Smażenie karpia to nie jedyny i niekoniecznie najzdrowszy sposób na podanie tej ryby. Wypróbuj nasz przepis na pysznego karpia w papilocie.

Jeśli na Twoim wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia, ale chcesz uniknąć ociekającej tłuszczem ryby w panierce, jest na to sposób. Polecamy prosty przepis na przygotowane karpia w piekarniku, spróbuj, nie pożałujesz!

Karp w papilocie, składniki na 4 porcje:

Filet z karpia 500g
Cytryna
Natka pietruszki
Czosnek
Sól, pieprz

Papier do pieczenia tniemy w prostokąty. Na każdy kawałek nakładamy filet. Cytrynę kroimy w plasterki i układamy na rybie. Doprawiamy pieprzem i solą, czosnkiem. Na rybie układamy natkę pietruszki, sprawdzą się przecięte pomidory koktajlowe. Całość zawijamy w papiloty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Proste, pyszne, bez smażenia, smacznego!