Miód nie tylko na odporność

Dieta i odżywianie

Miód znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości wspomagających odporność. Czy wiesz, że ponad to oddziałuje na szereg innych funkcji organizmu i może być używany wspomagająco w wielu jednostkach chorobowych?


Miód a odporność
Miód posiada działanie antybiotyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne.  Jest źródłem witaminy C, E i A, związków polifenolowych i enzymów. Z tego powodu znajduje swoje zastosowanie jako naturalny środek wspomagający odporność. Działanie antybiotyczne potęguje rozpuszczenie miodu w ciepłej wodzie, herbacie czy mleku. Jego Bakteriobójczość wzrasta około 200-krotnie. Pamiętaj jednak by temperatura nie była wyższa niż 45⁰C, wówczas miód traci swoje właściwości. Miodami o szczególnie wysokiej aktywności są miody spadziowe i nektarowo – spadziowe, miód lipowy oraz gryczany.

Miód w przeziębieniu
Właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i wykrztuśne sprawiają, że miód możesz wykorzystywać pomocniczo w leczeniu chorób dróg oddechowych, począwszy od lekkich przeziębień, na zapaleniach płuc kończąc. Możesz go stosować w ostrych i przewlekłych stanach zapalnych gardła i anginie. Miód przyniesie ulgę w katarze, ostrych i przewlekłych zapaleniach zatok, krtani, tchawicy, oskrzeli i płuc. Ponad to miody takie jak: malinowy, rzepakowy, spadziowy i lipowy możesz z powodzeniem wykorzystać pomocniczo w grypie. Polecany jest zwłaszcza miód lipowy, gdyż wykazuje silne właściwości napotne.

Miód w leczeniu chorób
Wśród miodów można wyróżnić wiele jego odmian, z którymi poza wspólnymi dla wszystkich właściwościami antybiotycznymi, związane są  też różne inne drogi oddziaływania na organizm człowieka. Miód akacjowy polecany jest wspomagająco w zaburzeniach trawienia, schorzeniach żołądka i jelit, w leczeniu nadkwasoty, nerek i dróg moczowych. Ma właściwości regenerujące i ułatwia zasypianie. Rzepakowy może być przydatny w leczeniu chorób serca , schorzeniach wątroby trzustki, nerek, wrzodach żołądka i dwunastnicy. Przyspiesza też gojenie się ran. Z kolei w profilaktyce miażdżycy, nerwicach i stanach wyczerpania warto sięgnąć po miód gryczany, który zwiększa również przyswajanie witaminy C.  Miód wrzosowy stosować możesz w terapii schorzeń jamy ustnej, gardła i błony śluzowej, wspomaga też wydzielanie moczu. W chorobach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, zapaleniu dróg moczowych i  miażdżycy pomocny będzie miód spadziowy.

    Miód jak się okazuje to nie tylko doskonały środek podnoszący odporność i działający wspomagająco w przeziębieniu i grypie, ale również doskonały naturalny lek na wiele dolegliwości. Dlatego korzystaj z jego dobroczynnych właściwości. Dokonując jednak jego wyboru zwróć uwagę na źródło jego pochodzenia. Jak w przypadku każdego produktu i tutaj można natrafić na zafałszowania w postaci np. dodatku cukru, syropu czy wody.

Artykuły powiązane

Dieta i odżywianie

Czy mak jest zdrowy?

Wigilia to w wielu domach czas na makiełki, kutię, makowce czy strucle. Mak jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt. Czy to zdrowy smakołyk?

Dieta i odżywianie

Warzywa kapustne - porcja zdrowia na jesień i zimę

Warzywa kapustne stanowią produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są źródłem nie tylko witamin czy składników mineralnych, ale również składników bioaktywnych o korzystnym wpływie na cały organizm. Niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, bogactwo błonnika i witamin, dowiedz się więcej!

Dieta i odżywianie

Co jeść przy zatruciu?

Biegunka, ból, zmęczenie, często odwodnienie. Zatrucia pokarmowe zamieniają życie w koszmar, jak sobie z nimi radzić? Co i jak jeść po zatruciu - mówi dietetyk mgr Natalia Torchała.

Artykuły polecane dla Ciebie