Kakao jest produktem, którego wielkie znaczenie podkreśla nazwa nadana mu już tysiące lat temu. Sprawdź co wartościowego dla twojego organizmu kryje w sobie „pokarm bogów”.
Spis treści:
- Proszek i masło kakaowe
- Kakao a Magnez
- Kakao a koncentracja
- Prewencja chorób
- Kakao na kaszel i astmę
- Kakao do pielęgnacji skóry
- Pomysł na rozgrzewające kakao
Proszek i masło kakaowe
Ziarno kakaowca jest źródłem błonnika pokarmowego, białka, tłuszczu, składników mineralnych: magnezu, miedzi, żelaza, potasu, cynku, wapnia i manganu, witamin: A, E i z grupy B, a także substancji o działaniu przeciwutleniającym. Kryje w sobie kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone w ilości odpowiednio około 60% i 40%.
Z ziarna kakaowca otrzymuje się nie tylko popularny proszek kakaowy, który wykorzystywany jest między innymi do przygotowania napoju. Jest ono również źródłem tłuszczu kakaowego ( masła kakaowego). Ten z kolei jest między innymi składnikiem czekolad oraz kosmetyków.
Kakao a Magnez
15 g kakao, czyli jedna łyżka to 63mg magnezu. Co odpowiada 15 – 20% dziennego zapotrzebowania na ten składnik odpowiednio u dorosłych mężczyzn i dorosłych kobiet. Magnez bierze udział w biosyntezie białka, przewodnictwie nerwowym, a także kurczliwości mięśni, termoregulacji, budowie kości. Ogrywa też ważną rolę w regulacji ciśnienia krwi.
Kakao a koncentracja
Kakao w niewielkich ilościach dostarczy tobie kofeiny, teofiliny oraz znaczne ilości teobrominy. Związki te działają pobudzająco. Polecane są po wysiłku fizycznym lub psychicznym. Zmniejszają uczucie zmęczenia oraz poprawiają koncentrację. Na pamięć pozytywnie wpłyną również obecne w kakao flawonoidy.
Kakao a lepszy nastrój
Ziarna kakaowca jako źródła tryptofanu, serotoniny oraz dopaminy korzystnie wpływają na produkcję endorfin. Dlatego po wypiciu kakao czy zjedzeniu czekolady możesz odczuwać lepszy nastrój, pozytywny stosunek do życia i być mniej podatny na wystąpienie stanów depresyjnych.
Prewencja chorób
Kakao jest cennym źródłem polifenoli. Są one składnikami bioaktywnymi o właściwościach przeciwutleniających. Pełnią istotną rolę w prewencji licznych chorób, w tym chorób sercowo – naczyniowych. Neutralizują wolne rodniki. A ponadto mają działanie przeciwpłytkowe, hipotensyjne (obniżające ciśnienie tętnicze), przeciwnowotworowe oraz przeciwdziałają stanom zapalnym. Badania wykazały, że polifenole obecne w nasionach kakao mogą stanowić skuteczną metodę prewencji przed nieswoistym zapaleniem jelit, endotoksemią oraz rakiem jelita grubego. Mogą przyczyniać się do zmniejszenia insulinooporności. Regulują także odpowiedź układu odpornościowego i obniżają stężenie cholesterolu we krwi. W ten sposób zmniejszają również ryzyko wystąpienia miażdżycy. W badaniach stwierdzono, że regularne spożywanie kakao i gorzkiej czekolady o jego wysokiej zawartości może zmniejszać stężenie cholesterolu frakcji LDL i trójglicerydów, a równocześnie zwiększać stężenie frakcji HDL cholesterolu.
Kakao na kaszel i astmę
Zawarta w kakao teobromina wykazuje działanie rozluźniające mięśnie oskrzeli. Niektóre badania wskazują również na jej właściwości przeciwkaszlowe. Uznawana jest za pomocną w leczeniu astmy.
Kakao do pielęgnacji skóry
Masło kakaowe należy do jednych z najdroższych oleli roślinnych. Jest doskonałym składnikiem pielęgnującym skórę. Dobrze nawilża i ogranicza utratę wody. Dzięki polifenolom, które neutralizują wolne rodniki spowalnia procesy starzenia się skóry. Tłuszcz kakaowy nie tylko natłuszcza skórę, lecz również uelastycznia i zmiękcza naskórek oraz jest naturalnym filtrem UV. Ponadto jako składnik kosmetyków pozytywnie wpływa na usuwanie blizn i rozstępów. Dzięki niemu włosy są gładkie, miękkie i lśniące. Nie bez powodu stał się więc dodatkiem do wielu kosmetyków: preparatów do opalania, odżywek i szamponów do włosów, balsamów do ciała, mydeł, pomadek do ust, olejków. Owoce kakaowca wykorzystuje również przemysł perfumeryjny.
Pomysł na rozgrzewające kakao
Jesienny chłód daje się coraz bardziej we znaki. Zima zbliża się coraz większymi krokami. Sprawdź nasz pomysł na rozgrzewające kakao. Smacznego!
Wykonanie:
Do rondla wlej mleko. Podgrzej. W osobnym kubku wymieszaj kakao z odrobiną gorącego mleka, następnie dodaj do reszty gorącego mleka i wymieszaj. Dodaj miód, cynamon i imbir. Jeśli chcesz zachować zdrowotne właściwości miodu, przed jego dodaniem ostudź kakao do temperatury 45oC. Możesz również wypróbować kakao z cynamonem i kardamonem lub szczyptą chili.
- 1 szklankę mleka
- 1 łyżkę kakao
- 1 łyżeczkę miodu
- Cynamon
- Imbir
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.