Smażenie karpia to nie jedyny i niekoniecznie najzdrowszy sposób na podanie tej ryby. Wypróbuj nasz przepis na pysznego karpia w papilocie.
Jeśli na Twoim wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia, ale chcesz uniknąć ociekającej tłuszczem ryby w panierce, jest na to sposób. Polecamy prosty przepis na przygotowane karpia w piekarniku, spróbuj, nie pożałujesz!
Karp w papilocie, składniki na 4 porcje:
Filet z karpia 500g
Cytryna
Natka pietruszki
Czosnek
Sól, pieprz
Papier do pieczenia tniemy w prostokąty. Na każdy kawałek nakładamy filet. Cytrynę kroimy w plasterki i układamy na rybie. Doprawiamy pieprzem i solą, czosnkiem. Na rybie układamy natkę pietruszki, sprawdzą się przecięte pomidory koktajlowe. Całość zawijamy w papiloty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Proste, pyszne, bez smażenia, smacznego!
Usługi dla Ciebie
Artykuły powiązane
Czy mak jest zdrowy?
Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?
Kompulsywne objadanie się – dieta
Kompulsywne jedzenie polega na przyjmowaniu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki tego zaburzenia.
Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę
Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!
Wzdęcia, niestrawność, zgaga?
Świąteczne potrawy, którym trudno się oprzeć, kuszące zapachy i dużo czasu na jedzenie. W efekcie często wzdęcia, niestrawność i zgaga. Jak sobie z tym poradzić?
Co jeść przy zatruciu?
Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.