczucie zmęczenia oraz poprawiają koncentrację. Na pamięć pozytywnie wpłyną również obecne w kakao flawonoidy.

Lepszy nastrój

Ziarna kakaowca jako źródła tryptofanu, serotoniny oraz dopaminy korzystnie wpływają na produkcję endorfin. Dlatego po wypiciu kakao czy zjedzeniu czekolady możesz odczuwać lepszy nastrój, pozytywny stosunek do życia i być mniej podatny na wystąpienie stanów depresyjnych.

Prewencja chorób

Kakao jest cennym źródłem polifenoli. Są one składnikami bioaktywnymi o właściwościach przeciwutleniających. Pełnią istotną rolę w prewencji licznych chorób, w tym chorób sercowo – naczyniowych. Neutralizują wolne rodniki. A ponadto mają działanie przeciwpłytkowe, hipotensyjne (obniżające ciśnienie tętnicze), przeciwnowotworowe oraz przeciwdziałają stanom zapalnym. Badania wykazały, że polifenole obecne w nasionach kakao mogą stanowić skuteczną metodę prewencji przed nieswoistym zapaleniem jelit, endotoksemią oraz rakiem jelita grubego. Mogą przyczyniać się do  zmniejszenia insulinooporności. Regulują także odpowiedź układu odpornościowego i obniżają stężenie cholesterolu we krwi. W ten sposób zmniejszają również ryzyko wystąpienia miażdżycy. W badaniach stwierdzono, że regularne spożywanie kakao i gorzkiej czekolady o jego wysokiej zawartości może zmniejszać stężenie cholesterolu frakcji LDL i trójglicerydów, a równocześnie zwiększać stężenie frakcji HDL cholesterolu.

Na kaszel i astmę

Zawarta w kakao teobromina wykazuje działanie rozluźniające mięsnie oskrzeli. Niektóre badania wskazują również na jej właściwości przeciwkaszlowe. Uznawana jest za pomocną w leczeniu astmy.

Pielęgnacja skóry

Masło kakaowe należy do jednych z najdroższych oleli roślinnych. Jest doskonałym składnikiem pielęgnującym skórę. Dobrze nawilża i ogranicza utratę wody. Dzięki polifenolom, które neutralizują wolne rodniki spowalnia procesy starzenia się skóry. Tłuszcz kakaowy nie tylko natłuszcza skórę, lecz również uelastycznia i zmiękcza naskórek oraz jest naturalnym filtrem UV. Ponadto jako składnik kosmetyków pozytywnie wpływa na usuwanie blizn i rozstępów. Dzięki niemu włosy są gładkie, miękkie i lśniące. Nie bez powodu stał się więc dodatkiem do wielu kosmetyków: preparatów do opalania, odżywek i szamponów do włosów, balsamów do ciała, mydeł, pomadek do ust, olejków. Owoce kakaowca wykorzystuje również przemysł perfumeryjny.

Pomysł na rozgrzewające kakao

Jesienny chłód daje się coraz bardziej we znaki. Zima zbliża się coraz większymi krokami. Sprawdź nasz pomysł na rozgrzewające kakao. Smacznego!

Potrzebujesz:

1 szklankę mleka

1 łyżkę kakao

1 łyżeczkę miodu

Cynamon

Imbir

Wykonanie:  

Do rondla wlej mleko. Podgrzej. W osobnym kubku wymieszaj kakao z odrobiną gorącego mleka,  następnie dodaj do reszty gorącego mleka i wymieszaj. Dodaj miód, cynamon i imbir. Jeśli chcesz zachować  zdrowotne właściwości miodu, przed jego dodaniem ostudź kakao do temperatury 45oC. Możesz również wypróbować kakao z cynamonem i kardamonem lub szczyptą chili.