Dna moczanowa: dieta!

Dieta i odżywianie

Dna moczanowa (podagra, artretyzm, skaza moczanowa) jest chorobą reumatyczną, spowodowaną odkładaniem w tkankach, głównie stawach, kryształów moczanu sodu. Może również powodować uszkodzenie nerek, kamicę moczową, tworzenie guzków np. mięśniach. Przyczyną tego jest zwiększone stężenia kwasu moczowego będące skutkiem jego nadmiernej produkcji lub zmniejszonego wydalania z organizmu.

Co to jest dna moczanowa? 

Dna jest typową chorobą cywilizacyjną, związaną ze sposobem odżywiania: dużo mięsa, nadmiar potraw tłustych, nadmierne spożycie alkoholu, zwłaszcza piwa i mocnych trunków oraz kawy. Dlatego też mężczyźni chorują 7 razy częściej niż kobiety. Z drugiej strony czynnikiem wyzwalającym dnę mogą być również przesadne i źle przeprowadzone kuracje głodowe. Choroba ta zaczyna się zazwyczaj nagle, bez żadnych zwiastunów. Charakterystyczne objawy to: zaczerwienienie, obrzęk, rozgrzanie zajętego chorobą stawu i gwałtowne bóle w czasie napadów dny.

Napad dny może być sprowokowany stresem, urazem, spożyciem obfitego posiłku, alkoholu, zmęczeniem, infekcją, zabiegiem chirurgicznym.

Pierwszy objaw to silny ból jednego lub kilku stawów – zaczynający się w nocy, nasilający się i trudny do zniesienia.

Celem leczenia dietetycznego jest trwałe obniżenie stężenia kwasu moczowego. Należy unikać pokarmów zwiększających jego stężenie, przede wszystkim mięsa, podrobów, owoców morza, a także produktów zawierających fruktozę np. słodkich, gazowanych napojów.

Dieta w dnie moczanowej musi dostarczać odpowiednie ilości wszystkich niezbędnych składników pokarmowych – czyli powinna być odpowiednio zbilansowana. Główną zasadą leczenia dietetycznego dny moczanowej jest ograniczenie podaży związków purynowych z zewnątrz - tj. z pokarmem (puryny są to związki zasadowe zawarte w większej ilości niektórych pokarmów). Korzystne jest spożywanie warzyw, chudego nabiału, orzechów oraz uzupełnianie witaminy C.

Potrawy przyrządza się metodą gotowania, gotowania na parze, pieczenia oraz duszenia bez obsmażania. Produkty mięsne powinny być zawsze gotowane w dużej ilości wody. Należy stosować wielokrotne wymienianie wody podczas gotowania mięs (w celu wypłukania puryn). Potrawy powinny być łagodne, a do ich przyrządzenia powinno się używać naturalnych, niepikantnych przypraw (majeranek, tymianek, bazylia, pietruszka itd.). Do przygotowania zup, zamiast mięsnego, zawsze wykorzystywać bulion warzywny.

 

Zalecane i przeciwwskazane produkty w diecie przy dnie moczanowej:

 

Produkty

Produkty dozwolone to:

Produkty zabronione:

NAPOJE

Mleko chude, słaba herbata, herbaty owocowe, herbata z pokrzywy, rozcieńczone soki owocowe, soki warzywne

Mocna czarna herbata , kawa, kakao, czekolada, wszystkie rodzaje alkoholu.

PIECZYWO, ZBOŻA

Pszenne, żytnie i razowe, mąka pszenna, żytnia, ziemniaczana, pytlowa, razowa, kasze, makarony

Gryka, kiełki pszenne, nasiona słonecznika, drożdże piwne i piekarskie, ciasta drożdżowe, ciasto francuskie, ciastka kremowe.

DODATKI
DO PIECZYWA

Masło, twarożek, serki homogenizowane, jaja gotowane, jajecznica, marmolada, dżemy, chude wędliny.

Tłuste wędliny, konserwy, salceson, kaszanka, pasztetowa, smalec, tłuste sery, boczek, słonina.

ZUPY I SOSY

Zupy i sosy na wywarach warzywnych.

Tłuste, zawiesiste, na wywarach mięsnych,

 

 

kostnych.

DODATKI DO ZUP

Bułka, grzanki, lane ciasto, kluski, Makarony, kasze, ryż, ziemniaki.

Pieczywo francuskie i drożdżowe.

MIĘSO DRÓB RYBY

Chude mięsa i ryby – w ograniczonych ilościach.

Mięso tłuste, wątroba, nerki, płucka, mózg,serce, kury, gęś, karkówka, boczek. Ryby – sardynki, szproty, śledź, makrela, wszystkie wędzone, anchois, owoce morza.

TŁUSZCZE

Dodawane na surowo: masło, śmietanka, oleje: rzepakowy, słonecznikowy, kukurydziany, oliwa z oliwek.

Smalec, słonina, boczek, łój.

WARZYWA

Kalafior, pomidory, chrzan, marchew, koperek, sałata, szczypiorek, zielona pietruszka, cebula, ogórki, rzodkiewka, kalarepa, korzeń pietruszki, seler, buraki, ziemniaki.

Soja, fasolka szparagowa, fasola biała, groch, szpinak, brukselka, szparagi, szczaw, grzyby.

OWOCE

Jagodowe, cytrusowe, jabłka, śliwki, gruszki, morele, brzoskwinie, winogrona, wiśnie.

Suszone morele, rabarbar.

DESERY

Kompoty owocowe, galaretki, kisiele, musy, budynie, herbatniki, biszkopty.

Ciasto francuskie, ciasto drożdżowe, ciastka kremowe, kakao, czekolada, batony.

PRZYPRAWY

Cukier, miód, koperek, pietruszka, szczypiorek, kwasek cytrynowy, sok z cytryny, majeranek, cynamon.

Ocet, pieprz, musztarda, papryka ostra, chrzan, maggi, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy.

 

Źródło "Dna moczanowa” K. Kokurewicz, Wyd. EscapeMagazine.pl 2012r.,
"Dietetyka, Żywienie zdrowego i chorego człowieka” H. Ciborowska , A. Rudnicka. PZWL 2007r "Praktyczny podręcznik dietetyki" M. Jarosz . IŻŻ, 2010r.

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Artykuły polecane dla Ciebie