Deser z chia – jak przygotować zdrowy smakołyk?

Dieta i odżywianie

Szałwia hiszpańska – nazywana chia – to niepozorna roślina, której nasiona dają wielką moc. Ich amatorami byli już Aztekowie, obecnie kochają je zarówno zawodowi sportowcy, jak i amatorzy spragnieni energii i zdrowia. Dziś proponujemy deser z nasionami chia – w końcu warto łączyć przyjemne z pożytecznym!

Szałwia hiszpańska pochodzi z Ameryki Południowej. W przypadku indiańskich plemion jej nasiona dodawały energii, niezbędnej choćby przy pieszych wędrówkach. Choć dopiero teraz wiemy, czemu chia zawdzięcza swoją moc, Aztekowie potrafili ją wykorzystać już dawno temu.

Chia – deser z wielką mocą!

Nasiona chia stanowią cenne źródło kwasów omega-3 i omega-6, witamin, wapnia, magnezu czy żelaza. Mają wysoką zawartość błonnika, są też zalecane dla diabetyków. W sporcie wykorzystuje się ich właściwości między innymi w nawadnianiu organizmu, a fanem chia jest choćby reprezentant Polski w piłce nożnej Karol Linetty, który przed meczem jada desery z nasion chia. Może być ono również niezwykle smaczne.

Deser z chia – możliwe rodzaje

Wbrew stereotypowym opiniom desery z nasion chia nie są szczególnie skomplikowane w przygotowaniu – w ramach przekąski sprawdzi się bowiem:

  • chia z mlekiem kokosowym,
  • chia z jogurtem,
  • pudding chia,
  • chia z mlekiem.

Jak zrobić deser z nasionami chia?

To bardzo proste. Przepłukane wodą nasiona wsypujemy do garnka z mlekiem ryżowym, sojowym lub migdałowym. Można użyć wersji czekoladowej lub z dodatkową zawartością wapnia. Mleko podgrzewamy, delikatnie mieszając, ale nie zagotowujemy, odstawiamy. Po kilku minutach uzyskamy oleistą konsystencję, która będzie podstawą deseru. Co do niego dodamy, zależy od naszej wyobraźni. Sprawdza się mus malinowy, banany, brzoskwinie czy mango. Można dodać musli czy swoich ulubionych płatków. Dobrym pomysłem jest przegotowana tapioka, produkowana z manioku. Nie da się ukryć, że do tego deseru pasują też lody, co może pomóc szczególnie… w przełamaniu pierwszych lodów w kontakcie chia.

Kiedy już poznasz działanie tych nasion, twoje autorskie wersje deserów z chia będą tylko kwestią czasu. Warto jedynie pamiętać, że po takiej energetycznej bombie dobrze się poruszać i zafundować sobie dawkę fizycznej aktywności. Inaczej nie każdy potrafi zasnąć. Nie powinno się też jeść więcej niż stołową łyżkę nasion dziennie. Smacznego!

O zasady przyrządzania deserów z nasion chia, ciekawe przepisy na obiady na upały, sposób działania licznika kalorii oraz inne kwestie związane z żywieniem zawsze można również zapytać dietetyka. Specjalista podpowie, co jeść, by czuć się zdrowo i zachować szczupłą sylwetkę.

 

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Artykuły polecane dla Ciebie