Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne?
Sposobów na wyznaczenie zapotrzebowania kalorycznego jest kilka. Można w tym celu udać się do dietetyka, skorzystać z gotowych kalkulatorów kalorii bądź też samodzielnie je wyliczyć z odpowiednich wzorów. Podpowiadamy w jaki sposób w domu wyliczyć ilość kalorii, które powinno się przyjmować każdego dnia.
Spis treści:
- Co to jest zapotrzebowanie kaloryczne?
- Co składa się na wydatek energetyczny (zapotrzebowanie kaloryczne);
- Od czego zależy zapotrzebowanie kaloryczne?
- Jak wyliczyć zapotrzebowanie kaloryczne?
- Ile kalorii na dzień powinno się przyjmować?
Co to jest zapotrzebowanie kaloryczne?
Zgodnie z definicją zapotrzebowanie kaloryczne, inaczej zapotrzebowanie na energię, to ilość energii, która zawarta jest w pożywieniu, potrzebna do zbilansowania wydatku energetycznego, który związany jest z: utrzymaniem masy ciała, składu ciała oraz aktywnością fizyczną oraz zapewnia dobry stan zdrowia. Wydatek energetyczny obejmuje również w przypadku dzieci energię potrzebną do optymalnego wzrostu i rozwoju, u kobiet w ciąży energię do prawidłowego wzrostu tkanek, a w czasie laktacji energię niezbędną do produkcji mleka.
Co składa się na wydatek energetyczny (zapotrzebowanie kaloryczne);
Składowymi całkowitego zapotrzebowania kalorycznego jest podstawowa przemiana materii, energia wydatkowana na aktywność fizyczną, termiczny efekt pożywienia i termogeneza indukowana zimnem (termogeneza, czyli proces wytwarzania ciepła, aby utrzymać odpowiednią temperaturę ciała). Podstawowa przemiana materii to energia niezbędna do utrzymania podstawowych funkcji fizjologicznych organizmu, kiedy znajduje się on w spoczynku, w ściśle określonych warunkach: po co najmniej 8 godzinach snu, po 12 – 14 godzinach nieprzyjmowania pożywienia, po przebudzeniu, leżąc na wznak, w warunkach spokoju fizycznego oraz psychicznego i komfortu cieplnego. Stanowi 45 – 70% całkowitego wydatku energetycznego.
Od czego zależy zapotrzebowanie kaloryczne?
Zapotrzebowanie kaloryczne zależy od:
- masy ciała i jego składu,
- płci (jest wyższe u mężczyzn),
- wieku (z wiekiem spada zapotrzebowanie kaloryczne),
- wzrostu,
- ciąży,
- laktacji,
- czynników środowiskowych (przede wszystkim temperatury),
- aktywności fizycznej,
- czynników endokrynologicznych i leków.
Jak wyliczyć zapotrzebowanie kaloryczne?
W celu wyliczenia zapotrzebowania kalorycznego konieczne jest wyznaczenie podstawowej przemiany materii (PPM) oraz energii wydatkowanej na aktywność fizyczną. Pierwszą z wielkości obliczyć można ze wzoru bądź też określić na podstawie analizy składu ciała w gabinecie dietetyka. Istnieje kilka wzorów, które pozwalają wyliczyć podstawową przemianę materii. Zgodnie z WHO/FAO (Światową Organizacją Zdrowia / Organizacją Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa ) PPM obliczyć można z następujących wzorów:
Płeć męska: Wiek (lata) i Kcal / dobę, W – waga
- 0 – 3 (60,9 x W) – 54
- 3 – 10 (22,7 x W) + 495
- 10 – 18 (17,5 x W) + 651
- 18 – 30 (15,3 x W) + 679
- 30 – 60 (11,6 x W) + 879
- >60 ( 13,5 x W) + 487
Płeć żeńska: Wiek (lata) i Kcal / dobę, W – waga
- 0-3 (61,0 x W) – 51
- 3-1 (22,5 x W) + 499
- 10-18 (12,2 x W) + 746
- 18-30 (14,7 x W) + 496
- 30-60 (8,7 x W) + 829
- >60 ( 10,5 x W) + 596
Podstawową przemianę materii wyznaczyć można również korzystając ze wzoru Harrisa i Benedicta:
dla kobiet: 655,09 + 9,56xM + 1,85 x W – 4,68xA
dla mężczyzn 66,47+ 13,75xM + 5xW – 6,75xA
gdzie: M – masa ciała w kg, W – wzrost w cm, A – wiek w latach.
Aktualnie, najbardziej rekomendowanym wzorem do obliczenia PPM jest wzór Mifflina – St. Jeor:
dla kobiet: 10xW + 6,25xH – 5A – 161 i dla mężczyzn: 10W + 6,25xH – 5A + 5
gdzie: W – masa ciała w kg, H – wzrost w cm, A – wiek w latach.
Aby otrzymać dzienne zapotrzebowanie kaloryczne obliczoną wartość podstawowej przemiany materii należy przemnożyć przez współczynnik PAL. Jest to współczynnik aktywności fizycznej. W zależności od poziomu podejmowanego wysiłku fizycznego przyjmuje wartości:
- 1,4 – 1,69 – przy siedzącym trybie życia lub małej aktywności fizycznej, co oznacza pracę siedzącą i podejmowanie jedynie codziennych czynności domowych,
- 1,7 – 1,99 – przy trybie życia o średniej aktywności, czyli podejmowaniu lekkiej pracy fizycznej lub codziennym wykonywaniu umiarkowanych ćwiczeń fizycznych przez 1 godzinę ( jogging, bieganie, jazda na rowerze, taniec),
- 2,0 – 2,4 – przy trybie życia o wysokiej aktywności, czyli angażowaniu się w ciężką pracę lub intensywną aktywność fizyczną przez kilka godzin dziennie, przykładowo podejmowanie przez dwie godziny dziennie aktywności fizycznej w postaci tańca czy pływania.
I tak przykładowo zapotrzebowanie kaloryczne dla kobiety o masie ciała 55 kg, wzroście 168 cm i w wieku 35 lat, średniej aktywności wynosi:
PPM = 10x 55 kg + 6,25x 168 cm - 5x35 lat – 161 = 1264 kcal
Zapotrzebowanie kaloryczne (CPM) = 1264 kcal x 1,7 (PAL) = 2148,8 kcal.
Ile kalorii na dzień powinno się przyjmować?
Ilość przyjmowanych kalorii dziennie powinna być równa ilości wydatkowanej w ciągu dnia energii, a więc zapotrzebowaniu kalorycznemu wyznaczonemu ze wzorów. Zapewnia to utrzymanie stałej masy ciała. Dostarczanie mniejszej ilości kalorii niż wynosi zapotrzebowanie kaloryczne wiąże się ze spadkiem masy ciała, a z kolei nadpodaż kalorii powoduje systematyczny wzrost masy ciała.
Źródła:
- Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
- Hryniewiecki L., Gawęcki J. Żywienie człowieka: podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2017.
- Jarosz M. Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywienia i Żywności, Warszawa 2017.
- http://www.fao.org/3/y5686e/y5686e07.htm#bm07.2
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?