Czy rosół pomaga na przeziębienie?

Dieta i odżywianie

Przeziębienie lub grypa? Rosół! W ten sposób od pokoleń próbujemy uporać się z zimowymi problemami ze zdrowiem. Czy rosół pomaga przy grypie? Jakie właściwości ma ta zupa? Sprawdzamy!

Kiedy dopada nas grypa lub cierpimy z powodu przeziębienia, każdy sposób wydaje się dobry, by wrócić do zdrowia. Jednak dlaczego rosół na przeziębienie jest tak popularny? W pewnym stopniu to siła tradycji. Już nasze babcie były święcie przekonane, że najlepszym lekarstwem na zimowe kłopoty jest właśnie rosół. Dieta ma na pewno duże znaczenie przy leczeniu grypy i przeziębienia, ale czy rosołem można przepędzić katar, kaszel, lub gorączkę?

Rosół – właściwości

Domowy rosół z pewnością zawiera witaminy i minerały – nieco białka, potasu, żelaza czy magnezu, witaminy E oraz A, ale z powodu długiego gotowania – niezbyt dużo witaminy C. Tego, co w rosole dobre dostarczają warzywa, mięso oraz przyprawy. W toku badań nad właściwościami rosołu sam Antoine Lavoisier odkrył, że jeśli rosół będzie się gotować w dużej ilości wody, z mięsa do wywaru przedostanie się więcej składników, niż wówczas, gdy doda się jej niewiele.

Rosół na przeziębienie? Rosół na grypę? Dietetyk wyjaśnia!

Rosół może wspomóc nawadnianie organizmu, będzie też krzepiącym posiłkiem wobec braku apetytu i właściwego odżywiania podczas choroby. Na pewno pozwoli również na wzmocnienie organizmu po grypie. – Szczególnie ze względu na to, że jest daniem łatwostrawnym, nie obciążającym dodatkowo przewodu pokarmowego i organizmu toczącego walkę z wirusem – podkreśla dietetyk Enel-Med Natalia Torchała.

Naukowych dowodów na szczególne działanie rosołu przeciw grypie i przeziębieniu jednak nie ma. Można co prawda mówić o korzystnym działaniu poszczególnych składników rosołu na odporność organizmu, ale podobnych właściwości nie odmówimy także innym potrawom. Udowodniono korzystne działanie choćby zielonej herbaty czy naturalnych jogurtów. Trudno znaleźć dowody na wyjątkową moc rosołu właśnie przeciw objawom przeziębienia i grypy – na pewno jednak zdrowy styl życia uwzględnia spożywanie pełnowartościowych, naturalnych posiłków, a rosół bez wątpienia się do nich zalicza.

 

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Artykuły polecane dla Ciebie