Grzyby - właściwości zdrowotne
Koniec lata i początek jesieni to idealna pora na grzybobranie. Dowiedz się jaki wpływ na zdrowie mają grzyby i spróbuj urozmaicić swój jadłospis doceniając grzybowy smak i aromat. Sprawdź jak często można bezpiecznie jeść grzyby.
Spis treści:
- Jesień – jakich szukać grzybów?
- Dlaczego warto jeść grzyby?
- Opieńka miodowa – działanie antynowotworowe
- Borowik szlachetny – działanie przeciwutleniające
- Kurka – dobre źródło witaminy D2
- Maślak zwyczajny – źródło serotoniny
- Grzyby – jak je przyrządzić?
- Grzyby – na co uważać?
Jesień – jakich szukać grzybów?
Jesień to najwłaściwsza pora, aby wybrać się na grzybobranie. Jednak by można było cieszyć się zbiorami potrzebna jest jeszcze odpowiednia pogoda – dłuższy okres deszczowy i wysoka wilgotność powietrza. Ma to najczęściej miejsce od około połowy września do połowy października. Jesienią próżno szukać kurek, jednak zamiast nich las ma do zaoferowania: między innymi prawdziwki, podgrzybki, w tym najbardziej cenione podgrzybki brunatne, maślaki i opieńki miodowe. Uważać z kolei należy na muchomora sromotnikowego, mocno przypominającego kanię.
Dlaczego warto jeść grzyby?
Wysoka zawartość wody i niska tłuszczu sprawia, że grzyby stanowią produkt o niskiej wartości energetycznej. Ich 100 g dostarcza zaledwie od 50 do 70 kcal. Obecne w owocnikach enzymy pobudzają apetyt oraz ułatwiają trawienie i przyswajanie pokarmu. Grzyby są źródłem białka (przyswajalnego w 90%), witamin (E, D, B1, B2, B6, biotyny, PP), karotenu, składników mineralnych (cynku, chromu, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, wapnia, selenu i żelaza) i błonnika pokarmowego. To jednak nie jedyne składniki grzybów korzystnie wpływające na funkcjonowanie organizmu.
Opieńka miodowa – działanie antynowotworowe
Jednym ze składników występujących w opieńce miodowej jest ß-glukan z częścią peptydowa. Naukowcy wykazali, że ma on właściwości antynowotworowe. Ponadto opieńka jest źródłem: glikogenu, celulozy, chityny i mannanów. Charakteryzują się one działaniem: obniżającym stężenie cholesterolu LDL i trójglicerydów i zmniejszającym wchłanianie cholesterolu. Duża ilość glukanów i chityny zwiększa wydalanie kwasów żółciowych. Wpływają one również na układ immunologiczny, obniżają ciśnienie krwi, wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Borowik szlachetny – działanie przeciwutleniające
Borowik szlachetny jest bogatym źródłem selenu i tokoferoli. Dzięki czemu charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi – chroni przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Wykazuje też działanie przeciwnowotworowe.
Kurka – dobre źródło witaminy D2
Kurka, a właściwie pieprznik jadalny jest dobrym źródłem witaminy D2. Badania wykazały, że nawet po 2 – 6 latach przechowywania jej zawartość jest nadal wysoka. W owocnikach kurki stwierdzono również obecność witaminy E i karotenoidów, które to są odpowiedzialne za ich barwę. Pieprznik jadalny charakteryzuje się też znaczną ilością serotoniny. Ta odgrywa ważną rolę w regulacji snu, temperatury ciała, nastroju, przebiegu procesu dojrzewania, odnawiania się i wzrostu komórek oraz opóźnia starzenie się organizmu.
Maślak zwyczajny – źródło serotoniny
Maślak stanowi bardzo dobre źródło serotoniny. W badaniach stwierdzono w nim wysoką zawartość kwasu kynureninowego. Związek ten działa ochronnie na komórki nerwowe w stanie niedotlenienia mózgu, zapobiega tworzeniu się wrzodów żołądka oraz dwunastnicy. Jego owocniki charakteryzują się przede wszystkim działaniem antybiotycznym.
Grzyby – jak je przyrządzić?
Jednymi z bardziej popularnych przetworów z grzybów są grzyby marynowane z różnymi dodatkami warzywnymi. W takiej postaci stanowią doskonałe wzbogacenie dla wielu dań. Suszone to baza tradycyjnego wigilijnego sosu grzybowego czy barszczu. Aby uchronić je przed pleśnią muszą być dobrze wysuszone – twarde, zamknięte w słoiku zakrytym najlepiej gazą lub lnianą ściereczką. Grzyby można też udusić i poddać pasteryzacji. W takiej postaci mogą być przechowywane nawet pół roku i wykorzystane jako dodatek do dań: zup, sosów czy duszonych mięs. Sposobem na przedłużenie świeżości grzybów jest również ich zamrożenie. Po rozmrożeniu nadają się do przygotowania: zup, potraw duszonych, tart czy zapiekanek. Świeże doskonale smakują w postaci zupy grzybowej. Stanowią doskonały dodatek do tart, makaronów czy placków. Kurki to świetny dodatek do jajecznicy czy też polędwiczek wieprzowych, borowiki pasują idealnie choćby do placków ziemniaczanych.
Grzyby – na co uważać?
Mimo swoich niewątpliwych walorów warto pamiętać, że w grzybach jadalnych znajdują się metale ciężkie. Stąd też zaleca się, aby nie spożywać ich w ilości większej niż 250 g na posiłek, jeden do dwóch razy w tygodniu. Ze względu na to, że są ciężkostrawne nie poleca się ich dzieciom poniżej 7 roku życia oraz osobom starszym.
Źródła:
1. Muszyńska B. Jadalne gatunki grzybów źródłem substancji dietetycznych i leczniczych. Wydawnictwo ZOZ Ośrodka UMEA – SHINODA KURACEJO, Kraków 2012. \
2. Rajewska J., Bałasińska B. Związki biologicznie aktywne zawarte w grzybach jadalnych i ich korzystny wpływ na zdrowie. Postepy Hig Med Dosw. 2004; 58: 352-357.
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.