Smażenie karpia to nie jedyny i niekoniecznie najzdrowszy sposób na podanie tej ryby. Wypróbuj nasz przepis na pysznego karpia w papilocie.
Jeśli na Twoim wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia, ale chcesz uniknąć ociekającej tłuszczem ryby w panierce, jest na to sposób. Polecamy prosty przepis na przygotowane karpia w piekarniku, spróbuj, nie pożałujesz!
Karp w papilocie, składniki na 4 porcje:
Filet z karpia 500g
Cytryna
Natka pietruszki
Czosnek
Sól, pieprz
Papier do pieczenia tniemy w prostokąty. Na każdy kawałek nakładamy filet. Cytrynę kroimy w plasterki i układamy na rybie. Doprawiamy pieprzem i solą, czosnkiem. Na rybie układamy natkę pietruszki, sprawdzą się przecięte pomidory koktajlowe. Całość zawijamy w papiloty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Proste, pyszne, bez smażenia, smacznego!
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?